Suora

  • Käsipallon Champions League
  • Kun suru särkee sisimmän - Linda Sonntag löysi pelastuksen fitnessurheilusta
  • Suunnistus kausikooste 2019
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, vuosikooste

Kommentti: Teemu Selänteen NHL-ura oli täynnä mainetekoja, mutta sille olisi suonut kunniakkaamman päätöksen

Teemu Selänne koki uransa loppuhetkellä totaalista epäkunnioitusta, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Saarinen.

NHL
Teemu Selänne
AOP

TORONTO. Teemu Selänteen loistokas NHL-ura (1992 - 2014) on analysoitu tarkasti viimeistä vaihtoa, viimeistä luistimenpiirtoa myöten. Jokainen maali, jokainen syöttö, Selänteen jokainen maineteko NHL-kaukalossa on pureksittu tarkkaan. Kaikki on harjattu. Kaikki on kerrottu.

Tulokkaiden käsittämätön maaliennätys. Tulokkaiden uskomaton piste-ennätys. Huikeat 684 maalia NHL:n runkosarjassa. Kolme kertaa liigan paras maalintekijä. Kolme kertaa NHL:n tähdistökentällisessä. Stanley Cup.

Vasta 43-vuotiaana hienon, nyt legendaariseksi muodostuneen NHL-saagansa päättäneen Teemu Selänteen ura nähdään useimmiten vain poikkeuksellisen kovina tilastoina: huikeina maalimäärinä, kovina tehopisteinä.

Lähes huomiotta on jäänyt se olennainen seikka, että Selänne uhmasi uransa loppuvuosinaan jo luonnonlakejakin: pelasi vielä yli nelikymppisenäkin hyvällä tasolla maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa.

Selänne halusi katsoa kaikki rajansa huippujääkiekkoilijana onnistuen siinä täydellisesti. Selänne venytti uransa sananmukaisesti äärirajoille lähes kaikkien luonnonlakien vastaisesti. Vai mitä sanotte: syksyllä 2004 tehdyn vaativan polvileikkauksen jälkeen kukaan ei uskonut, että Selänne pystyy kunnolla enää pelaamaan NHL:ssä, jos ollenkaan. Tuomitsijoita riitti molemmin puolin Atlantin valtamerta.

Mutta hän palasi. Ja millä tavalla: teki heti paluukaudellaan (2005-2006) huikeat 40 maalia runkosarjassa. Ja jatkoi uraansa vaikean polvioperaation jälkeenkin vielä 10 vuotta!

Ammattilainen kaukalossa, mutta todennäköisesti piinkova ammattilainen erityisesti kaukalon ulkopuolella.

Olisiko Selänteen jääkiekkoilijan uran kovimmaksi saavutukseksi nimettävä sittenkin juuri uran venyttäminen ääripisteeseen asti? Selänne jos kuka testasi huippu-urheilijana kaikki mahdolliset rajansa.

Se, että Selänne pystyi pelaamaan huipulla 43-vuotiaaksi asti ei voi selittää kuin yhdellä olennaisimmalla sanalla: harjoittelu. Selännettä vei eteenpäin urallaan paitsi jääkiekkoilullinen ja urheilullinen lahjakkuus, myös lahjakkuus harjoitella.

Mäkiharjoittelupainotteiset "piinaperjantait", ylimääräiset jääajat, ylimääräiset laukaisuharjoitukset, oikeanlainen lihashuolto, tinkimätön venyttely, ART-hoidot...siinä esimerkkejä millä tavoin Selänne panosti uransa aikana erityisesti täsmäharjoitteluun. Eli: ammattilainen kaukalossa, mutta todennäköisesti piinkova ammattilainen erityisesti kaukalon ulkopuolella.

Vaikka Teemu Selänteen NHL-uralle mahtuikin valtava määrä menestystä, mainetekoja, iloa sekä suitsutusta maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa, ei kiekkolegendan uran loppuhetket olleet kovinkaan hohdokkaat. Anaheimin silloisen päävalmentajan Bruce Boudreaun tyly, ajoittain mielivaltainen tapa kohdella Selännettä jätti ilkeän tahran miehen loistokkaalle uralle.

Boudreaun alaisuudessa Selänteen rooli pieneni viimeisellä aktiivikaudella 2014 silminnähden: peliaika huiteli enää 10-14 minuutin tietämissä ja erityisesti Selänteelle aina olennainen ylivoimavastuu jäi lähes olemattomaksi kauden loppua kohti mentäessä.

Kevään 2014 pudotuspeleissä Selännettä kohtasi NHL-uran suurin nöyryytys, jota kukaan ei olisi uskonut näkevänsä: katsomokomennus yhdessä ottelussa!

Valmentajameriiteiltään edelleen vaatimaton Boudreau osoitti totaalista epäkunnioitusta Anaheimin kaikkien aikojen kovinta maalintekijää kohtaan kauden tärkeimillä hetkillä.

Ei ihme, että uran viimeisen ottelun jälkeen Selänteen sisällä kihisi aiheellisesti silkka raivo päävalmentajaa kohtaan, vaikka se ei tietenkään näkynyt ulospäin millään tavoin.

Legendaarinen numero 8 olisi ansainnut kunniakkaamman lopun huikealle NHL-uralleen.

Lue myös

Teemu Selänteen tärkein perintö NHL:ään ei ole maalintekotaito tai ennätykset – "Halusin tuoda valoa pukukoppiin vaikeillakin hetkillä"

Selänne ja Kariya jälleen samassa ketjussa legendojen kohdatessa: "Olisi aika kiva pelata jokunen peli kimpassa jatkossakin"

Paul Kariyalla uusi ammatti Teemu Selänteen palveluksessa: "Teemu palkkasi minut henkilökohtaiseksi agentikseen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat