Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Hall of Fame -aateloitu Teemu Selänne muistetaan Kanadassa ikuisesti: "Hänellä oli valtava rakkaus jääkiekkoa kohtaan"

Teemu Selänteen tulokaskauden maaliennätys on ikuinen, uskovat Yle Urheilun haastattelemat kiekkolegendat.

NHL
Teemu Selänne toimittajien tentattavana
AOP

TORONTO. Teemu Selänteen maine ja asema jääkiekon kotimaassa Kanadassa on kovalla tasolla. Selänne on jättänyt menestyksekkään uransa, mutta myös avoimen persoonansa kautta pysyvän muistijäljen NHL-jääkiekon historiaan. Esimerkiksi 1100 ottelua NHL:ssä pelannut ja nykyisin Hockey Hall of Famen valintakomitean puheenjohtaja Lanny McDonald muistelee innoissaan Selänteen uraa.

– Vein omat lapseni siihen otteluun, kun hän pelasi viimeisen kerran Calgaryssä. Sanoin lapsilleni, että älkää seuratko ketään muuta pelaajaa kuin Teemua, keskittykää vain häneen ja hänen pelaamiseensa. Sanoin heille: ette koskaan näe pelaajaa, joka rakaistaisi jääkiekkoa niin paljon kuin Teemu rakasti, McDonald toteaa Yle Urheilulle.

Stanley Cup-voittaja, kuuluisa "mursuviiksi" McDonald muistuttaa miten kovassa pelivireessä Selänne oli vielä uransa viimeisellä kaudella 2013-2014.

– Teemu pystyi vielä 43-vuotiaanakin luistelemaan muilta jalat alta. Hän pystyisi pelaamaan varmaan vieläkin. Teemulla oli valtava rakkaus jääkiekkoa kohtaan ja hän levitti sitä asennetta aina koko joukkueeseen.

- Teemu pystyi esittämään parasta peliään joka ilta ja pelasi jääkiekkoa suurella intohimolla. Hän koki velvollisuudekseen näyttää kaikille jääkiekkoa seuraaville ihmisille miten intohimoisesti hän suhtautui lajiin, Lanny McDonald tunnelmoi.

Kanadalaisen jääkiekon yksi tunnetuimmista hahmoista on vakuuttunut ettei Selänteen tulokaskauden maaliennätystä (76 maalia) rikota koskaan.

– Siinä käy niin. Jos edes Connor McDavidin kaltainen huikea pelaaja ei pystynyt siihen niin on vaikea kuvitella pelaajaa, joka pystyisi rikkomaan tuon ennätyksen. Toivon, ettei sitä ennätystä kukaan edes rikkoisikaan, Lanny McDonald naurahtaa.

Se kuuluisa nopeus

Selänteen tavoin Hockey Hall of Fameen aateloitu kolminkertainen Stanley Cup-voittaja Mark Recchi kehuu Yle Urheilun haastattelussa estoitta legendaarisen suomalaishyökkääjän ansioita NHL-jääkiekon historiassa

– Selänne suorastaan lensi jäällä. Nopeus ja taitotaso olivat huikella tasolla. Se taito mitä hän esitti siinä luistelunopeudessa oli aivan jotakin käsittämätöntä. Huikeaa, Recchi hehkuttaa.

– Kun pelasimme vastakkain niin häneltä piti ottaa tila ja aika pois hinnalla millä hyvänsä. Muuten olit suurissa vaikeuksissa. Selänne pystyi yllättämään vastustajansa sekä nopealla syötöllä että yllättävällä laukauksella, mutta se luistelunopeus oli jotakin huikeaa, hän jatkaa.

Myös Mark Recchi on vakuuttunut, ettei Selänteen tulokaskauden maaliennätystä rikota enää koskaan.

– Se ennätys on ikuinen. Kukaan ei riko sitä, oli kyse sitten tulokkaasta tai kenestä tahansa pelaajasta. Se on Selänteeltä aivan huima saavutus.

Suosittelemme

Tuoreimmat