Italiassa haetaan syytä suureen katastrofiin – "Jalkapallokulttuurissa on suuria, suuria ongelmia"

Italian jalkapallon vaikeudet ovat olleet tiedossa jo pitkään, mutta ne konkretisoituivat pahemman kerran, kun Italia karsiutui ensi kesän MM-kisoista. Ylen entinen Rooman kirjeenvaihtaja Petri Burtsov uskoo tämän katastrofin vaikuttavan siihen, että Italian sarjajärjestelmään on pakko tehdä täysremontti.

jalkapallo
Italialaislehtien kannet Ruotsi-tappion jälkeen.
Lehtikuva / AFP

Italian putoaminen ensi kesän Venäjän MM-kisoista ravisteli pahoin maan jalkapalloa. Italialaismedia löi lyötyä ja otsikot kiljuivat: Tutti a Casa! (Painukaa koteihinne!), Fine (Loppu), Apocalisse Nazionale (Maajoukkueen maailmanloppu).

Neljä vuotta Ylen Rooman kirjeenvaihtajana toimineen Petri Burtsovin mukaan putoaminen arvokisoista oli Italialle valtava katastrofi. Kun eilisiillan vihasta ja shokista oli toivuttu, osattiin jo katsoa hieman eteenpäin.

- Tämä on niin suuri isku Italian jalkapallolle, että tässä on pakko tehdä Italian jalkapallokulttuurin ja sarjajärjestelmän täysremontti, Burtsov totesi.

Italian maajoukkue on tällä hetkellä muutosvaiheessa, kun vanhat suuruudet Gianluigi Buffon, Giorgio Chielliini, Andrea Barzagli ja Daniele De Rossi päättivät maajoukkueuransa näihin karsintoihin. Joukkue huutaa tällä hetkellä uusia nimiä.

- Oikeastaan sen takia Gian Piero Ventura nostettiin varsin tuntemattomana valmentajana maajoukkueen johtoon, että hän toisi niitä nuoria pelaajia, Burtsov sanoi.

- Mutta on aika varmaa, että hän saa tämän putoamisen jälkeen kenkää. Sitä työtä, jonka hän aloitti, pitää tulevankin valmentajan jatkaa.

Sarjan hohto vähentynyt

Burtsovin mukaan Italiassa on keskusteltu nyt laajasti siitä, että maajoukkueen karsiutuminen MM-kisoista on vain oire isommasta ongelmasta. Italialainen jalkapallo ja varsinkin italialainen sarjajalkapallo ei ole enää sitä, mitä se oli 1990-luvulla. Tuolloin AC Milan, Juventus ja Inter olivat Euroopan parhaita joukkueita, joissa pelasivat maailman suurimmat supertähdet.

- Juventus on ehkä poikkeus, mutta muuten sarjan hohto on vähentynyt. Ei kadonnut, mutta vähentynyt. Se ei enää ole maailman tai Euroopan paras sarja.

Saksan, Espanjan ja Englannin liigat ovat menneet Italiasta ohi ja Italiassa syyttävä sormi on osoitettu nyt kotimaista sarjajärjestelmää kohti. Burtsovin mukaan italialaisseuroilla ei ole samanlaisia rahamääriä käytössä kuin esimerkiksi Englannissa ja stadionit sekä stadioneista saatavat tulot ovat merkittävästi pienemmät kuin muissa kärkimaissa.

- Hyvin usein stadionit eivät edes ole joukkueiden omistuksessa, jolloin joukkueet eivät voi niihin panostaa. Jokainen, joka on käynyt Italiassa jalkapallo-ottelussa kyllä tietää, että se ei ole verrattavissa Englannin liigan stadionin laatuihin.

Miten tähtipelaajia luodaan?

Olosuhteita suurempi ongelma on kuitenkin siinä, miten nuoria tähtipelaajia pystytään luomaan. Italian sarjoissa ulkomaalaisten pelaajien määrä on suurempi kuin esimerkiksi Saksassa tai Espanjassa, ja juuri tätä on Italiassa nyt arvosteltu.

- Pitäisikö panostaa enemmän omiin pelaajiin ja ajatella pidemmällä jänteellä eikä ostaa ulkomailta koko ajan uusia pelaajia? Tämä kritiikki pitää varmasti osaltaan paikkansa.

Oman ongelmansa tuo myös joukkueiden hallinnossa sekä Italian jalkapalloliiton hallinnossa oleva korruptio ja byrokratia, joka on osaltaan vaikeuttanut esimerkiksi uusien stadioneiden rakentamista.

- Kyllä tässä jalkapallokulttuurissa on suuria, suuria ongelmia. Ja nämä heijastuvat myös siihen, että maajoukkue ei pärjää.

Lue myös:

Lopputulos yllätti italialaiset pahemman kerran: "Tuomionpäivä, tragedia, tuho – kutsukaa sitä miksi tahdotte"

Italiassa maansuru MM-karsiutumisen jälkeen – "Loppu"

Maajoukkuepelit jättävä Buffon itkuisena – "Olen pahoillani, olen pahoillani"

Suosittelemme

Tuoreimmat