Hyppää sisältöön

Tuhat tuntia ja sata peliä – suomalaisen jääkiekon armottoman harjoittelun malli haettiin Neuvostoliitosta: "Tappara pilasi jääkiekon"

Kalevi Numminen ja Rauno Korpi olivat luomassa Tapparaan kulttuuria, jonka pohjalta seura on noussut kaikkien aikojen mestaruusrohmuksi. Urheilu-Suomi-dokumenttisarjassa kuvaillaan, miten kirvesrinnat oppivat harjoittelemaan.

Urheilu-Suomi: "Tappara pilasi jääkiekon" – valmentajat Numminen ja Korpi tekivät jääkiekosta tiedettä hikeä säästämättä
Urheilu-Suomi: "Tappara pilasi jääkiekon" – valmentajat Numminen ja Korpi tekivät jääkiekosta tiedettä hikeä säästämättä

Tamperelainen Tappara köllöttää jääkiekon Suomen mestaruuksien tilaston kärjessä. Yhteensä 17 mestaruuden takana on armoton määrä raakaa työtä, joka pakotti myös muut seurat ryhdistäytymään.

Näin koko laji nousi uudelle urheilullisuuden tasolle.

Tampereella urheilullisuus ruvettiin ottamaan tosissaan viimeistään 1970-luvulla, kun seuran valmennusjohto haki osaamista aikansa lajilaboratoriosta eli Neuvostoliitosta. Kalevi Nummisen mukaan reissulla jututettiin ajattelijaa Punakoneen taustalla eli päävalmentaja Anatoli Tarasovia.

- Vuonna 1970 olimme kaksi viikkoa Moskovassa. Saimme sieltä perustiedot, Numminen kertoo Urheilu-Suomi-dokumentissa.

- Kysyimme Tarasovilta, mikä on homman nimi. Tarasov sanoi, että vuositasolla tuhat tuntia ja sata peliä. Siinä oli eväät.

Kehitys vei muutaman vuoden, mutta oli vääjäämätöntä. Tappara nappasi keväällä 1975 ensimmäinen mestaruutensa idän vierailun jälkeen ja vei ykkössijan myös vuosina 1977 ja 1979.

Seuraava vuosikymmen oli kirvesrintojen totaalista dominointia. Neuvostoliiton vierailun jälkeen Hakametsän halliin kattoon nostettu 11 Tapparan mestaruusviiriä.

- Tappara oikeastaan pilasi jääkiekon, koska harjoittelusta tuli läpivuotista. Yleisurheilusta ammennettiin ohjelmoitua valmentautumista, huippuvuosien luotsi Rauno Korpi naurahtaa.

- Muut joukkueet joutuivat sitten vuosien saatossa seuraamaan sitä. Tapparalla oli fyysinen etu.

Tappara tunnetaan edelleen ennen kaikkea kovakuntoisena ja työteliäänä ryhmänä, joka pystyy murtamaan vastustajan kuin vastustajan.

Kaksi edellistä SM-liigan mestaruutta on mennyt Tampereelle ja se on ollut viitenä peräkkäisenä kautena pudotuspelien loppuottelussa. Identiteetti ei ole horjunut.

- Kun toiset ovat poikki, niin jätkät pistävät punavalon päälle, Numminen summaa.

**Urheilu-Suomi on 10-osainen dokumenttisarja suomalaisesta huippu-urheilusta. Se palauttaa legendaaristen voittojen ja tappioiden hetkiin ja kertoo, mitä oli tapahtumien taustalla. Uusi jakso aina keskiviikkoisin Yle Areenaan – ja jakso ensi-esityksessä Yle Teemalla keskiviikkoisin klo 21 ja torstaisin klo 19 Yle TV2. **Lue lisää: https://yle.fi/aihe/urheilusuomi