Maailman huippuhiihtäjiin kuuluva Mononen taiteilee pettymysten ja itsekritiikin kanssa – "Siinä on tekemistä, että osaan olla tyytyväinen suorituksiini"

Laura Mononen on aina ollut itseään kohtaan hyvin kriittinen. Siksi hän on joutunut tekemään työtä sen kanssa, että on pystynyt sisäistämään olevansa yksi maailman huippuhiihtäjistä.

hiihto
Laura Mononen
Laura MononenTomi Hänninen

Viime kausi jätti Laura Monoselle varsin ristiriitaiset tunnelmat. 33-vuotias espoolainen onnistui yksittäisissä kisoissa mainiosti ja oli maailmancupin kokonaiskilpailussa kymmenes, mikä oli vasta muutaman vuoden maajoukkueessa olleelle hiihtäjälle loistava suoritus, mutta Lahden pettymys painoi vahvasti mieltä.

Mononen oli Lahden MM-kisoissa henkilökohtaisissa kisoissa parhaimmillaan 13:s ja oli mukana pronssille hiihtäneessä viestijoukkueessa. Ensimmäistä arvokisaviestiään hiihtänyt Mononen pääsi kolmannelle osuudelle johtoasemassa, mutta ei pystynyt tätä sijoitusta pitämään.

Maalissa Mononen oli äärimmäisen pettynyt ja pettymys häivähtää vieläkin hänen kasvoillaan, kun puhe kääntyy Lahteen.

– Viesti oli hieno ja muut hiihtivät hienosti. Pikkuhiljaa se on kääntynyt koko ajan positiivisemmaksi ja positiivisemmaksi kokemukseksi. Aika parantaa aina, viestipronssia juhlinut Mononen hymähti.

Mononen myöntää, että pettymysten käsitteleminen on hänelle aina vaikea paikka, sillä jotkut pettymykset jäävät vahvasti mieleen – välillä liiankin vahvasti. Hän tietää, että itselleen pitäisi olla armollinen, mutta se ei ole aina helppoa.

– Joskus on raskaitakin päiviä. Mutta koko ajan tulee uusia kisoja, ja niistä on pakko päästä yli. Ei niitä voi jäädä liian pitkäksi aikaa murehtimaan.

Lahdesta paljon oppia matkaan

Mononen otti Lahden MM-kisoista paljon oppia. Hän oli aikaisemmin päässyt haistelemaan arvokisojen tunnelmaa Falunin MM-kisoissa, jossa hän pääsi hiihtämään vapaan hiihtotavan kympin. Lahdessa hän oli kisaladuilla heti ensimmäisestä normaalimatkasta lähtien.

– Minulla ei ollut paljoa arvokisakokemusta, joten oli tärkeää nähdä se arvokisojen ja ennen kaikkea kotiyleisön tuoma paine ja nähdä, miten sen pystyi hallitsemaan. Lisäksi sain oppia siitä, miten arvokisavuonna kisoja kannattaa hiihtää. Viime vuonna olin loppukaudesta henkisesti väsynyt kisaamiseen. Nyt yritän vähän rauhoittua ja karsia kilpailuja.

Tälle kaudelle Mononen on keskittynyt paljon tekniikan harjoittelemiseen sekä lajinomaiseen tekemiseen. Vaikka hän on varsin monipuolinen hiihtäjä, on vapaan hiihtotekniikka ollut hänellä ailahtelevaisempi kuin perinteinen. Tämän takia Mononen on keskittynyt paljon juuri vapaaseen ja tehnyt paljon sitä tukevia harjoituksia.

– Toivon, että vapaa on mennyt eteenpäin, koska se on myös olympialaisissa yhtenä tärkeänä matkana, Mononen sanoi viitaten 10 kilometrin kilpailuun.

Naisten viestijoukkue juhlii Lahden MM-pronssimitaleita.
Laura Mononen oli osa Lahden MM-kisojen pronssia voittaneessa viestijoukkueessa.Tomi Hänninen

Vaatimaton ja kriittinen

Niin, ne olympialaiset. Laura Mononen ei ole aikaisemmin kilpaillut olympialaisissa, joten ajatus Pyeongchangin matkasta kutkuttaa jo mieltä, vaikka varsinainen kilpailukausi on vasta aluillaan. Mononen on asettanut itselleen kovan tavoitteen, hän haluaa olla mukana joukkueessa, mutta myös taistella mitaleista.

Ensimmäinen kova koetinkivi tälle kaudelle on tulevana viikonloppuna Rukan maailmancup, jossa on tarjolla kolme mielenkiintoista matkaa: perinteisen hiihtotavan sprintti, perinteisen 10 kilometriä sekä 10 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajokisa. Miehet hiihtävät 10 kilometrin sijaan 15 kilometriä.

Monosen mukaan alkukaudella on iso merkitys, sillä se miten kisakausi lähtee liikkeelle, vaikuttaa itseluottamukseen. Viime kaudella Mononen kolkutteli jo Rukalla kärkisijoja, kun hän sijoittui sprintissä kahdeksanneksi ja 10 kilometrin perinteisellä kuudenneksi.

Monosen mukaan hän onkin joutunut tekemään töitä itsensä kanssa siinä, että on ymmärtänyt olevansa maailman huippuhiihtäjiä.

– Olen sen nyt sisäistänyt, mutta välillä tuntuu, että minulta hämärtyy se, missä mennään. Täytyy välillä itsellenikin muistuttaa, että se viime kausi meni oikeasti hyvin ja kuulun maailman parhaimpiin hiihtäjiin. Se on tärkeää, ja luo uskoa omaan tekemiseen, hän totesi.

– Olen aina ollut omasta mielestäni aika vaatimaton, mutta toisaalta kriittinen omaa tekemistäni kohtaan. Siinä on tekemistä, että osaan oikeasti olla tyytyväinen omiin suorituksiini ja arvostaa tekemistäni.

Pää kestänyt hyvin

Toisaalta Mononen on kääntänyt kriittisyyden vahvuudekseen, sillä hän haluaa vielä kehittyä paljon. Hän vaatii itseltään paljon, mutta osaa myös vaatia esimerkiksi maajoukkueen valmennusjohdolta palautetta.

Omaa rooliaan maajoukkueessa Mononen ei osaa arvioida, mutta myöntää ottaneensa ensimmäisinä kausina itselleen jollain tavalla sivustaseuraajan roolin. Nyt hän on saanut hyvien kisojen myötä itselleen itsevarmuutta tekemiseen ja itseluottamusta.

– Paljon on tapahtunut, mutta minun mielestäni pääni on kestänyt sitä tosi hyvin. Tuntuu, että jalat on tukevasti vielä maan pinnalla, hän naurahti.

– Pettymyksistä pitää aina ottaa jotain mukaansa, sillä ne aina kasvattavat. Viime kauden myötä olen varmasti tällä kaudella vahvempi ja se näkyy parempina tuloksina.

Lue lisää:

Kerttu Niskanen vahva loppukirissä - Mononen jäi tänään kakkoseksi

Laura Monosen loistoveto liikaa Kerttu Niskaselle

Suosittelemme

Tuoreimmat