Suora

  • PUBG Europe League karsintojen finaalit
  • Alppihiihdon MC, Alta Badia
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tennisvuosi oli Nadalin ja Federerin uskomaton näytös – vuodesta 2018 tulossa superkiinnostava keitos

Roger Federer ja Rafael Nadal palasivat tenniksen ehdottomalle huipulle tänä vuonna. Vuosi 2018 näyttää etukäteen erittäin mielenkiintoiselta.

tennis
Roger Federer ja Rafael Nadal.
AOP

Miesten tennisvuosi 2017 jää historiaan legendaaristen Roger Federerin ja Rafael Nadalin kaikkien odotusten vastaisesta paluusta lajin hallitsijoiksi. Ylisanoja käytetään urheilujutuissa usein liiankin herkästi, mutta nyt voi todella käyttää sanaa "uskomaton". Tuntui, kuin ajassa olisi palattu reilut kymmenen vuotta taaksepäin.

Mikään ei viitannut tähän viime vuoden lopulla. Federerin kausi 2016 oli rikkonainen erilaisten vaivojen, ennen kaikkea polvivamman vuoksi. Kauden loppupuolisko Wimbledonin jälkeen jäi kokonaan väliin. Muutenkin sveitsiläisen parhaat vuodet näyttivät olevan auttamatta takana. Edellinen Grand Slam -turnausvoitto oli vuodelta 2012.

Nadalilla puolestaan oli jo useampi vuosi ollut vaikea. Monet loukkaantumiset kiusasivat ja taso tuntui muutenkin laskevan. Nadalin edellinen Grand Slam -mestaruus oli vuodelta 2014. Usein tie päättyi jo alkukierroksille. Vuonna 2016 espanjalaisen paras Grand Slam -tulos oli neljännen kierroksen paikka. Myös Nadal oli loppukaudesta 2016 sivussa rannevamman vuoksi.

Novak Djokovic oli hallinnut kenttiä muutaman vuoden. Andy Murray oli ollut kova haastaja. Loppuvuodesta 2016 tilanne alkoi kääntyä toisinpäin ja Murray nousi maailmanlistan kärkeen.

Tänä vuonna koko kuvio räjäytettiin täysin uusiksi - tai vanhaksi. Heti Australian avoimissa nähtiin, mitä tuleman pitää. Varsinkin Federer lähti turnaukseen hyvin maltillisin odotuksin puolen vuoden kilpailutauon jälkeen. Sveitsiläinen kuitenkin raivasi tiensä finaaliin - ja niin teki myös Nadal. Kaksikko pelasi viiden erän klassikkofinaalin, jonka päätteeksi Federer juhli ensimmäistä Grand Slam -turnausvoittoaan neljään ja puoleen vuoteen.

Siitä alkoi 36-vuotiaan Federerin huikea vuosi. Sveitsiläinen pelasi hyvin säästeliäästi, jotta kroppa pysyi kunnossa. Mutta kun hän pelasi, jälki oli äärimmäisen tehokasta. Keväällä Australian jälkeen Federer voitti Indian Wellsin ja Miamin Masters-turnaukset. Massalla menestymisen todennäköisyys olisi ollut heikompi, joten sveitsiläinen jätti kylmän rauhallisesti koko massakauden väliin ja keskittyi ruoholle.

Tuloksena oli uran kahdeksas Wimbledon-voitto - ilman yhtään erätappiota. Turnausvoittoja tuli vielä Shanghain Mastersissa, Baselissa

Federer hävisi koko kauden aikana vain viisi ottelua. Tärkeissä paikoissa niitä tuli vain kolme, Montrealin Mastersin finaalissa Alexander Zvereville, US Openin puolivälierissä Juan Martin del Potrolle ja Lontoon ATP-finaaliturnauksen välierässä David Goffinille. Rankingin ykköspaikka meni Nadalille. Voisi helposti sanoa, etä vähän enemmän pelaamalla Federer olisi ottanut ykköspaikan, mutta toisaalta vähän enemmän pelaamalla lopputulos olisi hyvinkin voinut olla huonompi, kun kroppa olisi joutunut kovemmalle.

Rafael Nadal – vaikeuksien jälkeen paluu ykköseksi

Rafael Nadalin vuosi on ollut yhtä huikea kuin Federerin, mutta ei ehkä aivan yhtä yllättäen - jos ei muuten niin siksi, että Nadal on kuitenkin viisi vuotta nuorempi. Nadalin edelliset vuodet olivat kuitenkin olleet niin hankalia, että ei hänenkään kohdalla tällaista olisi osannut odottaa.

Nadal putsasi pöydän niistä turnauksista, joita Federer ei voittanut. Ennen kaikkea se tarkoittaa massakautta. Massakenttien kuningas oli jälleen tänä vuonna täysin omaa luokkaansa. Nadal voitti Monte Carlon, Barcelonan, Madridin ja kruunasi massakautensa uskomattomaan kymmenenteen mestaruuteen Ranskan avoimissa täysin ylivoimaisen esityksen jälkeen. Nadal hävisi massalla vain yhden ottelun, Dominic Thiemille Roomassa.

Rafael Nadal.
AOP

Menestys ei rajoittunut vain massalle, sillä Nadal voitti myös US Openin. Näin siis Federer ja Nadal jakoivat Grand Slam -turnausvoitot keskenään, sveitsiläiselle Australia ja Wimbledon, espanjalaiselle Ranska ja Yhdysvallat. Nadal päättää vuoden ykkösenä, mutta Federer otti vahvan niskalenkin keskinäisissä otteluissa. Nadal oli niissä vahvassa johdossa ennen tätä kautta, mutta Federer voitti kaikki neljä kohtaamista kauden aikana. Siinä suurena syynä oli sveitsiläisen vielä tässä vaiheessa uraa selvästi kehittynyt rystylyönti, jota painostamalla Nadal pystyi aiemmin hankkimaan pisteitä. Nyt Federer puolestaan itse löi sieltä näyttäviä voittolyöntejä. Nadal johtaa toki edelleen keskinäisiä otteluita 23-15, mutta tänä vuonna asetelma keskinäisissä otteluissa oli erilainen.

Loukkaantumiset värittivät kautta

Toinen kautta 2017 värittänyt piirre oli useiden pelaajien loukkaantumiset, jotka löivät leimansa varsinkin loppukauteen. Toki muiden pelaajien loukkaantumiset vaikuttivat myös Federerin ja Nadalin voittokulkuun. Novak Djokovicilla ja Andy Murraylla peli takkusi jo alkukaudella. Djokovic vihelsi pelin poikki Wimbledonin jälkeen ja huilasi loppukauden kyynärpäävamman vuoksi, jonka hän sanoi kiusanneen jo puolitoista vuotta.

Djokovicin lisäksi kärkipelaajista myös Andy Murray, Stan Wawrinka, Kei Nishikori ja Milos Raonic olivat loppukauden sivussa loukkaantumisten vuoksi. Näin monen huippupelaajan poissaolo yhtä aikaa on hyvin poikkeuksellista. Esiin nousee jälleen kerran kysymys siitä, onko kilpailukalenteri liian tiivis.

Novak Djokovic.
Novak Djokovic.AOP

Loukkaantumiset ovat myös muuttaneet rankinglistaa uuteen uskoon. Djokovic on tällä hetkellä maailmalistalla sijalla 12 ja Murray sijalla 16.

Nuorista pelaajista vahvimman läpimurron teki Alexander Zverev. 20-vuotias saksalainen voitti komeasti kaksi Masters-turnausta Roomassa ja Montrealissa. Grand Slam -turnauksissa Zverev oli kuitenkin pettymys. Parhaaksi tulokseksi jäi neljäs kierros Wimbledonissa. Maailmanlistalla Zverev kävi kuitenkin jo komeasti kolmantena ja päättä kauden neljäntenä.

Mielenkiintoinen kausi 2018 - "vanhat" vs. parhaassa iässä olevat vs. nuoret

Asetelmat kauteen 2018 lähdettäessä ovat äärimmäisen mielenkiintoiset. Kärkipaikoista taistelevat pelaajat voidaan jakaa kolmeen ryhmään. On erittäin vaikea ennustaa, miten kausi tulee etenemään.

Yksi ryhmä ovat vanhat, kokeneet pelaajat, jotka ovat hallinneet kenttiä vuosikaudet. Tämä ryhmä jakaantuu vielä kahteen alaryhmään. Federer ja Nadal hallitsivat kautta 2017 ja lähtevät siinä mielessä vahvoista asemistan uuteen kauteen. Federerille kertyy kuitenkin ikää koko ajan. Nadalia taas kiusasivat jälleen loppukaudesta loukkaantumiset.

"Vanhojen" toinen alaryhmä ovat loukkaantumisten jälkeen kentille palaavat pelaajat Novak Djokovic, Andy Murray ja Stan Wawrinka. Tähän ryhmään liittyy paljon kysymysmerkkejä. Palaako Djokovic entiselle huipputasolleen? Nouseeko Murray jälleen maailmanlistan kärkeen? Onko Wawrinkasta yhä Grand Slam -voittajaksi? Vai onko näiden pelaajien aika ehdottomalle huipulla ohi? On jännittävää nähdä, miten käy. Vastauksia aletaan saada, kun kausi 2018 pyörähtää käyntiin.

Toisen ryhmän muodostavat parhaassa peli-iässä olevat pelaajat. He ovat toistaiseksi jääneet pahasti edellisen ikäluokan jalkoihin ja heidän oma läpimurtonsa aivan huipulle on jäänyt tekemättä. Nyt siihen on entistä paremmat mahdollisuudet. Loppukaudesta siitä nähtiin jo viitteitä. Puhutaan siis sellaisista pelaajista kuin Grigor Dimitrov, David Goffin ja Jack Sock, ehkä myös Dominic Thiem kuuluu jo tähän ryhmään. Dimitrov voitti Goffinin Lontoon ATP-finaaliturnauksen loppuottelussa. Sock puolestaan juhli mestaruutta Pariisin Masters-turnauksessa. Samaan ikäluokkaan kuuluvat myös loukkaantuneiden joukkoon loppukaudesta kuuluneet Kei Nishikori ja Milos Raonic. Ensi kaudella tämän ryhmän pelaajilla on mahdollisuus näyttää, että he pystyvät voittoihin myös kaikkien huippujen ollessa mukana. Parhaista lähtökohdista uuteen kauteen lähtee Dimitrov, joka nousi Lontoon voittonsa ansiosta maailmanllistalla jo kolmanneksi.

Grigor Dimitrov
AOP

Nuoria pelaajia on tulossa vahvasti huipulle laajalla rintamalla. On kiinnostavaa nähdä, kuinka hyvin he pystyvät haastamaan kokeneempia pelaajia. Nuorten ehdoton johtotähti on Zverev, jolta vaaditaan nyt parempia tuloksia Grand Slam -tasolla. Kovia nimiä ovat myös "paha poika" Nick Kyrgios. suomalaisen äidin poika Lucas Pouille, kandalainen Denis Shapovalov, yhdysvaltalainen Frances Tiafoe, korealainen Hyeon Chung sekä venäläiskolmikko Andrei Rublev, Karen Hatshanov ja Daniil Medvedev.

Suomalaisnäkökulmasta seurattavaa riittää nelinpelissä sekä kaksinpelin alemmilla tasoilla. Henri Kontinen jatkaa yhtenä maailman ehdottomista nelinpelihuipuista. Nuoren Emil Ruusuvuoren kehitystä on puolestaan äärimmäisen mielenkiintoista seurata.

Suosittelemme

Tuoreimmat