Suora

  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Koripalloilija Raimo ”Spike” Lindholm on kuollut

Eräs kaikkien aikojen menestyneimmistä suomalaiskoripalloilijoista sekä muun muassa viidessä pesäpallon Itä-länsi-ottelussa pelannut Raimo ”Spike” Lindholm menehtyi varhain tänä aamulla. Hän oli kuollessaan juuri täyttänyt 86 vuotta.

koripallo
Raimo Lindholm.
AOP

Koko uransa Työväen Mailapoikia (TMP) edustanut Raimo Lindholm (190 cm) on ainoa suomalaiskoripalloilija, joka on pelannut kaksissa olympiakisoissa (1952 ja 1964). Lisäksi hän oli maajoukkueessa MM-karsinnoissa Nizzassa vuonna 1950.

Kyseisiin Nizzan karsintoihin kirjataan myös Suomen ensimmäinen maaotteluvoitto, kun Suomi 5.1.1950 voitti Itävallan 38-34. Tuossa ottelussa ”Spike” teki vapaaheitosta yhden pisteen. Kaikkiaan Raimo Lindholm pelasi 116 maaottelua ja teki niissä 848 pistettä (ka 7,3 p). Hän oli ensimmäinen suomalaiskoripalloilija, joka sai tililleen 100 pelattua maaottelua. EM-kisoissa Raimo Lindholm edusti Suomea kahdeksan kertaa. Maaotteluennätyksensä (27) hän heitti Libanonia vastaan vuonna 1953.

TMP:ssä Raimo Lindholm pelasi vuodesta 1947 vuoteen 1967 ja sai kuusi SM-hopeaa ja kolme pronssia. Kaikkiaan ”Spike” pelasi SM-sarjassa 302 ottelua kovalla 17,2 pisteen keskiarvolla. Korikuningas Raimo Lindholm oli olympiavuonna 1952. Vuoden koripalloilijaksi hänet valittiin kuudesti, ensi kerran vuonna 1950.

Suomalaisen koripallon kunniagalleriaan (Hall of Fame) hänet valittiin vuonna 2009 kun ensimmäiset valinnat tehtiin. Samaan aikaan kunniagalleriaan valittiin Kari Liimo ja Kalevi Tuominen.

Koripallon lisäksi Raimo Lindholm voitti SM-mitaleja myös pesäpallossa ja toimi vuodet 1970-72 myös TMP:n puheenjohtajana.

- Raimo Lindholm oli joviaali kaveri. Hän oli urheilijana tavattoman lahjakas ja hyvä kaikissa lajeissa, joita kokeili - jääkiekkoa, yleisurheilua - muistan hänet jopa pingis-kisoista, arvioi Pentti Salmi.

”Koripalloilijana ’Spike’ pelasi mielellään lähellä koria. Hän oli älykäs pelaaja, joka teki aina hyviä ratkaisuja. Lisäksi hän oli oman aikansa isoksi mieheksi nopea ja oli pallon kanssa varsin taitava, ei kuitenkaan erityisen hyvä kaukoheittäjä. Pitkäkätisenä hän oli myös hyvä puolustaja”, jatkaa Salmi.

Raimo Lindholmin tytär Riitta Lakaniemi on pelannut 34 maaottelua ja voittanut kaksi Suomen mestaruutta ja urheilullisuus on periytynyt monipuolisesti myös seuraavalle polvelle.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat