Lapinlahden ringettetaituri tavoittelee taas MM-kultaa: "Odotan huippufiilistä"

Lapinlahtelainen Anne Pohjola on voittanut ringetteurallaan "kaiken".

ringette
Anne Pohjola Lapinlahden Luistimen harjoituksissa
Joonas Nieminen / Yle

On talvinen torstai-ilta Lapinlahdella. Vajaan 10 000 asukkaan kunnan ringettetähti Anne Pohjola astelee jälleen kerran tuttuun kaukaloon.

Lapinlahden Luistimen junioriharjoitukset alkavat. Pohjola neuvoo ja ohjaa kärsivällisesti tulevaisuuden huippuja. Seuralla on tällä kaudella noin 30 junioripelaajaa. Anne Pohjola on viettänyt 1990-luvun lopulla valmistuneessa jäähallissa tuhansia harjoitustunteja.

14-vuotias Armi Wiik pelaa ringetteä nyt kolmatta vuotta. Iisalmesta harjoituksissa käyvä Wiik on tyytyväinen seuran tähtipelaajan valmennustyyliin.

– Anne on reipas ja osaa sanoa, jos on jotain sanottavaa. Hän ei ole ikinä törkeä, kehuu Wiik.

Anne Pohjola antaa ohjeita Lapinlahden Luistimen junioriharjoituksissa.
Anne Pohjola antaa ohjeita Lapinlahden Luistimen junioriharjoituksissa. Joonas Nieminen / Yle

Vajaan tunnin junioriharjoituksen jälkeen Pohjola tulee tyhjään pukukoppiin. Haastattelu rikkoo normaalia harjoitusarkea. Aikaa ei ole liikaa, sillä Lapinlahden edustusjoukkueen omat harjoitukset alkavat jo noin tunnin kuluttua. Välissä on ehdittävä vetää myös alkulämmittely.

32-vuotias Pohjola aloitti ringeten jo alle kouluikäisenä. Ensimmäisen SM-pelinsä Lapinlahden taituri muistelee pelanneensa poikkeusluvalla 15-vuotiaana.

Siviilissä Anne Pohjola on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja lähihoitaja. Tällä hetkellä hän työskentelee osa-aikaisesti muutaman päivän viikossa ja työ nuorten parissa liikuttaa ympäri Ylä-Savoa.

– Hyvällä ringettepelaajalla on itsevarmuutta, hyvä veto, nopeutta ja yllätyksellisyyttä, Pohjola miettii.

Hän on voittanut ringetessä kaiken mahdollisen. Laji on tuonut on neljä MM-kultamitalia ja peräti yhdeksän SM-kultaa. Niistä seitsemän Pohjola on voittanut kasvattajaseuransa Lapinlahden paidassa. Kaikkein merkityksellisimpänä mitalinaan Pohjola pitää Lapinlahden Luistimen voittamaa seurajoukkueiden MM-kultaa vuodelta 2011.

Peliuransa pahimmaksi pettymykseksi Pohjola arvioi Lapinlahden saman vuoden SM-finaalitappion Raisiolle. Menestyksen nälkä ajaa uralla yhä eteenpäin.

– Niitä tunteita mitä urheilusta saa ei oikein missään muualla elämässä pysty kokemaan ja se sytyttää edelleen. Olen tosi kilpailuhenkinen. En tykkää hävitä yhtään ja sen varmasti kaikki joukkuekaverit tietävät, virnistää Pohjola.

Hurja pistetahti läpi uran

Tällä kaudella Anne Pohjola on noussut Suomen ringettetilaston ykköseksi. Kärkipaikasta on tiukka kisa Luvian Kiekon Kirsi Pukkilan kanssa.

Pohjola on pelannut SM-sarjassa 480 ottelua ja pistesaldo on tällä hetkellä 1227 maalia ja 1357 syöttöä eli yhteensä 2584 pistettä. Toisena tilastossa oleva Pukkila on 17 pistettä perässä. Pohjolan pistekeskiarvo ottelua kohti on lähes 5,4.

– Joukkuekavereilla on ollut pisteissäni iso merkitys. Lapinlahdella on ollut monta vuotta tosi huippupelaajia ja he ovat tehneet myös minusta paremman. Ei se pelkästään omaa ansiota ole ollut, korostaa Pohjola.

Naisen Suomen mestaruuksista kaksi on tullut Nokian paidassa. Urheilu-urallaan hän on pelannut ringeten ohessa välillä myös jääkiekkoa. KalPan paidassa tuli SM-pronssia viime keväänä.

Anne Pohjola ringetteharjoituksissa Lapinlahdella.
Joonas Nieminen / Yle

Lapinlahden Luistimen pelaajavalmentaja Marjukka Virta on pelannut pitkään Anne Pohjolan kanssa. Suomen ringettetilastossa kolmantena oleva Virta tietää tutkaparinsa salaisuuden.

– Anne on äärettömän monipuolinen ja lahjakas. Hänen kanssa on helppo pelata, koska Anne ottaa syötöt kiinni ja tekee maaleja tosi kovalla prosentilla. Veto ja laukaus on maailman luokan tasoa, semmoista ei ole monella Suomessa, Virta luonnehtii.

Tämän kauden sarjassa Anne Pohjola on ollut kovassa pistevireessä. Lapinlahden taituri on tehnyt 14 ottelussa 60 maalia ja 57 syöttöpistettä. Peliä kohti pistekeskiarvo on yli kahdeksan.

– En oikein osaa sanoa mistä hyvä vire johtuu. Hyvät ketjukaverit on yksi syy, että pisteitä on kertynyt niin paljon, puntaroi Pohjola.

Lapinlahden tehokolmikko on ollut kovassa vedossa. Pohjolan ketjukavereista Tiia Halme on SM-sarjan pistetilaston kakkosena saldolla 56+34. Marjukka Virta on puolestaan tilastokolmonen tehoilla, 30+40.

"Haluan nauttia pelaamisesta"

Pohjola on saavuttanut pitkällä ringetteurallaan lähes kaiken. Kokemus on tuonut myös armollisuutta omaa peliä arvioitaessa.

– Nyt viime aikoina olen tajunnut, että täydellisyyttä ei ole olemassa. Kaikkein vaikeinta meikäläiselle on ollut se, että pystyisi antamaan vähän anteeksikin itselle. Aina peli ei suju kuten haluaisi. Pelaamisesta nauttiminen on minulle tosi tärkeää.

Kovien teholukujen lisäksi Anne Pohjola on merkittävä rooli myös joukkueensa pukukopissa. Pelaajavalmentaja Marjukka Virran mukaan Pohjolasta löytyy välillä myös temperamenttia.

– Anne on ehdottamasti meidän joukkueen sielu ja sydän, tiivistää Virta.

Pohjola ei vielä tiedä miten kauan oma pelaajaura jatkuu. Huipulla pysyminen vaatii kovasti töitä.

Anne Pohjola Lapinlahden jäähallissa
Joonas Nieminen / Yle

Lapinlahden ringettetykki aikoo olla tiiviisti lajin parissa myös sitten kun omat pelit ovat joskus ohi. Tulevat tähdet saavat oppia ja vinkkejä maalinteosta.

– Kyllä sen vähän huomaa, että juniorit katsovat minua ylöspäin harjoituksissa. Junnuvalmennus on tosi antoisaa ja vie mukanaan. Välillä tuntuu ettei jaksaisi lähteä, mutta kun näkee tyttöjen kovan motivaation kehittyä ja aidon ilon niin se kannustaa.

Ensi viikolla Anne Pohjola hakee jälleen uutta mitalia palkintokaappiinsa. Pohjola on Suomen tärkeimpiä pelaajia ringeten MM-kilpailuissa Kanadassa. Edessä on kova vääntö mestaruudesta. Viime kisoissa Helsingissä Suomi oli ykkönen.

– Toivottavasti Kanada on ottanut opikseen ja tutkinut maajoukkueemme tarkasti. Odotan tiukkoja pelejä ja huippufiilistä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat