Heli Rantanen kasvoi itkevästä ja rikkinäisestä urheilijasta uhmakkaaksi olympiavoittajaksi, jonka keskittymistä ei edes pommi-isku murentanut  – “Minua on moitittu, että miksi en tuulettanut sen heiton jälkeen”

Keihäänheittäjä Heli Rantanen muistelee Urheilu-Suomi-dokumentissa nousuaan olympiavoittajaksi.

Urheilu-Suomi: ”Heitä niin että tulee munat eteen!” – Heli Rantanen keräsi itseluottamuksensa palaset ja voitti olympiakultaa
Urheilu-Suomi: ”Heitä niin että tulee munat eteen!” – Heli Rantanen keräsi itseluottamuksensa palaset ja voitti olympiakultaa

Heli Rantanen ei pari vuotta ennen Atlantan olympialaisia vaikuttanut potentiaaliselta voittajaehdokkaalta, eihän hän ollut mahtunut edes Helsingin EM-kisajoukkueeseenkaan. Rantasen itseluottamus oli kadoksissa, mutta hänen uusi valmentajansa Leo Pusa pani heittäjän koville.

Pusa käski Rantasen kirjoittaa paperille kuka hän on, kirjoittamaan plussat ja miinukset, pelot, haaveet ja tavoitteet.

– En edes kehdannut laittaa siihen suurimpiin unelmiin olympiavoittoa. Se oli ihan täysi mahdottomuus sillä hetkellä, kun oli aika rikki, Rantanen sanoo Urheilu-Suomi-dokumentissa.

– Laitoin siihen muistaakseni, että mitali jostain arvokisoista ehkä tavoitteena.

Pusan ensimmäisenä tehtävänä olikin rakentaa Rantasen itseluottamus kohdilleen ja Pusa onnistuikin tässä hyvin. Kun vuotta myöhemmin Rantanen teki saman tehtävän, oli hänen edessään aivan erinnäköinen paperi. Miinukset olivat muuttuneet plussiksi.

– Jos ulkopuolinen olisi lukenut ne kaksi paperia, missä oli tasan vuosi väliä, se olisi nähnyt, että tässä on epävarma, itkevä, rikkinäinen urheilija, joka ei oikein tiedä, mitä uskaltaa edes tavoitella tai pystyykö se. Ja sitten on uhmakas, täynnä uskoa oleva [urheilija]. “Antakaa jo uusi kausi eteen, nyt lähtee!” Yö jä päivä eroa niissä. Se tuli ihan henkisen kasvun kautta, Rantanen kertoo.

Pusa sitoutui Rantasen valmentajaksi Atlantan olympialaisiin 1996 asti. Hän vaati urheilijaltaan sekä tämän taustajoukoilta samanlaista sitoutumista: kaikkien pitää pysyä tavoitteen takana eikä sitä saanut kyseenalaistaa. Jos joku kyseenalaistaa, putoaa pois ryhmästä.

Pusa itse muistutti myös itseään, miksi on projektissa mukana.

– Olet kassinkantaja, älä innostu liikaa. Mene Helin ehdoilla, hän kirjoitti itselleen muistiin.

Jälkikäteen harmittaa, että siinä oli minun voittotuuletukseni. Mutta se oli niin tyly tilanne oikeasti.

Heli Rantanen

Göteborgin MM-kisojen nelossija ja pronssin häviäminen Mikaela Ingbergille antoi Rantaselle kimmokkeen Atlantaa varten. Juuri ennen Atlantan kisoja Rantanen kärsi kuitenkin selkävaivoista ja käveleminenkin oli tuskaisaa. Rantanen ei luovuttanut, mutta finaalia edeltäneenä yönä tapahtunut pommi-isku ja pommimiestä etsineet helikopterit häiritsivät pahoin hänen keskittymistään.

Rantasella oli finaalissa kuitenkin yksi etu puolellaan: hän heitti ensimmäisenä. Se tarjosi hänelle mahdollisuuden lyödä heti muille luu kurkkuun ja saada heidät vapisemaan. Ja niin siinä myös kävi. Rantanen heitti heti ensimmäisellään uuden ennätyksensä 67,94.

– Minua on moitittu, että miksi en tuulettanut sen heiton jälkeen, kun oma ennätys parani puolitoista metriä ja loppujen lopuksi siitä tuli voittoheitto, Rantanen muistelee.

Hän ei tehnyt Tiina Lillakin tai Kimmo Kinnusen tapaisia voittojuoksuja, vaan ainoastaan heilautti pienesti kättään ja keskittyi seuraavaan heittoonsa.

– Jälkikäteen harmittaa, että siinä oli minun voittotuuletukseni. Mutta se oli niin tyly tilanne oikeasti. Se oli ensimmäinen heitto koko kisassa. Ei voi vielä tietää, mihin se riittää.

Urheilu-Suomen uusi jakso aina keskiviikkoisin Yle Areenaan. Televisiossa ensi-esitys keskiviikkoisin klo 21 Yle Teemalla. Sarjan jaksot esitetään myös TV2:lla aina torstaisin klo 19, Yle Teemalla lauantaisin klo 16.20 ja TV2:lla sunnuntaisin klo 21.

Urheilu-Suomen keskusteluohjelma Yle Puheella torstaisin klo 15. Urheilijoiden henkilökuvia lauantaisin klo 12:n jälkeen Radio Suomessa - lauantaina 2.12. vuorossa Heli Rantanen.