“Tarjoa minulle tupakka ja sano missä on lähin viinakauppa” – kuinka suorasanainen Seppo Räty valloitti suomalaisten sydämet

Seppo Rätyä ei voi ohittaa, kun puhutaan suomalaisesta keihäänheitosta. Urheilu-Suomi-dokumentissa muistellaan Rädyn värikkäimpiä hetkiä.

Urheilu-Suomi: “Tarjoa tupakka ja sano missä on lähin viinakauppa” – Seppo Rädyn klassinen haastattelu tienpenkalla
Urheilu-Suomi: “Tarjoa tupakka ja sano missä on lähin viinakauppa” – Seppo Rädyn klassinen haastattelu tienpenkalla

Seppo Räty on yksi Suomen legendaarisimmista keihäänheittäjistä, jonka vähäsanaiset mutta värikkäät kommentit ovat jääneet elämään kansan huulilla. Toimittajia Räty on pompottanut aina, kuten muun muassa Bror-Erik “Bubi” Wallenius on saanut kokea.

Walleniuksen haastattelu Stuttgartin MM-kisoista, kun Räty jäi yllättäen jo keihäskarsintaan, on yksi ikimuistoisempia. Räty marssi ulos stadionilta, mutta Wallenius roikkui sitkeästi tämän perässä ja sai puristettua pettyneeltä heittäjältä muutaman kommentin.

– Vihaisempaa urheilijaa en ole koskaan tavannut, koska Seppo sihisi jo alkumetreistä lähtien, Wallenius muistelee tuota kujanjuoksua Urheilu-Suomi-dokumentissa.

– Siinä vaiheessa, kun reitti katkesi, Seppo kääntyi puoleeni ja sanoi, että lopetetaan nyt tämä paskanjauhaminen, tarjoa minulle tupakka ja sano, missä on lähin viinakauppa.

Aikoinaan muun muassa Urheilulehden päätoimittajana ja Yleisradion radion urheilutoimituksen päällikkönä toimineen Arto Terosen mukaan Räty on suomalainen perusmies, josta ihmisten on helppo pitää. Oman tien kulkija ja oman elämänsä vartija, joka sanoo asiat tarvittaessa suoraan.

– Kyllä Seposta pitäisi jonkun kirja kirjoittaa. Riittäisi kun panisi otsikoksi “Seppo”, Teronen ehdottaa.

Hän ei kyllä näyttänyt pojille yhtään, paljonko punttia nousee tai mitä treenejä hän tekee. Hänelle yhteisleiri oli kolmen päivän loma.

Heli Rantanen

Urheilijana Räty oli periksiantamattomuuden esikuva. Sen lisäksi että hän saavutti lukuisia arvokisamitaleja, muun muassa maailmanmestaruuden ja kolme olympiamitalia, riitti hänellä myös vammoja.

Rädyllä oli parikin kyynärpää-, nilkka-, polvi- ja olkapäävammaa, mutta kilpailukentällä näitä ei huomannut. Keihäänheittäjä Tero Järvenpää toteaa Urheilu-Suomi-dokumentissa, että Rädyllä on yksi kovimmista kipukynnyksistä, mitä hän tietää.

– Kyllä Seppo oli siitä erikoinen tapaus, että hän pystyi heittämään vamman kanssa tosi pitkälle. Esimerkiksi [Jan] Zelezny ei pystynyt heittämään, jos hänellä oli pahempaa vammaa, niin tulokset tippuivat hyvinkin paljon. Mutta Sepolla oli huippukova kipukynnys, Järvenpää kertoo.

Vaikka keihäänheittäjät ovat usein leireilleet yhdessä, ei täydellistä tuloskuntoa ole yleensä kilpailijoille paljastettu. Minkälaisia treenejä on tehnyt tai millaisia testituloksia on saanut jätettiin yleensä kertomatta. Heli Rantasen mukaan Seppo Räty vei tämän leikin kaikista pisimmälle.

– Mennään Kuortaneen urheiluopistolle ja on yhteisleiri, piti olla yhteisiä treenejä, niin kyllä se Seppo kolme päivää kahvia joi siellä kahvilassa aina kun piti olla yhteiset harjoitukset, Rantanen nauraa.

– Hän ei kyllä näyttänyt pojille yhtään, paljonko punttia nousee tai mitä treenejä hän tekee. Hänelle se oli kolmen päivän loma.

Urheilu-Suomen uusi jakso aina keskiviikkoisin Yle Areenaan. Televisiossa ensiesitys keskiviikkoisin klo 21 Yle Teemalla. Sarjan jaksot esitetään myös TV2:lla aina torstaisin klo 19, Yle Teemalla lauantaisin klo 16.20 ja TV2:lla sunnuntaisin klo 21.

Urheilu-Suomen keskusteluohjelma Yle Puheella torstaisin klo 15. Urheilijoiden henkilökuvia lauantaisin klo 12:n jälkeen Radio Suomessa - lauantaina 2.12. vuorossa Heli Rantanen.