Suora

  • Painin MM, naisten paini
  • Rytmisen MM, keilat- ja nauhafinaalit
  • Painin MM: Naisten paini
  • Fredrik Smulterin 400 kilon haamunosto oli alkusysäys uran loppumiselle
  • Camilla Richardssonin usko lopahti - todisti itselleen olleensa väärässä
  • Rytmisen MM, keilojen ja nauhan loppukilpailut
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Kuin savuna ilmaan

Valmentajan valhe, Seppo Rädyn merkki ja luvaton lääkärikäynti – yksi suomalaisen keihäänheiton kultahetkistä oli monen sattumuksen summa

Tapio Korjus heitti Soulissa olympiakultaa viimeisellään, mutta tuota viimeistä kultaheittoa edelsi monien sattumusten sarja.

urheilu
Urheilu-Suomi: ”Mitäs Leksa olet mieltä, kun tässä on kananmunan kokoinen patti?” - Tapio Korjuksen tuskainen olympiakulta tuli uhmaten konepyssymiehiä
Urheilu-Suomi: ”Mitäs Leksa olet mieltä, kun tässä on kananmunan kokoinen patti?” - Tapio Korjuksen tuskainen olympiakulta tuli uhmaten konepyssymiehiä

Tapio Korjus oli Soulin olympialaisissa arvokisojen ensikertalainen. Tuolloin 27-vuotiaan heittäjän tilanne ennen karsintaa ja finaalia ei ollut lupaava, sillä hänen oikean reiden lähentäjälihaksensa oli vaivannut jo useamman viikon.

Korjus kilpaili ennen olympialaisia Japanissa ja voitti yli 80-metrisellään kovassa tuulessa ja koleissa oloissa pidetyn kisan. Kilpailu vaati veronsa, sillä hänen jalkaansa sattui paljon. Korjus näytti jalkaansa valmentaja Leo Pusalle juuri ennen nukkumaanmenoa.

– Näytin Leolle vähän sisäreittä, että mitäs Leksa olet mieltä, kun tässä on tällainen kananmunan kokoinen patti. Mitä tälle pitäisi tehdä? Olympiafinaali oli reilun viikon päässä, Korjus muistelee Urheilu-Suomi-dokumentissa.

Pusa osoitti taitavan valmentajan pelisilmää, sillä hän totesi Korjukselle, että vamma on ihan normaali keihäänheittäjille ja kehotti käymään nukkumaan.

– Myöhemmin Leksa on sitten sanonut, ettei hän nukkunut yhtään sinä yönä. Valvoi koko ajan, muttei uskaltanut kääntyä, etten näkisi, että hän valvoo.

Aamulla oli sovittu, että niin kauan heitetään, kun kävellään.

Tapio Korjus

Korjus pääsi finaaliin, mutta jalka ei ollut hyvässä kunnossa. Finaalia varten reiteen jouduttiin laittamaan puudutusainetta ja teippaamaan. Korjus heitti heti ensimmäisellään reilun 82,5 metriä kantaneen heiton ja johti tällä pitkään. Toisella heitolla hänen jalkaansa sattui niin paljon, että hänen piti nilkuttaa pois heittopaikalta.

– Aamulla oli sovittu, että niin kauan heitetään, kun kävellään. Sanoin Kimmolle [Kinnunen] mennessäni penkille, että nyt saa riittää. Tämä oli tässä. Kimmo sanoi, että minun mielestäni kävelit sieltä takaisin.

Myös Seppo Räty seurasi Korjuksen tilannetta ja nosti kätensä pystyyn valmennusjohdolle merkiksi. Leo Pusa huomasi Rädyn merkin ja sanoi vieressään olevalle valmentaja Seppo Nuuttilalle sekä lääkäreille Kyösti Latvalalle ja Sakari Oravalle, että heittopaikalla tarvitaan apua.

– Siinä oli muitakin suomalaisia, jotka sanoivat, että Räty heilutti vain, koska suomalaiset huusivat. Sanoin, että Räty ei koskaan heiluta, vaikka suomalaiset huutavat tuollaisessa paikassa, Pusa sanoi ja sai “Nitti” Nuuttilan liikkeelle.

Nuuttila sai työnnettyä lääkärit 100 metrin lähtöpaikan luo, jonne Korjus saapui nilkuttaen. Luvattomasti, mutta kukaan ei tehnyt protestia. Korjus sai paljon kaipaamaansa jäätä reiteensä ja tämän jälkeen suomalaisheittäjä oli valmis kahteen viimeiseen heittoonsa.

Viimeistä edellinen heitto meni vielä tunnustellessa, mutta kilpailun viimeisenä heittäjänä Korjus päätti täräyttää viimeisellä heitollaan. Mitään ei ollut menetettävänä. Hän oli kilpailussa kolmantena, joten mitali oli varma. Korjus päästi muutaman psyykkaavan ärräpään ja keppi lensi 84,28. Se toi kultaa.

– Luojan kiitos silloin ei ollut sosiaalista mediaa, Korjus naurahti.

*Urheilu-Suomen uusi jakso aina keskiviikkoisin Yle Areenaan. Televisiossa ensi-esitys keskiviikkoisin klo 21 Yle Teemalla. Sarjan jaksot esitetään myös TV2:lla aina torstaisin klo 19, Yle Teemalla lauantaisin klo 16.20 ja TV2:lla sunnuntaisin klo 21. *

** Urheilu-Suomen keskusteluohjelma Yle Puheella torstaisin klo 15. Urheilijoiden henkilökuvia lauantaisin klo 12:n jälkeen Radio Suomessa - lauantaina 2.12. vuorossa Heli Rantanen. **

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat