Suora

  • Urheiluruutu

Isä piti tennistähteä vuosikaudet helvetissä ja ajoi tyttärensä itsemurhan partaalle – "Ei ollut hauskaa, että 14- tai 15-vuotiaan tytön piti mennä kotiin sellaisen ihmisen kanssa"

Jelena Dokic on julkaissut kirjan vuosistaan väkivaltaisen isän varjossa.

tennis
Jelena Dokic.
EPA

Entisen tennistähden Jelena Dokicin isästä Damir Dokicista on liikkunut kauhutarinoita jo lähes 20 vuotta. Tyttären pahoinpitelyä, häiriköintiä turnauksissa ja muita erikoisia tempauksia. Nyt Jelena Dokic on julkaissut kirjan, jossa hän kertoo helvetistä, johon hänen isänsä ajoi hänet. Jelena Dokic, 34, on kertonut BBC:lle kirjasta ja elämästään.

Jelena Dokic oli parhaimmillaan maailmanlistalla neljäntenä. Hän oli junioritähti, joka voitti 16-vuotiaana Wimbledonissa maailman ykkösen Martina Hingisin ja 17-vuotiaana vuonna 2000 ylsi Wimbledonin välieriin. Välierissä hän hävisi Lindsay Davenportille.

- Sen olisi pitänyt olla yksi urani huippuhetkistä, mutta isäni mielestä olin häpeäksi. Hän ei antanut minun tulla hotelliin. Olin Wimbledonin pelaajien tiloissa iltapäivän ja illan ja yritin nukkua siellä. Siivoojat löysivät minut yhdeltätoista illalla. Minun täytyi stten etsiä yösija muualta ilman rahaa ja luottokorttia, Dokic kertoo.

Damir Dokic suljettiin kaikista naisten turnauksista kuudeksi kuukaudeksi vuoden 2000 US Openin jälkeen. Hän alkoi riehumaan ja käyttäytymään loukkaavasti. Syynä oli hänen lohiannoksensa, joka oli hänen mielestään liian pieni. Aiemmin Wimbledonissa hän oli huutanut katsojille ja rikkonut toimittajan puhelimen.

- Ihmiset näkivät millainen hän oli ja miten hän käyttäytyi. Olisi luullut, että joku olisi tullut kysymään, miten minulla menee. Ystävällinen sana olisi ollut tarpeeksi, mutta sitä ei tapahtunut.

- En ymmärtänyt mediaa. Kaikkea mitä hän teki pidettiin vain hauskana. Ei ollut hauskaa, että 14- tai 15-vuotiaan tytön piti mennä kotiin sellaisen ihmisen kanssa, Dokic sanoi.

Dolic oli edustanut Australiaa, mutta näihin aikoihin hän vaihtoi edustamaan silloista Jugoslaviaa, isänsä kotimaata. Sitä arvosteltiin voimakkaasti Australiassa.

- Se ei ollut minun päätökseni ollenkaan. Rakastan Australiaa. Olin hyvin kiitollinen maalle, joka otti minut vastaan, kun tulin sinne pakolaisena 11-vuotiaana. Tunsin itseni täysin australialaiseksi, mutta hän otti sen pois minulta. Olin vain 17-vuotias.

Dokic on kertonut myös siitä, kuinka hän isänsä löi häntä nahkavyöllä ja potki sääreen. Lopulta hän lähti pois kotoa keskellä yötä pelkän matkalaukun ja tennismailojen kanssa. Pelaamalla saadut rahat olivat isän hallussa. Sen jälkeen hänen isänsä ei antanut hänen puhua nuoremman veljensä kanssa 5-6 vuoteen. Dokic kertoi harkinneensa itsemurhaa.

Damir Dokic tuomittiin vankilaan vuonna 2009, kun hän oli uhannut Australian suurlähettilästä Serbiassa käsikranaatilla. Samana vuonna Jelena Dokic palasi tenniskentille oltuaan muutaman vuoden sivussa. Hän lopetti uransa vuonna 2014 ja toimii nyt valmentajana. Hän on yrittänyt tehdä sovintoa isänsä kanssa, mutta se ei ole onnistunut.

- On vaikea kommunikoida sellaisen ihmisen kanssa, joka ei ole tehnyt mielestään mitään väärin. Elin melkein 30 vuotta jonkinlaisessa kivussa, joten oli aika siirtyä eteenpäin ja katsoa tulevaisuuteen.

- Toivonko joskus, että minulla olisi normaali isä ja normaali perhe? Ehdottomasti. Mutta vanhempiaan ei voi valita. Olen tavallaan onnekas, että olen tässä, kuitenkin onnekkaampi kuin useimmat, Dokic totesi.

Lue BBC:n juttu

Jelena Dokic: Former world number four says 'my father put me through hell' (siirryt toiseen palveluun)

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat