Kommentti: Salibandyliigan sääntöuudistus oli hyvä idea, muttei toimi

Salibandyliigan jatkoaikauudistukseen jäi porsaanreikä, jonka vaikutuksia joudutaan valitettavasti katselemaan ainakin kesään asti, kirjoittaa Yle Urheilun Joonas Kuisma.

Kuva: Juha Käenmäki / Salibandyliiga

Seinäjoella pelattiin sunnuntaina 60 minuutin ajan hyvää ja viihdyttävää liigasalibandya. Nokian KrP hallitsi ottelutapahtumia SPV:tä vastaan kaksi ja puoli erää. Sitten se hölmöili itselleen kaksi viiden minuutin jäähyä. Seinäjoen Peliveljet teki seuranneella ylivoimalla viisi osumaa ja siirtyi maalilla johtoon. KrP tasoitti pelin lukemiin 8–8 kolme sekuntia ennen loppua. Siirryttiin jatkoajalle.

Seurannut neljällä neljää vastaan pelattu jatkoaika ei kuitenkaan ollut urheilullisesti varsinaisen peliajan arvoinen. Molemmat joukkueet vetivät pallollisena ollessaan maalivahdin pois ja pyörittivät ylivoimaa. Kun SPV oli ottanut maalivahti Hannes Hannulan penkille, Sami Koski menetti pallon oman maalin edessä. Vertti Wigren siirsi ratkaisumaalin tyhjään verkkoon. Katsomossa pyöriteltiin päätä. Hienon salibandyillan päätteeksi suuhun jäi paha maku.

Miten tähän tilanteeseen päädyttiin? Syynä on sääntöuudistus, jota saattoi ennen kautta pitää fiksuna.

Ennen Salibandyliigassa pelattiin tasatilanteessa viisiminuuttinen jatkoaika viidellä viittä vastaan. Jos hävisi jatkoajalla, ei saanut pistettäkään. Jos voittomaalia ei jatkoajalla nähty, molemmille annettiin tasapelipiste. Voittaja sai aina kaksi pistettä.

Täksi kaudeksi Salibandyliitossa päätettiin peluuttaa ottelut ratkaisuun asti, kuten on esimerkiksi jääkiekossa hyväksi havaittu tapa. Jatkoajat pelataan nyt neljällä pelaajalla. Jos peli on jatkoajan jälkeen tasan, ammutaan voittolaukauskilpailu. Fiksua, eikö?

Jatkoajan vähennetty pelaajamäärä lisää tilaa kentällä. Rankkareissa päästään ihailemaan kikkoja, joilla voidaan herkutella sosiaalisessa mediassa. Kuten divarijoukkue NST:n valmentaja Perttu Kytöhonka twiittasi:

Ongelmana epälooginen pisteiden jakaminen

Ongelmaksi vaikuttaa nyt muodostuneen se, että jatkoajan tai voittomaalikisan häviäjä saa yhden pisteen, ja voittaja kaksi. Kun yksi piste on jo plakkarissa, jatkoajalla ei ole hävittävää. Koska rangaistuslaukaukset ovat arpapeliä, valmentajat ovat päättäneet yrittää hoitaa homman jo jatkoajalla.

Siksi jatkoajoilla on esiintynyt SPV–Nokia-pelissäkin nähtyä maalivahtikikkailua. Salibandyssa pallokontrolli on helpompi säilyttää kuin esimerkiksi jääkiekossa, ja parhaiden joukkueiden ylivoimat ovat liki pysäyttämättömiä. Siksi ratkaisua kannattaa hakea ilman maalivahtia aina, kun oma joukkue on pallollisena. Se on järkevää laskelmointia valmentajilta.

Espoon Oilers käytti taktiikkaa ensimmäisenä ottelussa Classicia vastaan liigan alkukierroksilla. Oilers vei tuolloin jatkoaikapisteet.

–Tyhmä sääntö, kun voitosta varsinaisella peliajalla ei saa kolmea pistettä. Voi käydä niin, että jotkut joukkueet alkavat varmistella yhtä pistettä, mikä raiskaa pelin loppua, Classicin päävalmentaja Petteri Nykky kommentoi Aamulehdelle häviön jälkeen. (siirryt toiseen palveluun) Hän oli oikeassa. Varmistelua on esiintynyt.

Sunnuntaina jatkoaikakikkailu kostautui ensimmäistä kertaa, ja voittomaali iskettiin tyhjään rysään. Se sai pelaajatkin ottamaan kantaa.

– Mielestäni pitäisi olla sääntö, ettei veskaa saa ottaa pois. On se vähän tuollaista kikkailua, kun molemmat vetävät veskaa pois, Nokian Henri Johansson kommentoi Yle Urheilulle SPV-voiton jälkeen.

– Jatkoajoille sääntö et jos otat veskan pois ja tulee maali omiin et saa yhtään pistettä, Happeen tähtipelaaja Peter Kotilainen twiittasi.

Nykyn ja siteerattujen pelaajien kommenteista löytyy ratkaisu jatkoaikojen kiusallisuuteen. Joko muutetaan pisteidenjakokaavaa tai kielletään maalivahdin poisottaminen jatkoajalla, kuten Ruotsissa.

On hölmöä, että jatkoajalta jaetaan joukkueille yhteensä kolme pistettä ja varsinaiselta peliajalta vain kaksi. Sinällään tuntuu reilulta palkita häviäjä pisteellä, jos se on esimerkiksi pystynyt taistelemaan jatkoajalle parempaa vastustajaansa vastaan. Vastineeksi varsinaisen peliajan voittajalle pitäisi tällöin antaa kolme pistettä, jotta otteluissa jaettaisiin aina yhteensä kolme pistettä, kuten loogista on.

Salibandyssä on vallalla positiivinen kokeilukulttuuri. Aikaisemmin on kielletty maalivahdille palauttamista ja hyväksytty jalkasyöttöä, jotta pelistä saadaan optimaalisempi. Välillä menee vihkoon. Nyt jatkoaikauudistukseen jäi porsaanreikä, jonka vaikutuksia joudutaan valitettavasti katselemaan ainakin kesään asti.

Lue myös: