Suora

  • Superpesiksen finaalit

Barkov ja viisi muuta – suomalaispelaajien NHL-joukkueet ovat jo nyt putoamassa pudotuspelikyydistä

Vaikka NHL-kausi ei ole ehtinyt edes jouluun, useampi joukkue voi käytännössä heittää hyvästit pudotuspelihaaveilleen. Heikosti aloittaneista ryhmistä löytyy useita joukkueelleen tärkeitä suomalaisia.

NHL
Aleksander Barkov kuvassa
AOP

NHL-kautta kutsutaan, täysin syystä, maratoniksi. Siinä, missä esimerkiksi amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliigassa, NFL:ssä, pelataan vain kuusitoista runkosarjan ottelua, NHL:ssä mätkitään menemään 82 kertaa ennen kuin päästään kiinni pudotuspeliherkkuun.

Vaikka yksi peli ei määrittele NHL:ssä mitään, marraskuun loppuunkin mennessä ehtii menettää otteen pudotuspeleihin. Toki välillä on todistettu kovia kevätkirejä pitkiltäkin takamatkoilta, mutta sitä tapahtuu harvoin.

Kävimme läpi heikon alun kautta lähes tekemättömiin paikkoihin ajautuneet seurat ja niiden suomalaispelaajat.

Arizona Coyotes 26 ottelua, 6-17-3, 15 pistettä

Hyvää yötä! Arizonan piti olla tällä kaudella paitsi nuori ja tuore, myös vaativan päävalmentajan (Rick Tocchet) kautta asteen jämäkämpi, mutta syksystä on tullut aavikolla täysi pannukakku. Tulokaspelaaja Clayton Kellerin kovat tehot ovat Coyotesin syksyn ainoa positiivinen asia. Muuten läskiksi on mennyt kaikki, mikä vain läskiksi voi mennä – hyvin maalilla pelannut Antti Raantakin on parhaillaan loukkaantuneena ja toista kertaa. Eikä tilannetta joukkueen ympärillä helpota tähtipuolustaja Oliver Ekman-Larssonin tilanne. Vapaaksi agentiksi kesällä 2019 tuleva ruotsalainen on tiettävästi haluton tekemään seuraan jatkosopimusta, joten huhumylly pelaajakaupan ympärillä pyörii tauotta. Kausi on ylittänyt hädin tuskin ensimmäisen neljänneksen, mutta Coyoytesin tapauksessa peli on selvä: ei mitään asiaa pudotuspeleihin. Yltääkseen 94 pisteeseen, jolla mentiin pudotuspeleihin läntisestä konferenssista vuosi sitten, sen pitäisi voittaa 56 jäljellä olevasta ottelustaan noin neljäkymmentä – toisin sanoen noin 70 prosenttia otteluistaan. Ei tapahdu tässä maailmassa.

Antti Raanta Arizonan maalilla.
Antti RaantaAOP

Buffalo Sabres, 24, 6-14-4, 16 pistettä

Arizonan konttaamisen vielä jotenkin ymmärtää, mutta Buffalon velttoilua on vaikea katsella. Buffalo on toki vielä nuori joukkue, mutta löytyy ryhmästä myös veteraaneja, jotka voisivat optimitilanteessa näyttää eteen. Toimintakulttuuri seurassa on kuitenkin homehtunut niin pahasti, ettei tämäkään syksy tuonut jääntasolle mitään uutta – päinvastoin. Sabresin syyskausi on sanalla sanoen täysi farssi, joten Arizonan tavoin myös Rasmus Ristolaisen edustama joukkue voi vilkuttaa pudotuspeleille hyvästit jo hyvissä ajoin ennen joulua. Matkaa pudotuspeliviivaan on kaksitoista pistettä ja välissä on kaiken päälle vielä seitsemän joukkuetta. Vaikka kärkipelaajat pelaavat tehojen puolesta kohtalaisesti, kokonaisuus on järkyttävän huonolla tasolla. Pelaajakaupoiltakaan tuskin tullaan välttymään. Idässä pudotuspeleihin vaadittiin vuosi sitten 95 pistettä, joten Buffalon pitäisi voittaa 58 jäljellä olevasta ottelustaan Arizonan tavoin noin 40 – siis enemmän mitä se voitti koko viime kaudella (33). Kuka näkee Sabresin kasaavan loppukauden aikana rekordin 40-18 joukkueella, joka on syyskaudella tehnyt vähiten ja päästänyt eniten maaleja idässä? Niinpä, ei kukaan.

Rasmus Ristolainen kuvassa
Rasmus RistolainenAOP

Florida Panthers, 22, 9-12-2, 20 pistettä

Florida halusi harjoituskaudella lähteä viemään peliään nopeampaan ja aggressiivisempaan suuntaan, mutta sellaisesta ei ole nähty syyskaudella kuin pieniä väläyksiä. Kärkipelaajat Aleksander Barkovin johdolla ovat tehneet hyvää tulosta, mutta rosteri on kapoinen ja pakkikalusto heikko. Peli onkin ollut usein hidasta ja toisaalta myös huolimatonta, mikä on näkynyt etenkin omassa päässä. Koko NHL:ssä ainoastaan Arizonan verkko on pöllynnyt useammin kuin Panthersin. Trendi on huolestuttava etenkin tilanteessa, missä Floridalla ei ole hyökkäyspäässään leveyttä, jolla voittaa joukkueita maalintekokilpailuissa. Yltääkseen viime vuonna vaadittuun 95 pisteeseen, joukkueen tulisi voittaa 59 jäljellä olevasta pelistään noin 38. Kun huomioon otetaan, että Panthers voitti viime kaudella 35 ottelua, urakan voi todeta olevan kovan. Eikä Panthers viime vuodesta ainakaan paperilla vahvistunut ole. Pientä ihmettä siis vaatisi.

Aleksander Barkov
Aleksander BarkovAOP

Edmonton Oilers, 24, 9-13-2, 20 pistettä

Ei ollut viime kaudella yllättänyt nuori Oilers sittenkään valmis seuraavan askeleen ottamiseen. Ei ainakaan nähdyn perusteella ole. Oilersin laiva vuotaa niin monesta paikasta, että hetkessä kurssi tuskin oikenee. Iiro Pakarisen ja Jesse Puljujärven Oilers oli maanantaihin mennessä tehnyt kuudenneksi vähiten ja päästänyt kuudenneksi eniten maaleja NHL:ssä. Eikä ihme, kun on katsellut esimerkiksi ykkösvahti Cam Talbotin painajaismaista syksyä. Vähintään yhtä karmivaa katseltavaa on ollut muun muassa ykköspakiksi kaavaillun nuoren Oscar Klefbomin syksy. Viikonloppuna päävalmentaja Todd McLellan haukkui julkisesti Leon Draisaitlin itsekkääksi omaan pussiin pelaajaksi. Kovia odotuksia seurannut mahalasku on saanut nuoren joukkueen valmennusta myöten täyteen paniikkitilaan. Connor McDavid on edelleen toiselta planeetalta, mutta tässä kohtaa on hyvä muistaa, ettei Sidney Crosbykaan kannuja yksin voita. Oilers on sinänsä vielä kisassa hyvin mukana, sillä eroa pudotuspeliviivaan on ainoastaan kuusi pistettä. Edessä on kuitenkin Minnesotan, Anaheimin, Dallasin ja Chicagon kaltaisia joukkueita, jotka haluavat myös kevään isoon tanssiin. Oilersin pitäisi kasata 58 jäljellä olevasta ottelustaan rekordi 37-21, eli voittaa noin 63 prosenttia otteluistaan. Ei täysin mahdoton sapluuna, mutta nuoren ja kokemattoman joukkueen paniikkitilan huomioiden, kyseessä ei missään tapauksessa ole helppo – tai todennäköinen lopputulema.

Iiro Pakarinen kumartuneena jäällä.
Iiro PakarinenAOP

Montreal Canadiens, 24, 10-12-3, 23 pistettä

Kuten Edmontonissa, myös Montrealissa päällä on täysi paniikki. Joukkue, joka joutui pelaamaan tovin ilman supertähtimaalivahtiaan, Carey Pricea, hävisi viidesti putkeen ennen ykkösvahdin paluuta. Tappioputkenkin katkaisi veltto voitto veltosta Buffalosta. Habsin pelaamisessa on niin monta ongelmaa, ettei niiden luetteluun riitä aika edes internetartikkelissa. Joukkueen avainpelaajat eivät ensinnäkään esiinny tasollaan, mikä näkyy etenkin hyökkäyspelissä. Vain Buffalo on onnistunut Montrealia heikommin maalinteossa. Paljon paremmin ei tosin ole toiminut viisikkopelikään, mikä on näkynyt perälaudan vuotamisena – vain neljä joukkuetta on antanut Montrealia enemmän maaleja. Ja mikä pahinta, edes Price ei ollut ennen loukkaantumistaan lähelläkään tasoaan. Jos maailman parhaaksi tituleerattu Price ei pysty välittömästi nousemaan huipputasolle, joukkue voi heittää viimeisenkin toivonsa. Eikä tilannetta helpota seuran ympärillä pyörivä mediahärdelli, jota joukkue ei pääse mitenkään karkuun. Myös muutoksia saattaa olla luvassa, seurajohtoa myöten, mikäli kurssi ei oikene ensi tilassa. Kiekkohullussa kylässä on kaikki eväät karmivalle fiaskolle. Noustakseen pudotuspeleihin, Habsin tulisi kasata loppukaudesta voittosaldo luokkaa 36-21. Kuten Oilersin tapauksessa, mahdollista se on, mutta joukkueen nykytilan ja kaaoksen seuran ympärillä huomioon ottaen, kovin todennäköistä se ei ole.

Artturi Lehkonen.
Artturi LehkonenAOP
Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat