Iso määrä olympiapaikkoja jaetaan tulevina viikonloppuina – seuraa pikaluistelun maailmancupia Ylen välityksellä

Tulevana viikonloppuna pikaluistelun maailmancupia voi jännittää Areenan ja TV2:n välityksellä.

pikaluistelu
Mika Poutala
Mika Poutala. Lehtikuva / AFP

Pikaluistelun maailmancup siirtyy kahdeksi tulevaksi viikonlopuksi kahdelle maailman nopeimmalle jäälle, kun Calgaryssä ja Salt Lake Cityssä ratkotaan iso määrä tulevien olympialaisten maapaikoista.

Olympialaisiin on jaossa matkoittain (500, 1000 ja 1500 m) miehiin 36 ja naisiin 32 paikkaa. Paikat jaetaan niin, että maksimissaan maa voi saada kolme per matka. Ensimmäiset 20 paikkaa menevät neljän ensimmäisen osakilpailun maailmancup-pisteillä ja loput aikojen perusteella. Käytännössä kaikki ajoilla jaettavat paikat tehdään Pohjois-Amerikan osakilpailuissa

Maailman 25 nopeimmasta ajasta miesten ja naisten 500 tai 1000 metrillä vain yksi on luisteltu näiden ratojen ulkopuolella.

Suomen joukkueen viiden luistelijan joukkueen ensikertalaisena nähdään Calgaryssä viime viikonloppuna ennätyksiään junioreiden maailmancupissa luistellut Samuli Suomalainen, 19. Suomalainen luistelee Calgaryssä 1500 metriä sunnuntaina.

- Tavoite olisi olympiapaikan saavuttaminen. Katsotaan miten käy, Suomalainen totesi luisteluliiton tiedotteessa.

Suomalaisen Inzellissä luistelema 1.50,36 nosti hänet samalla kaikkien aikojen tilastoissa kymmenenneksi nopeimmaksi suomalaisluistelijaksi 1500 metrillä.

Suomea Calgaryssä edustavat myös Pekka Koskela, Harri Levo, Mika Poutala ja Elina Risku. Calgaryssä luistellaan vain yksi 500 metrin kisa normaalista maailmancupin systeemistä poiketen.

Keskiviikkona 35 vuotta täyttänyt nelinkertainen MM-mitalisti ja ME-mies Koskela uhkuu menemisen iloa.

- Aikaero on selätetty, vauhtia lisätty ja jää tuntuu nopealta. Kyllä tässä tämän ikäisenä voi sanoa, että hyvin menee, kun tällaisiin karkeloihin pääsee vetelemään. Jokainen päivä otetaan ilolla vastaan. Tiukka vääntö ja rähinä päällä, Koskela sanoi.

Poutala pääsee Calgaryssä luistelemaan kotijäällään, sillä mies on harjoitellut jo pari vuotta säännöllisesti juurikin Calgaryssä. Poutala on maailmancupin pisteissä kahden viikonlopun jälkeen 500 metrillä 12:s ja 1000 metrillä kahdeksas.

- Valmistautuminen on mennyt todella hyvin. Norjan kisan jälkeen vaihdoin uudet terät ja ne tuntuvat käyttäytyvän kuin syksyllä, jolloin mentiin todella kovaa. On tosi kiva päästä kisaamaan niin sanotusti kotijäällä, Poutala kommentoi.

Ylen lähetykset pikaluistelun maailmancupista: 

Pe 1.12. klo 21.25 Yle Areena

La 2.12. klo 20.55 Yle Areena
La 2.12. klo 22.15 Yle Areena
La 2.12. klo 23.25 TV2

Su 3.12. klo 21.25 Yle Areena

Ma 4.12. klo 00.10 Yle Areena
Ma 4.12. klo 14.00 TV2

Lähteet: Luisteluliiton tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat