Jälleen kolme venäläisurheilijaa sai elinikäisen kilpailukiellon – mukana myös ampumahiihdon kolminkertainen maailmanmestari

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on antanut kahdelle hiihtäjälle ja yhdelle ampumahiihtäjälle elinikäisen kilpailukiellon Sotshin olympiakisojen dopingsotkujen takia.

doping
Olga Zaitseva
Olga ZaitsevaEPA

KOK on antanut elinikäisen kilpailukiellon hiihtäjä Julia Tshekalevalle ja Anastasia Dotsenskolle sekä ampumahiihtäjä Olga Zaitsevalle. KOK:n mukaan urheilijat ovat rikkoneet Sotshin olympiakisoissa antidopingsäännöstöä.

Päätös tehtiin samoilla perusteilla kuin aikaisemmatkin kilpailukiellot. Näissä on ollut syynä Maailman antidopingtoimiston teettämä tutkimuskomitean raportti, jossa Venäjää on syytetty valtiollisesta dopingohjelmasta etenkin Sotshin olympiakisoissa.

Olga Zaitseva oli kolmikosta ainoa, joka sai Sotshin kisoista mitalin. Hän kuului Venäjän hopeaa saavuttaneeseen viestijoukkueeseen. Zaitsevalta tosin on jo viety kyseinen hopeasija, sillä KOK asetti keskiviikkona samassa joukkueessa kilpailleen Olga Viluhinan kilpailukieltoon.

Zaitseva on yksi Venäjän menestyneimpiä ampumahiihtäjiä. Hän on voittanut muun muassa kolme maailmanmestaruutta sekä viestikultaa Torinon ja Vancouverin olympialaisissa. 39-vuotias ampumahiihtäjä päätti uransa vuonna 2015.

Tshekaleva kuului Venäjän viestijoukkueeseen, joka sijoittui kuudenneksi Sotshissa. Dotsenko hiihti parisprintissä ja sijoittui siinä kuudenneksi. Kummankin tulokset on jo mitätöity, sillä molemmilla matkoilla hiihtänyt Julia Ivanova sai kilpailukiellon jo aikaisemmin.

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelenä Välbe kertoi liiton valittavan KOK:n päätöksestä Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen (CAS).

KOK kertoi tiedotteessaan, että se tutkii vielä 36 mahdollista dopingtapausta, joissa epäillään manipulaatiota. Aikaisemmin KOK on tiedottanut 28 tapauksen tutkimisesta.

Kaiken kaikkiaan 25 venäläisurheilijaa on nyt asetettu elinikäiseen kilpailukieltoon. Ennen tämän päivän kilpailukieltoja elinikäisen pannan ovat saaneet hiihtäjät Aleksander Legkov, Jevgeni Belov, Aleksei Petuhov, Maksim Vilegzhanin, Julia Ivanova, Jevgenia Shapovalova, mahakelkkailijat Aleksander Tretjakov, Jelena Nikitina, Olga Potilitsina, Maria Orlova ja Sergei Tshudinov, rattikelkkailijat Aleksander Zubkov, Aleksei Negodailo, Dmitri Trunenkov, Aleksander Kasjanov, Ilvir Huzin, Aleksei Pushkarev ja Olga Stulneva, pikaluistelijat Olga Fatkulina ja Aleksander Rumjantsev sekä ampumahiihtäjät Olga Viluhina Jana Romanova.

Sen sijaan yhden urheilijan, taitoluistelija Adelina Sotnikovan, nimi on puhdistettu eikä häntä epäillä dopingrikkomuksesta.

Venäjä on pudonnut Sotshin mitalitaulukossa kolmanneksi. KOK ilmoittaa 5. joulukuuta päätöksensä siitä, pääseekö Venäjän joukkue Pyeongchangin olympiakisoihin.

Lue myös:

Venäjän hallitus puolustaa urheilijoita "viimeiseen patruunaan"

KOK: Lontoon uusintatesteissä narahtanut kaikkiaan 49, niistä 21 on venäläisurheilijoita

Venäläiset eivät aio luopua olympiamitaleistaan ilman valitusta

Venäjältä mitätöitiin taas Sotshin olympiamitaleja – kaksi ampumahiihtäjääkin listalla

Lähteet: TASS, AP, AFP, Reuters

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat