"Neuvostoliittolaiselle et sitten häviä" – suomalainen urheilusankaruus syntyi kansallistunteesta

Urheilu oli olennaisessa asemassa rakentamassa nuoren Suomen kansallisidentiteettiä.

Muu urheilu
Urheilu-Suomi
Urheilu-Suomi

Jo ennen Suomen itsenäistymistä Hannes Kolehmaisen juoksemat olympiakullat löivät alkutahdit pienen pohjoisen kansan nousulle yhdeksi urheilun mahtimaista. 1920-luvulla Kolehmaisen inspiroimasta Paavo Nurmesta tuli kansainvälinen tähti, joka Suomen väreissä voitti yhdeksän kultamitalia Antwerpenin, Pariisin ja Amsterdamin olympialaisissa. Menestys oli tärkeää nuorelle valtiolle, jonka kansallista itsetuntoa urheilusankarit olivat rakentamassa.

Urheilu-Suomi-dokumenttisarjan neljäs jakso kertoo sankaruudesta, joka yhä usein kytketään kansallisuuteen. Jakso on jo nähtävillä Yle Areenassa.

- Jos mikään muu ei sytytä, niin ota jokin asia, joka on itseäsi suurempi. Usko siihen ja mene eteenpäin sen kautta. Kansallisuusaate menee siihen kategoriaan hyvin vahvasti. Se sytyttää ja herättelee taisteluun, pituushypyn MM-pronssimitalisti Tommi Evilä sanoo dokumentissa.

Kansainväliset urheilukilpailut, kuten olympialaiset sekä MM- ja EM-kisat, ovat jo lähtökohtaisesti paitsi urheilijoiden, niin myös kansallisuuksien mittelöitä. Urheilijat ovat kirjaimellisesti edustamassa maataan, ja kunkin lajin kilpailusarjan kolme parasta kipuavat palkintokorokkeelle katsomaan lippujen kohoamista kohti korkeuksia kaikkien hiljentyessä kuuntelemaan voittajamaan kansallislaulua.

Kestävyysjuoksijat ja hiihtäjät vahvistivat asemaansa maailmankartalla vielä hakeneen Suomen yhteistä identiteettiä. Historian haavat ulottuivat urheilukentille asti.

- Sodasta oli vain 30 vuotta. Isäni kävi läpi kaikki mahdolliset sodat ja hänelle se oli hyvin tärkeää. Hän sanoi minulle useasti, että neuvostoliittolaiselle et sitten häviä. Se oli iso asia, painija Pertti Ukkola sanoo.

Ukkola voitti kreikkalais-roomalaisen painin maailmanmestaruuden 57 kilon sarjassa vuonna 1977 nujertamalla matkan varrella neuvostoliittolaisen, romanialaisen, bulgarialaisen ja jugoslavialaisen vastuksen. Samana vuonna hänet valittiin Vuoden urheilijaksi.

"Minä vain hiihdän"

VIelä neljä vuosikymmentä myöhemminkin esimerkiksi Suomen ja Ruotsin maaottelut muistuttavat perinteikkäästä kansakuntien välisestä kamppailusta. Torinon olympialaiset vuonna 2006 taas muistuttivat, että vaikkapa curling-maajoukkue voi nousta kansallissankarien asemaan menestymällä arvokkaimmilla kansainvälisillä näyttämöillä. Laji tai sarja ei ole yhtä tärkeää kuin se, että suomalaiset menestyvät. Jääkiekkomaajoukkueiden maailmanmestaruudet saavat koko maan hullaantumaan ja kerääntymään toreille juhlimaan, mutta hiihtovoitot ovat yhtä lailla etusivun uutinen.

- Ihmiset kokevat sen todella vahvasti, vaikka tavallaan minä siellä vain hiihdän. Menestyksen myötä tuli kuitenkin selväksi, miten paljon urheilumenestys merkitsee suomalaisille, hiihtäjä Virpi Kuitunen sanoo dokumentissa.

Samoista tunnoista kertoo ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, joka vuonna 2011 voitti maailmancupin kokonaiskilpailun kautta aikain ensimmäisenä suomalaisena. Pieneltä kainuulaiselta paikkakunnalta maailmalle ponnistanut Mäkäräinen sai voiton ratkaisseen kisan maalisuoralla matkaansa Suomen lipun.

- Mietin viimeisellä kierroksella, että olisi varmaan siistiä tulla maaliin Suomen lipun kanssa, mutta ei varmaan kukaan ole tähän hätään ehtinyt sellaista tehdä. Joukkueen nuoremmat tytöt olivat kuitenkin väsänneet sen valmiiksi jo ennen kisaa. Se oli hieno tunne. Vitsi, että on siistiä, kun on näin paljon katsojia ja televisiossa vielä lisää, ja täällä minä vain hiihtelen.

*Urheilu-Suomen uusi jakso aina keskiviikkoisin Yle Areenaan. Televisiossa ensi-esitys keskiviikkoisin klo 21 Yle Teemalla. Sarjan jaksot esitetään myös TV2:lla aina torstaisin klo 19, Yle Teemalla lauantaisin klo 16.20 ja TV2:lla sunnuntaisin klo 21. *

*Urheilu-Suomen keskusteluohjelma Yle Puheella torstaisin klo 15. Urheilijoiden henkilökuvia lauantaisin klo 12:n jälkeen Radio Suomessa. *

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat