Näin Venäjän historiallisen dopingskandaalin paljastuminen on edennyt

Saksalaisesta tv-dokumentista alkaneessa dopingsaagassa on riittänyt tapahtumia kolmen vuoden aikana.

Kuva: EPA.

Venäjän laajan ja järjestelmällisen dopingohjelman paljastuminen on ravistellut urheilumaailmaa viime vuosina. Tarinaan saatiin uusi luku tiistaina, kun Kansainvälinen olympiakomitea sulki Venäjä kokonaan Korean olympialaisista.

Venäjällä tiedot valtiojohtoisesta dopingohjelmasta on kiistetty säännöllisesti valtion ylintä johtoa myöten. Presidentti Vladimir Putin on väittänyt syytöksiä länsimaiden tavaksi sotkea Venäjän maaliskuussa olevia presidentinvaaleja.

Matkan varrella on selvinnyt, että Venäjän valtio on rahoittanut dopingohjelmaa. Jo 25 venäläisurheilijaa on saanut elinikäisen kilpailukiellon olympialaisiin. Tässä tiivistelmä tapahtumien kulusta.

**4.12.2014: **Saksalaisessa tv-dokumentissa väitetään, että 99 prosenttia venäläisistä urheilijoista on käyttänyt dopingia.

16.12.2014: Maailman antidopingtoimisto Wada nimeää kolmehenkisen ryhmän tutkimaan dokumentin väitteitä.

9.11.2015: Wadan nimeämä ryhmä kertoo, että Venäjän dopingohjelma on valtiorahotteinen. Ryhmä esittää, että Venäjä pitäisi sulkea kansainvälisestä yleisurheilusta.

13.11.2015: Venäjän yleisurheiluliitto suljetaan tilapäisesti kaikista kansainvälisistä kilpailuista – myös olympialaisista.

26.11.2015: Venäjän yleisurheiluliitto sanoo hyväksyvänsä pannan ja tekevänsä aktiivisesti yhteistyötä tilanteen korjaamiseksi.

15.2.2016: Venäjän antidopingtoimiston entinen toiminnanjohtaja Nikita Kamajev kuolee 50-vuotiaana. Kuolinsyyksi ilmoitetaan sydänkohtaus. Kamajev oli eronnut Rusadan johdosta muutamaa kuukautta aiemmin ja kertonut kirjoittavansa kirjaa Venäjän dopingohjelmasta.

18.7.2016: Kanadalainen lakimies Richard McLaren julkaisee Wadan tilaaman raportin, jonka mukaan Venäjä on pyörittänyt dopingohjelmaansa systemaattisesti vuodesta 2011 lähtien.

25.7.2016: Kansainvälinen olympiakomitea päättää olla sulkematta Venäjää Rion olympialaisista Wadan suosituksesta huolimatta. Kilpailukiellot jäävät kansainvälisten lajiliittojen päätettäviksi. Rion kisoihin osallistuu lopulta 271 venäläisurheilijaa listalta, jolla oli alun perin 389 urheilijaa.

8.8.2016: Kansainvälinen paralympiakomitea sulkee kaikki venäläisurheilijat Rion paralympialaisista. Panna saattaa jatkua myös Korean olympialaisiin.

**9.12.2016: **McLarenin raportin toisesta osasta selviää, että yli tuhat venäläisurheilijaa on hyötynyt dopingtestien manipuloinnista. Muun muassa Sotshin olympialaisissa mitaleita voittaneiden 12 venäläisurheilijan virtsanäytteitä on väärennetty.

11.1.2017 Maailman kansalliset antidopingjärjestöt vaativat yhteisessä kannanotossaan venäläisten urheilijoiden sulkemista kaikesta kansainvälisestä urheilusta.  NADO-ryhmittymän kannanoton allekirjoitti Dublinissa 19 antidopingtoimikuntaa, mukana muiden muassa Suomi ja Ruotsi.

11.4.2017: Kansainvälinen yleisurheiluliitto sallii seitsemän venäläisurheilijan osallistumisen yleisurheilun Lontoon MM-kisoihin poikkeusluvalla. Urheilijat kilpailevat ilman Venäjän kansallistunnuksia, koska maa on edelleen suljettu kansainvälisestä yleisurheilusta.

1.11.2017: KOK asettaa venäläishiihtäjät Aleksander Legkovin ja Jevgeni Belovin elinikäiseen kilpailukieltoon olympialaisissa. Marraskuun aikana yhteensä 25 venäläisurheilijaa saa olympiapannan antidopingsäännöstön rikkomisesta. KOK kertoo tutkivansa vielä 36 mahdollista dopingtapausta.

**5.12.2017: **KOK päätti sulkea Venäjän helmikuussa käytävistä Etelä-Korean talviolympialaisista. KOK langetti myös Venäjän urheiluministeri Vitali Mutkolle sekä varaurheiluministeri Juri nagornille elinikäisen toimintakiellon olympialaisissa. Lisäksi Venäjän olympiakomitea hyllytettiin välittömästi ja puheenjohtaja Aleksander zhukov menetti paikkansa KOK:n jäsenenä.