Jari Litmanen: ”Todennäköisesti vuosien 2014 ja 2016 Mestarien liigan finalistin taival päättyy”

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen ei näe Atletico Madridilla suuria mahdollisuuksia jatkaa Mestarien liigassa. Monivuotinen euro-menestyjä on jäämässä jatkopelien ulkopuolella seurajalkapalloilun suurimmassa ja kauneimmassa.

Mestarien liiga
Eden Hazard tuulettaa.
Eden Hazard tuulettaa.AOP

Chelsea - Atl. Madrid TV2 klo 21.15

Jo arvonnan jälkeen tiedettiin, että yksi kovimpia alkulohkoja on lohko C. Yksi suurseuroista jäisi varmasti jatkopelien ulkopuolelle. Ennakolta useimmat arvioivat, että tuo kohtalo on AS Romalla, sillä Chelsea ja Atletico olivat hienokseltaan suosikkeja. Chelsea hallitsevana Englannin mestarina ja Atletico viime vuosien vahvana menestyjänä Mestarien liigassa. Karabahille varattiin vain kiusantekijän rooli. Ja sen roolin Karabah tosiaan Atleticon kannalta otti: Karabahilla on kaksi pistettä ja molemmat on varastettu Atleticolta. Ja juuri tämän vuoksi Atletico on vaarassa pudota jatkosta.

Tai ei vain vaarassa vaan todennäköisesti vuosien 2014 ja 2016 Mestarien liigan finalistin taival päättyy. Euro-pelit toki jatkuvat, mutta ”vain” Eurooppa Liigan osalta. Se ei enää Diego Simeonen ja kumppanien kunnianhimoa tyydytä, sillä kisan (ja sen edeltäjät, Uefa cupin) entinen hallitsija on halunnut kasvaa Mestarien liigan menestyjäksi. Näin on myös tapahtunut. Jos todennäköinen tapahtuu ja Atletico Eurooppa-liigaan jää, on todella mielenkiintoista nähdä, miten motivaatio riittää vähän vähemmän kirkkaissa valoissa.

Atleticon ongelmana ei ole moneen vuoteen ollut puolustus – ei nytkään. Joukkue on päästänyt viidessä lohkovaiheen ottelussaan vain kolme maalia. Mutta tehtyjä maaleja on vain yksi enemmän. Juuri tämä on se suurin probleema. Paperilla tulivoimainen joukkue ei ole sitä kentällä ollut.

Peli Stamford Bridgellä tiistaina täydentää tietynlaisen ympyrän. Kun Jose Mourihon Chelsea kävi pelaamassa keväällä 0-0-tasapelin Madridissa Mestarien liigan välierässä, pidettiin aika selvänä, että Chelsea hoitaa kotiottelun kautta itsensä finaaliin. Toisin kävi, sillä Diego Costan johdolla Atletico murjoi Chelsean ja meni loppuotteluun Realia vastaan. Se oli Atleticon läpimurtokausi ja sen jälkeen Atleticon taival on ollut todella vahva. Nyt sitten paluu entiseen arkeen, Eurooppa-liigaan, tapahtunee samalla areenalla kuin varsinainen iso läpimurto tapahtui, Stamford Bridgellä.

Täysin mahdotonta ei Atleticon suuri nousukaan ole. Se vaatisi voiton Chelseasta ja samaan aikaan AS Roma ei saisi voittaa kotonaan Karabahia. Atletico on edelleen niin laadukas joukkue, että se voi hyvin voittaa Chelsean vieraissa, mutta Karabahin venyminen tasapeliinkin fanaattisen roomalaisyleisön edessä on erittäin epätodennäköistä. Lisäksi Chelsealla on vielä itselläänkin panosta, sillä joukkue haluaa lohkonsa voittaa. Siitäkin huolimatta, että tänä(kin) vuonna lohkokakkosiksi tulee todella kovia joukkueita viime vuoden malliin. Silloinhan yksi alkulohkonsa kakkonen, Real Madrid, voitti koko kilpailun…

Chelsea pystyy siis lähtemään paineetta otteluun. Joukkue on esittänyt lohkovaiheen otteluissaan melkoista maali-ilotulitusta, mutta pääosin Karabahin kustannuksella. Lontoolaiset voittivat ensimmäisen kohtaamisen Madridissa viime hetken maalilla, mutta Atleticolla oli siinäkin pelissä eväät ottelun voittoon. Kuten oikeastaan jokaisessa ottelussa, mutta maalinteko on ollut armottoman vaikeaa, kuten todettua. Tietty elämänlanka jäi kuitenkin jäljelle, kun Atletico voitti AS Roman viidennen kierroksen ottelussa kotonaan.

Silti AS Roman etumatka on yhä kaksi pistettä ja tosiaan kotona Karabah vastassa. Kylmä tosiasia on, että vain isompi ihme jatkaisi Atleticon menestyskulkua Mestarien liigassa. Harmi sinänsä, sillä Atletico on viime vuosina esittänyt hienoja ja iloisia otteita – ja samalla osoittanut, ettei espanjalainen huippujalkapallo on suinkaan vain Realin ja Barcelonan varassa.

Mestarien liigan lohkovaihe päättyy huomenna. Jo ennen tiistain ja keskiviikon pelejä kahdeksan joukkuetta on varmistanut paikkansa pudotusvaiheeseen. Barclona, Bayern, Besiktas, Chelsea, Manchester City, PSG, Real Madrid ja Tottenham ovat varmasti mukana jatkossa. Koska ManU ja Liverpool ovat miltei varmasti myös jatkossa, tullaan viisi brittijoukkuetta näkemään kevään otteluissa. On myös mahdollista, että näistä jokainen voittaa oman lohkonsa – City ja Tottenham ovat lohkovoittonsa jo varmistaneet.

Eli parin vuoden pienen notkahduksen jälkeen Englanti on palaamassa vahvasti ratkaisupeleihin mukaan. Se tuo taas lisää väriä niin arvontoihin kuin itse kevään 2018 otteluihin. Sinne on muodostumassa kaikin puolin Mestarien liigan arvoinen kattaus – siitä huolimatta, ettei Atletico on todennäköisesti tällä kertaa niissä otteluissa mukana.

Jari Litmanen

Lue myös:

Mestarien liigan verryttely päättyy

Suosittelemme

Tuoreimmat