Suora

  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM

Venäläisurheilijoita testattu enemmän kuin muita – ennen Pyeongchangin kisoja testejä tehdään yli 20 000

Kansainvälinen olympiakomitea haluaa saada dopingin käyttäjät kiinni jo ennen Pyeongchangin olympialaisia. Venäläisurheilijoita on testattu enemmän kuin muita.

doping
Dopingtestauspaikka Sotshin olympialaisissa.
EPA

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK), Maailman antidopingtoimisto (Wada) ja kansainväliset lajiliitot panostavat ennakkotestaamiseen ennen Pyeongchangin olympialaisia. 4 000 kisoihin mahdollisesti osallistuvaa urheilijaa on jo testattu ja testejä on tehty 7 000 kappaletta. KOK odottaa testimäärän kasvavan yli 20 000 testiin ennen kisojen alkua.

KOK:n lääketieteellinen johtaja Richard Budgett totesi tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että ennen Pyeongchangin kisoja tehtävät dopingtestit ovat jopa tärkeämpiä kuin kisojen aikana. Hänen mukaansa Pyeongchangissa kilpailevat urheilijat voivat olla aikaisempaa luottavaisempia siitä, että olympialaiset ovat puhtaat.

- Emme sano, että jokainen urheilija pitää testata, mutta jokaisen täytyy olla mukana ADT-toiminnassa. Venäläisurheilijoita on testattu enemmän kuin muita, Budgett kertoi.

1 240 testiä eli yli 17 prosenttia tähän mennessä tehdyistä testeistä on tehty juuri venäläisurheilijoille. Hiihtäjiä ja lumilautailijoita heistä on ollut 471.

Venäjä on ollut viime aikoina kansainvälisessä valokeilassa etenkin sen jälkeen, kun Wadan pyynnöstä laadittu McLaren-raportti osoitti vuonna 2015 Venäjän syyllistyneen valtiojohtoiseen dopingohjelmaan. Vuonna 2016 Wada-raportti osoitti yli 1 000 venäläisurheilijan noin 30 lajissa olleen mukana dopingin käytön peittelyssä.

Viime kuussa KOK antoi yli 20 venäläisurheilijalle elinikäisen porttikiellon olympialaisiin, koska KOK:n mukaan he olivat rikkoneet dopingsääntöjä Sotshin olympiakisoissa 2014. Wadan mukaan Venäjä ei edelleenkään noudata sen dopingkoodia.

KOK päättää myöhemmin tänään, pääseekö Venäjä Pyeongchangin kisoihin. Kisat järjestetään Etelä-Koreassa 9.-25. helmikuuta. KOK ei estänyt Venäjän osallistumista Rion olympialaisiin, vaan jätti päätöksen kansainvälisille liitoille.

Lue myös:

Näin Venäjän historiallisen dopingskandaalin paljastuminen on edennyt

Nämä 15 henkilöä päättävät Venäjän olympiakohtalosta

Venäjän hallitus puolustaa urheilijoita "viimeiseen patruunaan"

Asiantuntija: Jos Venäjältä otetaan lippu pois, se on riittävä rangaistus

Lähteet: AP, Reuters

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat