Suora

  • Jalkapallon Saksan cup, loppuottelu RB Leipzig - Bayern München
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

SUEK:n pääsihteeri Syväsalmi: "Nyt tämä menee oikein, Riossa se ei mennyt"

Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) pääsihteeri Harri Syväsalmen mukaan Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) päätös on merkittävä koko urheilun kannalta.

Urheilupolitiikka
Venäjän joukkue marssii Sotshin olympialaisten avajaisissa.
Lehtikuva /AFP

KOK päätti tiistaina sulkea Venäjän Pyeongchangin olympialaisista. Pääsihteeri Harri Syväsalmen mukaan päätös on merkittävä koko urheilulle, mutta myös puhtaalle urheilulle ja urheilijoille.

- Tämä oli toivottu ratkaisu, Urheiluruudussa vieraillut Syväsalmi sanoi.

Syväsalmen mukaan SUEK on ollut Venäjän sulkemisen kannalla, mutta myös sen kannalla, että puhtaat urheilijat saisivat osallistua kisoihin.

- Olemme olleet sen kannalla, että nämä puhtaat venäläisurheilijat voisivat osallistua, kunhan siihen löydetään systeemi. Nyt näyttää siltä, että siihen on löydetty tasapuolinen järjestelmä.

Urheilijoiden ennakkotestaus on aloitettu jo viime keväänä ja sitä on johtanut itsenäinen testausorganisaatio, ITA. Tämä organisaatio käy nyt läpi venäläisurheilijoiden testiohjelmaa, testituloksia ja takaa tasapuoliset mahdollisuudet eri lajien urheilijoille päästä sen seulan läpi, jonka perusteella olympiaedustus voidaan antaa.

- Tämän jälkeen KOK tekee lopullisen päätöksen. Nyt tämä menee oikein, Riossa se ei mennyt, Syväsalmi sanoi ja viittasi parin vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin KOK antoi kansainvälisille lajiliitoille päätäntävallan siitä, voivatko venäläisurheilijat osallistua Rion olympialaisiin.

KOK:n päätös koskee sekä yksilöurheilua että joukkueita, joten myös esimerkiksi Venäjän jääkiekkojoukkueen pitää läpäistä testiseula, jos se mielii helmikuun kisoihin.

- Ne joukkueurheilujäsenet, joita on testattu riittävästi ja läpäisevät tämän seulan voivat osallistua, Syväsalmi sanoi.

Lue myös:

Venäjälle ei armoa – tässä koko lista KOK:n sanktioista

KOK vaatii Venäjää maksamaan dopingjärjestelmän tutkimiseen kuluneet miljoonat

Venäjä suljettiin Etelä-Korean olympialaisista – historiallinen ja järisyttävä päätös

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat