KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah Venäjän sulkemisesta olympialaisista: "Aivan oikea päätös"

Essayhin mukaan Venäjän toiminta rikkoi vakavalla tavalla urheilun sääntöjä, olympialaisten henkeä ja urheilun keskeistä reilun pelin periaatetta.

Kuva: AOP

Kansainvälinen olympiakomitea KOK päätti maanantaina sulkea Venäjän Etelä-Korean vuoden 2018 talviolympialaisista. Venäjää syytetään valtiojohtoisesta dopingista. Päätöksen teki KOK:n hallitus puheenjohtajanaan saksalainen Thomas Bach.

– Se on aivan oikea päätös, kommentoi KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah Yle Urheilulle olympiakomitean tiedotustilaisuuden jälkeen.

KOK:n päätös perustuu Samuel Schmidin johtaman kurinpitokomitean raporttiin. Essayhin mukaaan raportin pääkohdissa tuli selvästi läpi Venäjän toiminnan järjestelmällisyys.

– Kyse oli järjestelmällisestä dopingmanipulaatiosta. Se on vakava rikkomus. Raportissa kerrottiin, että on vakavalla tavalla rikottu kansainvälisen urheilun sääntöjä, olympialaisten henkeä ja urheilun keskeistä reilun pelin periaatetta, Essayah kertoo.

– Siltä pohjalta voi sanoa, ettei mitään muuta päätöstä olisi voitu tehdäkään.

KOK:n päätös mahdollistaa yksittäisten venäläisurheilijoiden osallistumisen Pyeongchangin kisoihin olympialipun alla niin sanottuina "neutraaleina urheilijoina".

Essayahin mielestä on erittäin tärkeää, että urheilijat, jotka ovat pystyneet osoittamaan olevansa täysin puhtaita ja jotka ovat olleet testausjärjestelmän piirissä, saavat kilpailla. Näin heidän oikeusturvansa toteutuu.

– Olisi oikeusmurha, jos he eivät pääsisi osallistumaan kisoihin.

Pitkä prosessi päätökseen

KOK:n käymä prosessi maanantaina julkaistuun päätökseen oli pitkä. Vielä ennen Rion kesäolympialaisia vuonna 2016 KOK sälytti vastuun venäläisurheilijoiden osallistumisoikeudesta yksittäisille lajiliitoille. Essayahin mukaan syynä tuohon päätökseen oli, ettei Wadan tilaamaa niin kutsuttua McLarenin raporttia ollut ehditty riittävästi tutkimaan.

– Näiden vuosien aikana on perustettu sekä kurinpitovaliokunta että tutkintavaliokunta. Nämä molemmat ovat käyneet asiaa koko tämän ajan läpi, Essayah avaa KOK:n prosessia.

KOK joutui kehittämään kokonaisen järjestelmän, jolla Venäjän testimanipulaatiot ja niiden ympärille luotu valtiojohtoinen systeemi pystyttiin näyttämään toteen. Tutkimuksiin kului 15 miljoonaa dollaria, jotka KOK maanantaina vaati Venäjää maksamaan sille takaisin.

– Tämä ei ole heppoisesti tehty päätös, vaan tässä on pitänyt pystyä täysin aukottomasti todistamaan, että näin on tapahtunut. Sen tähden se ei ole muutamassa päivässä mahdollista, Essayah selittää.

Wadan toiminta ansaitsee kunnioitusta

Essayah ei ole keskustellut päätöksestä tai siihen johtaneesta prosessista muiden KOK:n jäsenten kanssa. Hän on kuitenkin lukenut raportit, jotka ovat liittyneet kurinpito- ja tutkintavaliokuntien toimintaan. Kun päätös hiihtäjä Aleksandr Legkovin elinikäisestä kilpailukiellosta tuli, kertoi KOK ensimmäistä kertaa, että päätöksen taustalla oli testimanipulaatio. Silloin Essayah tiesi, että odotettavissa olisi järeä päätös myös Venäjän olympiaosallistumisen suhteen.

– Toisaalta kuuntelin viime viikolla, kun Kansainvälinen jääkiekkoliitto otti kantaa sen puolesta, että Venäjä olisi kisoissa mukana. Tässä oli paljon erilaisia näkökulmia ilmassa. Kun katsoo päätöstä ja sen perusteluja, niin äärimmäisen oikein on tehty, hän sanoo.

Maailman antidopinjärjestö Wada, jonka KOK on perustanut ja jonka suurin rahoittaja se on, kertoi marraskuun puolivälissä, ettei se palauta Venäjän antidopingjärjestö Rusadan toimivaltuuksia. Se oli vahva viesti KOK:n suuntaan. Essayahin mielestä KOK:n maanantainen päätös osoittaakin kansainvälisen antidopingtyön arvon ja  sen ansaitseman kunnioituksen.

– Wada on KOK:n nyrkki puhtaan urheilun puolesta. Wada teki sen työn, minkä vuoksi se on perustettu, Essayah kiittelee.

– Tällä kertaa ei otettu kantaa vain yksittäisiin urheilijoihin tai käryihin, mikä on pitkään ollut Wadan toimintatapa. Nyt otettiin kantaa kokonaiseen järjestelmään.

Lue myös: