Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu

Kommentti: Venäjän sulkeminen olympialaisista on urheiluhistorian merkittävin päätös - antidopingtyö säilytti uskottavuutensa

Paljon parjattu KOK uskalsi sittenkin tehdä rohkean päätöksen Rion katastrofin jälkeen, kirjoittaa Yle Urheilun Pekka Viinikka.

Urheilupolitiikka
Thomas Bach ja Samuel Schmid.
AOP

Kansainvälinen olympiakomitea KOK ryhdistäytyi ja päätti rohkeasti sulkea Venäjän ensi helmikuun PyeongChangin olympiakisoista. Päätös on yksi merkittävimmistä, ehkä merkittävin urheiluhistoriassa.

Rion olympiakisoissa 2016 tilanne oli päinvastainen, kun KOK piiloutui sermien taakse ja siirsi päätösvastuun venäläisurheilijoiden sulkemisesta kisoista kansainvälisille lajiliitoille. Sekametelisoppa oli valmis. Urheilumaailma hämmentyi ja hetken aikaa kansainvälisissä lajiliitoissa oltiin ymmällään, kuinka menetellä kisojen kynnyksellä.

KOK:n päätös pelasti Maailman antidopingtoimiston Wadan maineen uskottavana kattojärjestönä. Jos päätös olisi ollut toinen, koko maailman usko puhtaaseen urheiluun ja Wadan toimintaan olisi murentunut. Nyt antidopingtyön uskottavuus säilyi, sillä juuri Wada oli kansainvälisenä dopingvalvojana vaatinut Venäjän sulkemista olympialaisista. Myös Suomen ja kymmenien muiden maiden antidopingjärjestöt allekirjoittivat vaatimuksen Venäjän sulkemisesta olympiakisoista.

Saksalainen toimittaja Hajo Seppelt on tutkinut pitkään urheilua ja siihen liittyviä dopingjärjestelmiä. Seppeltin dokumentti saksalaisella ARD-kanavalla laukaisi ketjureaktion, kun ohjelmassa väitettiin, että valtaosa venäläisurheilijoista käyttää kiellettyjä aineita.

Saksalaisdokumentti herätti Wadan, joka kokosi ryhmän selvittelemään dokumentin väitteitä. Ohjelman väitteet osoittautuivat tosiksi, rankimmalla tavalla.

Kansainvälisen olympiakomitean hallitus kokousti Lausannessa Sveitsissä 5.12.2017.
AOP

Kanadalaisen lakimiehen Richard McLarenin raportti paketoi Wadan ennakkoaavistuksen: Venäjän dopingohjelma oli valtiojohtoista ja systemaattista. McLarenin raportissa kävi ilmi, että esimerkiksi Sotshin olympiakisoissa manipuloitiin räikeästi venäläisurheilijoiden dopingnäytteitä. Näin härskistä ja laajamittaisesta vilpistä ei ole aiemmin ainakaan jääty kiinni.

Venäjän olympiakomitea on päättänyt valittaa KOK:n tuoreesta päätöksestä Urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CAS:iin. Valituskirjelmä voi osoittautua turhaksi, sillä CAS on tehnyt vastaavassa tilanteessa jo ennakkopäätöksen, itse asiassa kaksikin.

Kansainvälinen paralympiakomitea päätti sulkea venäläisurheilijat Rion kisoista. Venäjä valitti päätöksestä, mutta CAS hylkäsi sen. Perusteluina oli, että Kansainvälisellä paralympiakomitealla on säännöissään pykälä, jossa jäsenmaa voidaan sulkea toiminnasta väliaikaisesti. KOK:lla on omassa sääntökirjassaan samanlainen pykälä.

Venäjä valitti myös Kansainvälisen yleisurheiluliiton päätöksestä hyllyttää maan yleisurheilijat kansainvälisestä toiminnasta loppuvuodesta 2015, mutta sekään valitus ei mennyt läpi CAS:in välimiestuomioistuimessa.

Kansainvälisen olympiakomitean rangaistus on kova ja vetää vastuuseen myös johtajat, jotka ovat olleet vastuussa dopingjärjestelmästä. Venäjän hyllyttämisen ohella KOK lätkäisi maan urheiluministerille Vitali Mutkolle elinikäisen toimintakiellon olympialaisissa. Venäjän olympiakomitean puheenjohtajalle Aleksandr Zhukoville puolestaan ovet KOK:n kokouksiin pysyvät kiinni. Heti ei tule mieleen tilannetta, jossa urheilun suurvallan ministeri on langetettu elinikäiseen toimintakieltoon olympiakisoissa. Isku osuu lähelle presidentti Vladimir Putinia, jonka luottomies Mutko on ollut vuosikausia.

Aleksandr Zhukov
AOP

Kielletyistä aineista puhtaat venäläisurheilijat saavat osallistua olympiakisoihin neutraalin lipun alla. Näin Venäjä on saanut ankaran ja tarpeellisen rangaistuksensa, mutta puhtaiden venäläisurheilijoiden oikeusturva kuitenkin toteutuu. Tällä kertaa puhtaiden urheilijoiden valintaprosessi on uskottavissa käsissä. Urheilijat valitsee itsenäinen paneeli, jota johtaa Ranskan entinen urheiluministeri Valerie Fourneyron, joka tunnetaan lempinimellä ”Rouva Doping”. Paneeliin kuuluu myös kolme antidopingin asiantuntijaa.

Rukan maailmancupissa pari viikkoa sitten venäläisfanit protestoivat näyttävästi liiveissä, joissa luki ”No Russia, no games”. Venäjä on nyt ulkona, mutta kyllä olympiakisat Etelä-Korean rinteillä järjestetään. Muutaman kuukauden päästä nähdään, kuinka monta venäläisurheilijaa täyttää puhtaan urheilijan kriteerit.

Tärkeintä on se, että tiistaina 5. joulukuuta noilla kriteereitä ei luututtu lattiaa. Ilman KOK:n painavaa päätöstä urheilun etiikasta ei kannattaisi enää puhua.

*Lue myös: *

Venäjä suljettiin Etelä-Korean olympialaisista – historiallinen ja järisyttävä päätös

KOK vaatii Venäjää maksamaan dopingjärjestelmän tutkimiseen kuluneet miljoonat

Venäjälle ei armoa – tässä koko lista KOK:n sanktioista

SUEK:n pääsihteeri Syväsalmi: "Nyt tämä menee oikein, Riossa se ei mennyt"

Näin venäläisurheilijat voivat päästä olympialaisiin – pelaavatko jääkiekkoilijat olympialipun alla?

Venäjä valittaa tuomiosta, Putinilta odotetaan puhetta keskiviikkona

Kiekkotähti Ilja Kovaltshuk aikoo lähteä Koreaan: "Kaikkien puhtaiden venäläisurheilijoiden pitää mennä kisoihin"

Jääkiekkoväki ymmällään KHL-pelaajien kohtalosta: "Tarvitsemme pari vuorokautta"

Näin Venäjällä on reagoitu KOK:n tuomioon – valtion tv-yhtiö ei aio näyttää talvikisoja

Venäjän olympiakomitean puheenjohtaja pyysi anteeksi KOK:lta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat