Suora

  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Rytmisen MM, vanne- ja pallofinaalit
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, vanteen ja pallon loppukilpailut

Matti Nykänen herkistyy siitä, mitä mäkihyppy hänelle merkitsee – "Millä helvetillä tuo on tuolta montusta voinut vielä nousta"

Urheilu-Suomi-dokumenttisarjan uusin jakso esittelee suomalaisia urheilusankareita.

Muu urheilu
Urheilu-Suomi: ”Urheilussa on elämäniloa ja -poltetta ja halua rakastaa maailmaa – se on se asia miksi tässä ollaan vielä” – Matti Nykänen herkistyy siitä mitä mäkihyppy merkitsee
Urheilu-Suomi: ”Urheilussa on elämäniloa ja -poltetta ja halua rakastaa maailmaa – se on se asia miksi tässä ollaan vielä” – Matti Nykänen herkistyy siitä mitä mäkihyppy merkitsee

Tyyliä on, pituutta on – siinä on selostajien tuttu laulu Matin hypyistä.

- Se on kuin säkki päässä hyppäis talon katolta, ei siinä mitään näe oikeastaan, Matti Nykänen kuvailee Holmenkollenin hernerokkasumua vuonna 1982 videoklipillä, joka on pala Urheilu-Suomen nelosjaksoa.

- Kun hyppyri katkeaa, niin alkaa se alamäki näkymään ja hyppy vaan nousemaan eli tulee nostovoimaa siihen kroppaan, niin se on se paras tunne, se itse lentäminen.

Nykänen oli pitkään maailman paras mäkihyppääjä. Hänen mitalikokoelmaansa kuuluu kaikkiaan viisi olympiamitalia (neljä kultaa), 15 MM-mitalia (seitsemän kultaa) ja 22 SM-mitalia (13 kultaa).

- Sitä rauhaa ei ole missään muualla kuin siinä, kun lähtee lentoon hyppyrin nokalta. Saa olla hetken rauhassa ilmassa, se on se ainut paikka. Elämän hyppyreistä alastulo ei ole aina osunut nappiin. Mutta urheilu ja mäkihyppy ovat pitäneet pystyssä.

- Sehän ihmisille se ihmetys on, että millä helvetillä tuo on tuolta montusta voinut vielä nousta ja olla normikansalainen. Ehkä se johtuu urheilutaustasta, siinä on sitä elämäniloa ja -poltetta ja halua rakastaa tätä maailmaa. Se on mulla täällä sydämessä. Se on varmaan se asia miksi tässä ollaan vielä.

Urheilu-Suomen uusi jakso aina keskiviikkoisin Yle Areenaan. Televisiossa jakson ensi-esitys keskiviikkoisin klo 21 Yle Teemalla. Sarjan jaksot esitetään myös TV2:lla aina torstaisin klo 19, Yle Teemalla lauantaisin klo 16.20 ja sunnuntaisin klo 21.

Lähteet: Urheilu-Suomi-dokumenttisarja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat