Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, pudotuspelit
  • Futsal-liiga, Miesten 2. loppuottelu Leijona Futsal - KaDy

Venäläiset vastaanottivat KOK:n päätöksen järkyttyneinä – ”Teillä ei ole todellisia todisteita”

Venäläiset ovat reagoineet tunteella Kansainvälisen olympiakomitean päätökseen sulkea Venäjä Etelä-Korean talviolympialaisista. Kommentoijien joukossa on paljon urheilumaailman väkeä sekä poliitikkoja, mikä näyttää urheilun merkityksen venäläisille.

PyeongChang 2018
Valtava olympialippu levitettynä avajaisissa.
EPA

Heti uutisen jälkeen Venäjän valtionsomisteiset televisiokanavat ilmoittivat, että ne eivät aio näyttää Etelä-Korean talviolympialaisia kanavillaan.

- Kantamme on muuttumaton, ilman Venäjän joukkueen osanottoa olympialaisiin, emme välitä Pyeongchangin kisoja kanavillamme, sanottiin kanavia hallinnoivan VGTRK-yhtiön lehdistötiedotteessa sanottiin.

Venäjän olympiakomitean puheenjohtaja Aleksandr Žukov esiintyi toiveikkaana venäläismedialle ja sanoi, että olympialaisten viimeisenä päivänä venäläiset urheilijat saavat esiintyä Venäjän lipun alla.

- Oletamme, että olympialaisten viimeisenä päivänä rajoitukset poistuvat ja venäläisetkin urheilijat voivat esiintyä kansallisen lippunsa alla kuten kaikki muutkin urheilijat, Žukova sanoi.

Olympiakomitean päätökseen ottivat kantaa myös venäläiset urheilijat. Irina Rodina on kymmenkertainen maailmanmestari ja kolminkertainen olympiavoittaja pariluistelussa ja nykyisin hän on kansanedustaja Venäjän duumassa.

Rodina oli otti kantaa KOK:n päätökseen illalla Twitterissä.

”Katsokaapas kuinka paljon he meitä pelkäävät. Sori kaverit, emme voineet suojella teitä.”

Toisen kerran sisuuntunut Rodina kirjoitti tuntia myöhemmin:

”Kansainvälisen olympiakomitean päätös sai aikaan iloa pahoissa ihmisissä. Niissä, jotka jäivät kiinni koloistaan sateen jälkeen.”

Silminnähden järkyttynyt ampumahiihtäjä Jana Romanova esiintyi illalla television urheiluohjelmassa ja sanoi itkien, että on raakuutta pakottaa urheilija valitsemaan edustamisen neutraalin olympialipun tai oman maansa lipun välillä.

Taitoluisteluvalmentaja Tatjana Tarasova sanoi, että KOK teki kaikkensa ajojahdin päätteeksi.

- Se soi puhtaille urheilijoillemme tulla oman lippunsa alle. Minusta venäläisurheilijoiden pitäisi edustaa olympialipun alla, mutta siihen pitäisi kirjoittaa, että nämä ovat venäläisiä urheilijoita, hän sivalsi.

Poliitikot tuomitsivat

KOK:n päätös kirvoitti värikkäitä mielipiteitä myös poliitikoilta.

Presidentinhallinnon alaisen ihmisoikeusneuvoston puheenjohtaja Mihail Fedotov ehdotti, että jos venäläisurheilijoita vastaan ei ole virallisia syytöksiä dopingin käytöstä, niin ehkä kaikkien maiden puhtaiden urheilijoiden pitäisi edustaa olympialipun alla.

- Toivottaisin sellaisen eleen tervetulleeksi, Fedotov sanoi.

Duuman varapuheenjohtaja Igor Lebedev kuvasi KOK:n päätöstä nöyryytykseksi sellaiselle urheilun suurvallalle, joka Venäjä on. Samalla hän uhkasi vastatoimilla.

- Tämä on jälleen uusi isku venäläiselle urheilulle, jota ei voi enää ohittaa. Meidän täytyy ryhtyä vastatoimiin. Lebedev sanoi uutistoimisto Interfaxille.

Duuman toinen varapuhemies Peter Tolstoi sanoi televisiolle, että hänellä tai yhdelläkään venäläiselle urheilijalla ei ole mitään syytä katua mitään.

”Tulevaisuus vaakalaudalla”

Useat asiaa kommentoineen sanoivat, että kärynneitä venäläisurheilijoita vastaan ei ole oikeita todisteita. He eivät tunnu kunnioittavan Wadan tai McLaren komission löydöksiä. Yksi heistä on duuman urheiluvaliokunnan jäsen Dmitri Svišžen.

- Uskon, että päätöksen voi haastaa, kyseessä on kokonaisesta sukupolvesta urheilijoita ja valmentajia, hän sanoi uutistoimisto Tassille.

Tunnettu urheiluselostaja Vasili Utkin muistutti, että maita edustavat ihmiset, eivät lippu tai hymni. Hän asettui sille kannalle, että venäläisurheilijat voisivat kilpailla olympialipun alla.

- Hienoinkaan kangas tai musiikin sävelet eivät edusta meitä kuten ihmiset. Lähettäkää urheilijamme olympialaisiin, hän vetosi Twitterissä.

Kansallisen turvallisuuskomitean ensimmäinen varapuheenjohtaja Franz Klinševits sanoi uutistoimisto Interfaxille, että hänen mielestään Venäjän kaltaisen suurvallan ei pitäisi esiintyä inkognito olympialaisissa.

Sovittelevia sävyjäkin löytyi

Illan vaihtuessa aamuksi Venäjällä kuultiin jo sovittelevampiakin äänenpainoja.

Tiedotusvälineissä arvioitiin, että venäläisten tulisi päästä esiintymään kisoissa olympialipun alla, koska he ovat olympialaisiin valmistautuneet.

Presidentti Vladimir Putinin odotetaan ottavan kantaa olympiakomitean päätökseen tänään. Hänen on arvioitu saattavan käyttää eilistä päätöstä esimerkkinä siitä, kuinka Venäjä on edelleen vastakkainasettelussa russofobisen lännen kanssa.

Toisaalta presidentti Putin saattaa esiintyä myös rakentavassa hengessä, onhan urheilu Venäjällä suuri kansallinen projekti.

Tapahtumasarja on myös esimerkki siitä, että Venäjällä urheilu ja politiikka sekoittuvat vahvasti keskenään.

Lue myös:

Kommentti: Venäjän sulkeminen olympialaisista on urheiluhistorian merkittävin päätös - antidopingtyö säilytti uskottavuutensa

Pyeongchangin talviolympialaisten järjestäjä toivottaa venäläisurheilijat tervetulleiksi neutraalin lipun alla

Venäjä uhmakkaana: "Meitä ei nujerreta"

"Neuvostoliittolaiselle et sitten häviä" – suomalainen urheilusankaruus syntyi kansallistunteesta

Kommentti: Venäjän sulkeminen olympialaisista on urheiluhistorian merkittävin päätös - antidopingtyö säilytti uskottavuutensa

Venäjä suljettiin Etelä-Korean olympialaisista – historiallinen ja järisyttävä päätös

KOK vaatii Venäjää maksamaan dopingjärjestelmän tutkimiseen kuluneet miljoonat

Venäjälle ei armoa – tässä koko lista KOK:n sanktioista

SUEK:n pääsihteeri Syväsalmi: "Nyt tämä menee oikein, Riossa se ei mennyt"

Näin venäläisurheilijat voivat päästä olympialaisiin – pelaavatko jääkiekkoilijat olympialipun alla?

Venäjä valittaa tuomiosta, Putinilta odotetaan puhetta keskiviikkona

Kiekkotähti Ilja Kovaltshuk aikoo lähteä Koreaan: "Kaikkien puhtaiden venäläisurheilijoiden pitää mennä kisoihin"

Jääkiekkoväki ymmällään KHL-pelaajien kohtalosta: "Tarvitsemme pari vuorokautta"

Näin Venäjällä on reagoitu KOK:n tuomioon – valtion tv-yhtiö ei aio näyttää talvikisoja

Venäjän olympiakomitean puheenjohtaja pyysi anteeksi KOK:lta

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat