Suora

  • Jääkiekkokierros
  • Challenge Cup: Savo Volley - Kamnik
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen Olympiakomiteassa pidetään KOK:n Venäjä-päätöstä oikeana – "Kun rikkomukset ovat vakavia, täytyy antaa tiukat sanktiot"

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtajan Mikko Salosen ja puheenjohtaja Timo Ritakallion mukaan KOK:n päätös sulkea Venäjä Pyeongchangin olympiakisoista on voimakas viesti puhtaan urheilun puolesta.

PyeongChang 2018
Mikko Salonen.
Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen.Lehtikuva / Jussi Nukari

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen ja puheenjohtaja Timo Ritakallio pitävät Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) päätöstä sulkea Venäjä Pyeongchangin olympialaisista oikeana. Päätös antaa uskoa ja toivoa puhtaille urheilijoille.

- Tämä oli oikea päätös, voimakas viesti puhtaan urheilun puolesta. Tutkimusryhmä teki (Samuel) Schmidin johdolla perusteellista työtä. Se varmistautui siitä, että valtiojohtoinen doping on tapahtunut. Kun heillä oli riitävät faktat olemassa, KOK:n hallitus teki kohtuullisen odotetun ratkaisun. Kun rikkomukset ovat vakavia, täytyy antaa tiukat sanktiot, Salonen totesi.

Ritakallio oli samoilla linjoilla. Valtiojohtoisesta dopingista syytettyä Venäjää vastaa piti ottaa kovat keinot käyttöön.

- Tämä oli merkittävä päätös, erityisesti puhtaan urheilun puolesta. Tämä on tärkeää siksi, että antidopingtyö on uskottavaa pitkälläkin tähtäimellä. KOK:lla ei mielestäni ollut muita vaihtoehtoja.

Salonen pitää päätöstä kaikkine aspekteineen historiallisena.

- Jos katsotaan kaikki elementit, mistä päätös koostuu, ne ovat voimakkaita kokonaisuutena. KOK:n jäsenyyden jäädyttämisen lisäksi ministerien elinikäinen sulkeminen olympialaisista, Venäjän olympiakomitean ja KOK:n edustajien kisoista sulkeminen sekä KOK:n jäsenen erottaminen. Ei ainakaan minulla ole tiedossa, että yhtä kattavia rangaistuksia olisi aikaisemmin annettu.

Ritakallio muistutti, että yksittäisissä lajeissa, esimerkiksi yleisurheilussa ja painonnostossa on nähty vastaavaa aiemminkin.

- Kehitys on mennyt siihen suuntaan, että antidoping-työtä tehdään voimakkaammin kuin koskaan ennen.

Yksittäiset venäläisurheilijat voivat saada kutsun talviolympialaisiin, jos he täyttävät tiukat kriteerit. Urheilijoiden olympiakelpoisuudesta päättää erityinen paneeli, jonka jäsenistö kootaan maailman antidopingjärjestöistä kuten Wadasta ja DFSU:sta. Tässä vaiheessä on vaikea arvioida kuinka paljon venäläisurheilijoita kisoissa lopulta nähdään.

- Ehdot ovat tiukat paneelin käsittelyssä. Se on puhtaille venäläisurheilijoille oikeudenmukainen ratkaisu. Paneeli tekee varmasti tiukasti työtä lähiviikot ja sitä kautta urheilijoiden määrä selviää, Salonen sanoi.

Jääkiekon tilanne on mielenkiintoinen

Yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä on Venäjän jääkiekkojoukkueen kohtalo. Jääkiekkoa koskevat samat päätökset kuin muitakin lajeja.

- Päätöksestä on alle vuorokausi. Meillä ei ole mitään lisätietoja asiasta. Tänään on monenlaista spekulointia ollut liikkeellä. Pallo on venäläisillä, miten miesten jääkiekossa tullaan toimimaan ja mitkä ovat päätöksen seurannaiset KHL:ään ja sitä kautta Suomeenkin, Salonen totesi.

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste ihmetteli Yle Urheilun haastattelussa Venäjän jääkiekkojoukkueen tilannetta. Rauste huomautti, että yleenssä kansallinen olympiakomitea valitsee kisoihin lähtevät urheilijat. Nyt Venäjän olympiakomitea ei voi valita ketään kisoihin vaan KOK kutsuu venäläisiä urheilijoita kisoihin. Valitseeko siis KOK Venäjän jääkiekkojoukkueen?

- Kuulostaa tietysti jossain määrin vieraalta, mutta paperien perusteella näinkin voi päätellä. Uskoisin kuitenkin, että paneelin kautta jääkiekkokin tulee menemään. Uskoisin, sttä siihen on hyvinkin pian selvyys saatava, Salonen totesi.

Suosittelemme

Tuoreimmat