Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Saksan cupin välieräottelu Werder Bremen - Bayern München
  • Jalkapallon Saksan cup, välieräottelu
  • Jalkapallon Italian cupin välierän Milan - Lazio 2. osaottelu
  • Jalkapallon Italian cupin välieräottelu Milan - Lazio, kuvailutulkkaus
  • Urheiluruutu

Kommentti: Dopingskandaali tekee Putinista presidentin tulevissa vaaleissa – siksi hänet pidetään kaukana sotkusta

Venäjä reagoi uhmakkaasti ja kovin sanoin KOK:n päätökseen, mutta pian kuului toisenlaisiakin puheenvuoroja. Tavoitteena on säilyttää presidentti Putinin kunnia, kirjoittaa Ylen Venäjän kirjeenvaihtaja Marjo Näkki.

olympialaiset
Vladimir Putin
Vladimir PutinEPA

Tiistai-iltana Venäjän televisiossa esiintyi itkevä huippu-urheilija.

- Minusta on raakalaismaista vaatia urheilijaa valitsemaan, edustaako hän maataan oman lippunsa vai olympialipun alla, sanoi ääni murtuen ampumahiihtäjä Jana Romanova Venäjän television urheilukanavan suorassa lähetyksessä.

Studiovieraat olivat juuri kuulleet Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) päätöksen, jolla Venäjä suljettiin Etelä-Korean talviolympialaisten ulkopuolelle. Syynä oli valtionrahoitteinen dopingjärjestelmä, joka takasi venäläisurheilijoiden menestyksen Sotchin olympialaisissa. KOK katsoi saaneensa asiasta riittävästi näyttöä.

KOK linjasi, että puhtaat venäläisurheilijat voisivat edustaa talviolympialaisissa neutraalin olympia-lipun alla, eikä palkintojenjaossa soitettaisi Venäjän kansallishymniä.

Venäläiset reagoivat tunteella KOK:n päätökseen. Järkytys muuttui aluksi uhmaksi. Kommentaattoreiden joukossa oli urheilijoiden ja valmentajien ohella myös monia nimekkäitä poliitikkoja, mikä kuvastaa hyvin urheilun merkitystä Venäjän kansallisena projektina.

Mutta aamuun mennessä ilmaantui myös rakentavia puheenvuoroja. Venäläismediassa pohdittiin, että eihän maata muutenkaan edusteta kilpailuissa lipuilla tai hymnein, vaan urheilijoiden suorituksilla. Urheilijat ovat valmistautuneet olympialaisiin vuosia, ja monille se on uran kohokohta.

Laihaa lohtua loihti myös Venäjän olympiakomitean puheenjohtaja Aleksandr Zhukov, joka vakuutti, että Venäjän lippu liehuisi kyllä olympialaisten päätösseremoniassa. Ja urheilijat mainittaisiin takuulla joka tapauksessa venäläisiksi.

Venäjän olympiakomitean on määrä päättää venäläisurheilijoiden osallistumisesta talviolympialaisiin ensi viikolla.

Koko keskiviikko on odotettu presidentti Vladimir Putinin ulostuloa. Aiemmin Putin kuvaili dopingsyytöksiä lännen sodaksi Venäjää vastaan ja russofobiaksi. Dopingskandaalista hän saa näyttävän teeman maaliskuun presidentinvaaleja varten, joihin hän keskiviikkona vahvisti osallistuvansa.

Mutta juuri nyt Putin näyttää harkitsevan sitä, miten asiat esittää.

Kuvaavaa on se, että venäläismedia uutisoi KOK:n päätöksen sanomalla, että olympiakomitea sallii venäläisten urheilijoiden osallistumisen talviolympialaisiin olympialipun alla. Lännessä paino oli Venäjän maana saamalla porttikiellolla.

Näyttää siltä, että Venäjä on ottanut B-suunnitelman käyttöön. Sen tavoitteena on taata presidentti Putinin kunnia ja kasvot kansainvälisissä ympyröissä.

Kansalliseksi syntipukiksi ollaan nostamassa urheiluministeri Vitali Mutkoa, joka ei ole kovinkaan suosittu venäläisten keskuudessa. Hänelle naurettiin Sotchin olympialaisten avajaisissa, kun hän yritti pitää lyhyttä tervetuliaispuhetta englanniksi.

Keskiviikkona Duuman kansanedustajat ovat esittäneet tutkintaa Mutkon toimista. Huomio viedään urheilumies Putinista toisaalle.

Mutta se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa. Ei mene enää kuin runsaat puoli vuotta, kun koko maailma katsoo jälleen presidentti Putinia hyväksyen.

Elokuussa Venäjä isännöi jalkapallon maailmanmestaruuskisoja, ja ilon irti ottaa isäntämaan päämies – arvovieraiden ja kansainvälisten jalkapallojohtajien vierellä kunniakatsomossa.

Lue myös:

Kreml varoo tunteikasta reaktiota – Putinin vastausta olympiapannaan odotellaan

22 venäläisurheilijaa valitti CAS:iin KOK:n elinikäisistä kilpailukielloista

Valitseeko KOK jääkiekkojoukkueen venäläispelaajista? – "Olisi aika erikoinen tilanne"

Venäläiset urheilufanit surullisia: "Dopingia ovat käyttäneet kaikki"

Kommentti: Venäjän sulkeminen olympialaisista on urheiluhistorian merkittävin päätös - antidopingtyö säilytti uskottavuutensa

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat