Suora

  • Painin MM, naisten vapaapainin semifinaaleita
  • Painin MM naiset 65 kg semifinaalit
  • Painin MM, vapaapainifinaaleita
  • Urheiluruutu

Suomalaisvalmentajan Aasian lomareissu veikin eksoottisen salibandymaan penkin taakse: “Oma ajatus lentää välillä vähän korkeammalla kuin heillä”

Suomalaisosaaminen on kovaa valuutta maissa, jonne salibandy on levinnyt Ruotsista ja Suomesta.

urheilu
Timo Suonpää.
Aki Lahtinen / Yle

BRATISLAVA. Huuto on suorastaan korvia vihlova. Se lähtee thaimaalaisista pelaajista, jotka kannustavat toisiaan tulevaan otteluun Singaporea vastaan. Paikka on Bratislavan Hant-areena, jonne muutama kannustaja on tullut katsomoon. Vieressä Singaporen joukkueen pelaajat katsovat hiukan alta kulmien toisiaan, sillä he eivät ryhdy karkeloimaan ennen ottelua.

Pelaajien keskellä on myös yksi hyvin suomalaisen näköinen mies. Hän on Singaporen valmennuksessa mukana oleva Timo Suonpää, joka on yksi Suomen menestyneimmistä päävalmentajista.

- Vuosi sitten heittelimme vähän pitkin maailmaa ajatusta, että olisiko kiinnostusta suomalaiselle valmennukselle. Sitten päädyimme toukokuussa Huhtimon Markuksen kanssa kiertämään Malesiaa neljäksi viikoksi. Paluumatkalla pysähdyimme kahdeksi päiväksi Singaporeen ja he pyysivät voimmeko tulla vetämään treenit. Sitten jo alkulämmittelyn aikana kysyttiin, että olisiko kiinnostusta ja nyt ollaan sitten tässä, Suonpää sanoo.

Kovin kauaa ei valmentaja maajoukkueen kanssa ehtinyt olla tekemisissä ennen turnausta.

- Syyskuun aikana saatiin sopimukset tehtyä. Olin viikon loka-marraskuun vaihteessa vetämässä leiriä ja nyt tultiin tänne neljä päivää ennen kisoja, vedettiin pieni leiri ennen kisoja.

Moninkertainen SM-mitalivalmentaja Suonpää kuuluu kotimaassa nykyään Eräviikinkien valmennustiimiin. Markus Huhtimo on seuran päävalmentaja ja valmentaa myös Bratislavassa Suomen MM-joukkuetta. Myös Suonpää oli mukana myös kaksi vuotta sitten Suomen MM-joukkueen valmennuksessa ja sitä ennen Australian maajoukkueen apuna.

“Oma ajatus lentää välillä vähän korkeammalla kuin heillä”

Singaporessa lajia on pelattu 20 vuotta, mutta silti pelaajien taso on aivan toista kuin mitä huippumaissa. He haluavat nousta tekemisessään uudelle tasolle.

- Heidän kohdallaan lähtötaso oli yllättävän hyvä, olin positiivisesti yllättynyt. Mutta toki siellä on paljon puutteita. Tämä on sellainen laji, että taidot tulevat toistojen kautta. Osalla on paremmat taidot ja osalla heikommat, mutta ehkä joukkueen sisällä on enemmän eroavaisuuksia kuin esimerkiksi huippujoukkueissa, joissa kaikki osaa pelata, Suonpää sanoo.

- Jotenkin huomaa, että välillä lamppu syttyy pään päällä yksittäisillä pelaajilla varsinkin pallollisessa pelissä ja on kiva mennä taputtamaan, että huomasitko. Tulee se hymy ja näkee, että ihmiset ymmärtävät. Vaikka lajitaustaa ei ehkä niin paljon ole, niin se tietty tietous siellä on. He haluavat ottaa sen seuraavan askeleen. Uskon, ja toivon että suurin osa pelaajista on kehittynyt, Suonpää sanoo.

Thaimaan ja Singaporen välisessä ottelussa Suonpään kaikki ohjeet eivät vielä menneet pelaajille perille. Suonpään joukot tulivat maalin päähän, mutta viimeistely ontui. Thaimaalaiset tuulettivat villisti huutaen voittoa sekä kentällä että katsomossa.

- Olimme puhuneet etukäteen ja katsoneet videolta, että miten vastustaja pelaa ylivoimaa ja sitten kun piti vaihtaa alivoimassa muotoa, piti olla salmiakki ja vaihtaa neliöön, niin ei se sitten muistanutkaan. Ensimmäinen alivoima selvittiin. Käytiin se heti läpi uudestaan, että näin piti tehdä, mutta ei se ollut vielä seuraavassakin selvä. Sitä on vähän vaikea selittää, mutta kun perustat ei ole hallussa, niin oma ajatus lentää välillä vähän korkeammalla kuin heillä, se on ehkä se ehkä se haastavin asia, Suonpää sanoo.

Joukkueessa liki 40-kymppinen konkari

Singaporen joukkue on klassinen sekoitus nuoruutta ja kokemusta.Yksi Singaporen joukkueen huippupelaajista on Suomessakin pelannut 39-vuotias Jill Quek.

- Timo on mahtava valmentaja. Hän tietää kuinka joukkuetta tasapainotetaan, hänellä hyvät taktiikat ja hän on todella kannustava, sanoo vuodesta 1999 MM-kisoissa edustanut Quek.

Quek valmentaa yrityksensä kautta Singaporessa salibandyä. Maassa on 15 000 lajin harrastajaa ja hänen aikanaan laji on pesiytynyt myös koululiikuntaan.

- Salibandy on todella suosittua, sitä pelataan kaikilla luokka-asteilla, Quek sanoo.

Amanda Yeap ja Mindy Lim.
Amanda Yeap ja Mandy Lim.Aki Lahtinen / Yle.

Hotellissa ottelun jälkeen joukkueen nuorempi väki tekee läksyjään, kuten yliopistossa taloutta opiskelevat Amanda Yeap ja Mindy Lim. Kaksikko kertoo rakastavansa salibandya.

- Haluan olla niin hyvä pelaaja kuin vain on mahdollista. En ole saavuttanut sitä vielä. Työskentelen eri asioiden kanssa. Tässä turnauksessa se on, että käytän enemmän vartaloani ja lauon enemmän. Se ei ole vielä toteutunut täysin, mutta työskentelen kovasti sitä kohti, Amanda Yeap sanoo.

- Haluan vain tehdä enemmän maaleja joukkueelle ja olla siellä joukkuetta ja meitä jokaista varten, Mindy Lim toteaa hymyillen.

Suosittelemme

Tuoreimmat