Suora

 • Levi, naisten pujottelu
 • Levi, naisten pujottelu
 • Taitoluistelun GP Venäjä, miesten vapaaohjelma
 • Levi, naisten pujottelu
 • Taitoluistelun GP Venäjä, jäätanssin vapaatanssi
 • Riimit haltuun
 • Taitoluistelun GP Venäjä: Miesten ja jäätanssin vapaaohjelmat
 • Taitoluistelun GP Venäjä, parien vapaaohjelma
 • Jääkiekkokierros
 • Wisla, miesten joukkuemäki
 • Uinnin lyhyen radan SM-kilpailut
 • Urheiluruutu
 • Taitoluistelun GP Venäjä, naisten vapaaohjelma

Naisleijonien päävalmentaja seuraa ”hoomoilasena” Venäjän dopingpannan vaikutuksia olympiakiekkoon

Naisleijonien päävalmentajalla Pasi Mustosella ei ole tarkkaa käsitystä venäläisen dopingvalvonnan tasosta.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Naisten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Pasi Mustonen
AOP

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue tavoittelee helmikuussa Pyeongchangin talvikisoissa olympiamitalia Naganon ja Vancouverin pronssien jatkoksi. Venäläiskiekkoilijoiden osallistuminen olympialaisiin on epävarmaa KOK:n tiistaisen päätöksen takia ja lopullisten päätösten odottelu heijastuu paitsi mies- myös naisleijonien olympiaturnaukseen.

Venäjä voitti Sotshissa oman alkulohkonsa selvästi mutta jäi maaleitta sekä puolivälierässä Sveitsiä että sijoitusottelussa Suomea vastaan. 2010-luvulla Venäjä on ollut Suomen vastus MM-kisojen pronssiottelussa neljästi ja kahdesti Suomi on joutunut taipumaan itänaapurille. Joukkue on siis hyvin tuttu naisleijonille mutta nähdäänkö punapaitaisia naisia Etelä-Koreassa?

Suomen pitäisi kohdata venäläiset alkulohkon päätösottelussa 15. helmikuuta, seuraava sovittu ottelu joukkueiden välillä on jo reilun viikon kuluttua Turussa. Vaikka harjoitusottelut pelataan tämän hetkisten tietojen mukaan sovitusti, Venäjän mahdollinen poisjääminen naisten olympiaturnauksesta vaikuttaa ennakkospekulointeihin varmuudella.

- Fakta on, että yksi kova mitalisuosikki on silloin kisoista poissa, naisten päävalmentaja Pasi Mustonen sanoo.

Naisjääkiekkoilijoiden venäläisen dopingvalvonnan järjestelmällisyydestä tai tasosta Mustosella ei ole selvää käsitystä.

- Ainoa mitä tiedän yleisesti ottaen, ja senhän nämä McLarenin raportit ja muut osoittavat, että eihän se hääppöistä ole ollut, Mustonen toteaa.

- Kyllähän tämä niin epämääräistä on ollut, tuloksia väärennetty Sotshissa ja niin edelleen. Eihän tässä mihinkään voi luottaa. Toivon, että se on reilassa naisten osalta mutta en tiedä tarkemmin asian laitaa, Mustonen kertoo.

Myöhemmin torstaina kävi ilmi, että Venäjän naisten jääkiekkomaajoukkueelle annettiin kiellettyjä aineita Sotshin olympialaisissa vuonna 2014.

KOK:n päätöshän mahdollistaa puhtaille urheilijoille osallistumisen kisoihin ilman kansallisia tunnuksia, mutta tällä hetkellä kenelläkään ei tunnu olevan tietoa, ketkä venäläisistä urheilijoista lopulta täyttävät tiistaisessa päätöksessä annetut dopingseurannan kriteerit.

Urheilijoiden olympiakelpoisuudesta päättää erityinen paneeli, jonka jäsenistö kootaan maailman antidopingjärjestöistä kuten Wadasta ja DFSU:sta. Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen ei kuitenkaan usko, että venäläisten nimilista muuttuu. Tilanne on joko tai.

- Kyllä mä veikkaan, että sieltä tulee ihan sama rosteri kuin se on kaavailtukin tai sitten se ei tule ollenkaan. Ei siinä ole kuin nuo kaksi vaihtoehtoa mun käsittääkseni.

Mustonen kiittelee monien muiden urheiluvaikuttajien tavoin kansainvälisen olympialiikkeen kovia päätöksiä venäläisen järjestelmän rankaisemisessa.

- Periaatteellisesti olen samaa mieltä, että jossainhan piti näkyä järkyttävä huijaus, mikä tapahtui Sotshissa ja luoja ties, mitä aiemmin on tehty. Tietenkään syyttömät urheilijat eivät saisi kärsiä. Aika lailla hoomoilasena tässä ollaan lehtitietojen varassa, että mitä tapahtuu.

Naisten olympiaturnaus pelataan Mustosen pohdinnoissa alkuperäisen suunnitelman mukaan kahdeksalla joukkueella. Olivatpa venäläiset mukana sitten tai eivät.

- Mä luulen, että sinne tulee joukkue tilalle, jos Venäjä jää pois. Oletan, että on kahdeksan joukkuetta ja sitä tarjotaan jollekin muulle. Sieltä varmaan tulee Saksa tai Itävalta, Saksa taitaa olla rankingissa seuraavana, Mustonen kertoo.

- Me ei voida tehdä yhtään mitään muuta kuin jatkaa omaa, hyvää valmistautumista.

Naisleijonien tilaisuudessa torstaina puhunut Mustonen on Jääkiekkoliiton ykkösvaihtoehto luotsaamaan maajoukkuetta puolentoista vuoden kuluttua käytäviin MM-kisoihin koti-Suomessa. Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurmisen mukaan jatkosopimukselle on olemassa liiton johdon siunaus ja että "paperit ovat Pasin pöydällä". Tänä vuonna Mustonen on työskennellyt liiton kautta aikojen ensimmäisenä päätoimisena naisten maajoukkuevalmentajana. Toimitusjohtajan mukaan pesti myös jatkuisi päätoimisena.

Lue myös:

Dopingkohun keskiössä seisova Venäjän johtohahmo on taas valmis eroamaan – ”KOK:n päätös on syrjivä”

Dopingvuotajan paljastus julki: Venäjän naisten jääkiekkomaajoukkueelle annettiin kiellettyjä aineita ennen Sotshin olympialaisia – miesten joukkueen dopingkäyttöä pohdittiin

"Lähdemme siitä, että KHL-pelaajat ovat käytettävissä"

Presidentti Vladimir Putin: Venäjä ei aio boikotoida Pyeongchangin talviolympialaisia

Kommentti: Dopingskandaali tekee Putinista presidentin tulevissa vaaleissa – siksi hänet pidetään kaukana sotkusta

Suomen Olympiakomiteassa pidetään KOK:n Venäjä-päätöstä oikeana – "Kun rikkomukset ovat vakavia, täytyy antaa tiukat sanktiot"

Suosittelemme

Tuoreimmat