Väite: Ampumahiihtotähti uhkasi kertoa Venäjän dopingjärjestelmästä – NBA-seuran omistaja maksoi sadoilla tuhansilla euroilla hiljaiseksi

Grigori Rodtshenkovin mukaan Venäjän ampumahiihtoliiton entinen puheenjohtaja ja koripalloseura Brooklyn Netsin omistaja Mihail Prokhorov olisi lahjonut dopingista kärynneen ampumahiihtäjä Irina Starikhin hiljaiseksi ennen Sotshin olympialaisia.

doping
Mihail Prokhorov
AOP

Moskovan antidopinglaboratorion entisen johtajan Grigori Rodtshenkovin paljastuksista on tullut jälleen lisätietoa. Kansainväliselle olympiakomitealle KOK:lle antamassa 52-sivuisessa valaehtoisessa todistuksessa Rodtshenkov kertoo, että Pohjois-Amerikan koripalloliigassa pelaavan Brooklyn Netsin omistaja Mihail Prokhorov lahjoi ampumahiihtäjä Irina Starikhin.

Wall Street Journal kertoo, (siirryt toiseen palveluun) että Rodtshenkovin mukaan Prokhorov maksoi miljoonia Venäjän ruplia Starikhille, jotta ampumahiihtotähti ei paljastaisi valtiojohtoista dopingohjelmaa.

Prokhorov toimi vuosina 2008–2014 Venäjän ampumahiihtoliiton puheenjohtajana. Vuonna 2010 hän osti vielä kylkeen Brooklyn Netsin.

Sotshin olympialaisiin Prokhorov linjasi kovat tavoitteet. Hän lupasi jopa erota, jos Venäjä ei ottaisi vähintään kahta kultaa kotiolympialaisista.

Alle kaksi viikkoa ennen kisoja Rodtshenkov sai kuitenkin puhelun Venäjän olympiadelegaation puheenjohtajalta Aleksander Kravtsovilta. Starikh ja Jekaterina Jurjeva olivat kärynneet kielletyistä aineista. Kansainvälinen ampumahiihtoliitto oli asettanut heidät kilpailukieltoon.

– Tämä oli katastrofi niin lähellä Sotshin kisoja, Rodtshenkov muisteli todistuksessaan KOK:lle.

Rodtshenkovin mukaan Venäjän maajoukkueen urheilijoiden valmistautumisesta vastaavan järjestön johtaja Irina Rodionova kertoi, että Starikh uhkasi käryn jälkeen paljastaa dopingkuurinsa. Sotshin mitalitoivo Starikh oli halukas kertomaan, kuinka Venäjän dopingjärjestelmässä Stanislav Dmietriev toimitti venäläisurheilijoille epohormonia.

Tässä vaiheessa Prokhorov tuli kuvaan. Rodtshenkovin mukaan Rodionova kertoi hänelle siitä, että Prokhorov maksoi miljoonia ruplia Starikhille hiljaisena pysymisestä. Starikh ei koskaan kertonut julkisuudessa Venäjän dopingohjelmasta.

Rodtshenkovin tieto lahjomisesta kuitenkin perustuu välikäteen toisin kuin esimerkiksi torstaina julkisuuteen tullut Venäjän naisten jääkiekkomaajoukkueen kiellettyjen aineiden käyttö Sotshissa. Siihen on myös tukena paperidokumentteja.

Ampumahiihtoliitto ja Starikh kiistävät lahjomisen

Starikh kiistää itse lahjomisen.

– Rodtshenkovin lausunto on vale. En ole saanut rahaa Prokhorovilta, Starikh sanoi uutistoimisto TASS:lle lähettämässä tiedotteessaan.

Rodtshenkovin asianajajan mukaan Rodionovan antama tieto oli luotettavaa. Prokhorov totesi hiljattain venäläismedialle, että Venäjän ampumahiihtomaajoukkueelle tehtiin lisätestejä Sotshin olympialaisten aattona.

Venäjän ampumahiihtoliiton tiedottaja Konstantin Boitsov tyrmäsi Rodtshenkovin syytökset.

– Jos tuo tapahtui, niin kukaan ei tiennyt siitä, Boitsov sanoi.

– Mihail Prokhorov oli tärkeä liikemies, joka oli enemmän kiinnostunut liiton taloudesta ja muista projekteistaan. Hän ei ollut juurikaan yhteydessä urheilijoihin muodollisten juhlien ulkopuolella.

Prokhorov myi aiemmin tänä vuonna 49 prosentin osuuden Netsistä Joseph Tsaille. Kaupassa oli myös optio Tsaille ostaa itselleen enemmistöomistajuus neljän vuoden sisällä. Kansainvälinen olympiakomitea päätti tiistaina sulkea Venäjän ensi helmikuun olympialaisista Etelä-Koreassa. Yksittäiset venäläisurheilijat voivat päästä talviolympialaisiin, jos he pystyvät todistamaan, etteivät he ole olleet Venäjän dopingohjelman alaisuudessa. Rodtshenkovin todistus oli suuressa roolissa KOK:n päätöksessä.

Lue myös:

Dopingvuotajan paljastus julki: Venäjän naisten jääkiekkomaajoukkueelle annettiin kiellettyjä aineita ennen Sotshin olympialaisia – miesten joukkueen dopingkäyttöä pohdittiin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat