Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Norjalainen hiihtotähti naisten ja miesten palkkaeroista: “Tuo summa on pähkähullu”

Ruotsissa naisen euro on samaa luokkaa kuin Suomessa, Norjassa huomattavasti enemmän. Silti norjalaisurheilijat järkyttyivät palkkaeron suuruudesta.

Muu urheilu
Ingvild Östberg
Ingvild ÖstbergTomi Hänninen

Huippu-urheilijanaiset tienasivat viime vuonna Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa yhteensä 7,6 miljoonaa euroa. Huippu-urheilijamiehet ansaitsivat liki 18-kertaisen summan, 135 miljoonaa euroa.

Tulokset selviävät Yle Urheilun sekä Norjan ja Ruotsin yleisradioyhtiöiden NRK:n (siirryt toiseen palveluun)ja SVT:n (siirryt toiseen palveluun)yhteistyössä tekemästä selvityksestä, johon kerättiin 329 huippu-urheilijan tiedot.

Raha virtaa pääosin miehille, vaikka Suomi, Ruotsi ja Norja ovat kansainvälisesti tunnettuja sukupuolten välisestä tasa-arvosta kaikilla elämän osa-alueilla. Huippu-urheilijanaisen euro oli viime vuonna Suomessa ja Ruotsissa samaa luokkaa: 3-4 senttiä. Norjassa naisen euro oli 23 senttiä.

Suurin eroa selittävä tekijä on se, että vähemmän menestyneenä jääkiekkomaana tunnetussa Norjassa otoksessa oli vain yksi NHL-pelaaja. Suomessa ja Ruotsissa useiden NHL-kiekkoilijoiden miljoonatienestit nostavat merkittävästi huippu-urheilijamiesten keskiarvopalkkaa.

Rehellisesti sanottuna minusta on oikein, että naisten pitää tienata saman verran kuin miesten. Nämä numerot näyttävät, että töitä on jäljellä.

Tarjei Bö

Vaikka lukema oli parempi kuin itäisissä naapureissa, talviurheilumaana tunnetussa Norjassa useat urheilijat eivät tahtoneet uskoa selvityksen tulosta. NRK kyseli urheilijoiden mielipiteitä siihen, että otoksen 55 naista ansaitsi noin kolme miljoonaa euroa siinä missä miehet noin 13 miljoonaa.

– Oho, tuo lukema oli pähkähullu. Pakko sanoa, että on synti, että ero on noin suuri, kommentoi Norjan parhaisiin hiihtäjänaisiin kuuluva Ingvild Flugstad Östberg NRK:n haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

– En usko, että poikien tai tyttöjen mielestä palkkaero on ok. Minusta meidän pitää tehdä töitä, jotta saavutamme tasa-arvon. Urheilijan pitää saada palkkionsa ja sama kohtelu, on hän sitten mies tai nainen.

Norjan talviurheilun palkkakuninkaisiin kuuluva ampumahiihtäjä Tarjei Bö osoitti sympatiaa kollegoilleen. Hänen mielestään ero on “äärimmäinen”, eikä hänen mielestään tasa-arvo toteudu norjalaisessa urheilussa.

– Ei, minusta ei tunnu siltä. Minusta tuntuu, että miehet usein asetetaan etusijalle monissa urheilulajeissa, Bö sanoi.

Norjassa tehdään ensi viikolla historiallinen sopimus jalkapallossa. Yle Urheilun, NRK:n ja SVT:n yhteishankkeen edetessä syksyn aikana maan jalkapalloliitto päätti, että naiset alkavat saada tasan samat korvaukset maajoukkuekomennuksilta kuin miehet. Miesten joukkueen solidaarisuus oli yksi tekijä asiassa.

– Minusta jalkapallomaajoukkue teki hyvän liikkeen, kun he tinkivät jalkapalloliitolta saaduista palkkioistaan, jotta naiset saisivat samat summat. Ja rehellisesti sanottuna minusta on oikein, että naisten pitää tienata saman verran kuin miesten. Norja on menossa hyvään suuntaan, mutta nämä numerot näyttävät, että töitä on jäljellä, arvioi Bö, miesten ampumahiihdon moninkertainen arvokisamitalisti.

Maastohiihtäjä Astrid Uhrenholdt Jacobsenilla on kirkas vastaus siihen, toteutuuko tasa-arvo Norjan urheilussa.

– Yleisesti ottaen: ei. Kun rahasta puhutaan, siinä on iso ero.

Kokenut maailmanmestari huomauttaa, että kansainvälisessä hiihdossa naisten asema on parantunut, vaikka vielä on parannettavaa.

– Kun ensimmäistä kertaa menin nuorten MM-kisoihin, (suksitalli) Fischerillä oli erilaiset bonukset naisille ja miehille, ja se oli täysin avointa. Paljon on tapahtunut 12 vuodessa. Meidän pitää vain jatkaa työtä, jotta saavutamme tasa-arvon, Uhrenholdt Jacobsen painottaa.

Grafiikka naisen eurosta Norjan huippu-urheilussa
Lasse Isokangas, Yle Uutisgrafiikka

Norja erottuu Suomesta ja Ruotsista

Norjassa ja Ruotsissa liikkuu enemmän sponsorirahaa kuin Suomessa, ja se näkyy yksittäisten tähtiurheilijoiden tuloissa. Ruotsissa urheilusponsorointiin käytettiin viime vuonna 550 miljoonaa euroa ja Norjassa noin 350 miljoonaa euroa. Suomessa summa oli 137 miljoonaa euroa viime vuonna.

Pohjoismainen yhteistyö kertoo silti samankaltaisesta tilanteesta eri maissa. Suurimmat tuloerot löytyivät palloilulajeista. Vaihtelua aiheuttavat lähinnä jääkiekon heikko asema Norjassa ja käsipallon asema Suomessa.

Ruotsissa naisen euro oli jääkiekossa 0,3 senttiä. Otoksen maajoukkuemiehet pelasivat NHL:ssä 4,9 miljoonan euron keskipalkalla. Pääosin puoliammattilaisina pelaavat naiset ansaitsivat vuodessa keskimäärin noin 16 000 euroa.

Norjassa jääkiekko ei ole kansainvälinen menestyslaji. Maan huippumiesten keskimääräinen palkka oli vuodessa noin 150 000 euroa.

Jalkapalloilevan naisen euro oli Norjassa kolmesta maasta paras, kuusi senttiä. Maan huippunaisten keskimääräinen vuosiansio oli reilut 44 000 euroa, mikä on kansainvälisesti lajissa kovaa luokkaa ja selvästi parempi kuin ruotsalaisten tai varsinkaan suomalaisten tulot. Englantilaisseura Chelsean Maren Mjelde ansaitsi noin 130 000 euroa viime vuonna. Miesten maajoukkueen huiput saivat vuodessa palkkaa keskimäärin 716 000 euroa.

grafiikka
Lasse Isokangas, Yle Uutisgrafiikka

Yksilölajeissa osat voivat vaihtua

Yksilölajeissa naiset pääsivät lähemmäksi mieshuippujen tuloja. Menestys tuo urheilijoille usein lisää rahaa, kun heidän markkina-arvonsa kasvaa ja sponsorisopimukset paranevat.

Ruotsin SVT:n otoksessa hiihto, yleisurheilu, uinti ja alppihiihto olivat lajeja, joissa naiset tienasivat enemmän kuin miehet. Norjassa naiset ansaitsivat lajissaan keskimäärin enemmän golfissa ja uinnissa. Suomessa paremmat keskimääräiset tulot olivat naisilla yksittäisten urheilijoiden vuoksi ampumahiihdossa, lumilautailussa ja painissa.

Hiihdon mahtimaassa Norjassa maajoukkueen kärkinaiset ansaitsivat vuodessa vähemmän kuin miehet. Maailmancupin kärjen valloittaneiden naisten keskimääräinen vuosiansio oli 107 350 euroa, kun miehillä summa oli 132 465 euroa. Mittavia sponsorituloja keräävä Petter Northug keräsi suurimman potin: yli puoli miljoonaa euroa. Naisten hiihdon hallitsijan Marit Björgenin tulot olivat viime vuonna 300 000 euroa. Norjassa naishiihtäjän euro oli 72 senttiä.

Yleisurheilussa naisen euro oli Norjassa heikko, 15 senttiä. Miesten keskimääräinen vuosiansio oli reilut 22 000 euroa. Otoksessa olivat mukana esimerkiksi Ingebritsenin veljekset Filip ja Henrik sekä Karsten Warholm. Warholm voitti Lontoossa sensaatiomaisesti 400 metrin aitajuoksun kultaa ja Filip Ingebrigtsen 1500 metrillä pronssia.

Ruotsalaisen naisen euro oli uinnissa 5,4 euroa. Otoksessa oli viisi miesuimaria ja kuusi naisuimaria. Moninkertaisen arvokisamitalistin, ME-tehtailijan Sarah Sjöströmin tulot olivat koko joukon suurimmat, noin 110 000 euroa viime vuonna.

grafiikka
Lasse Isokangas, Yle Uutisgrafiikka

Palkkakuningattaret golfista

Kukaan nainen ei yltänyt Suomessa, Ruotsissa tai Norjassa tuloillaan lähelle maiden kovapalkkaisimpien miesten vuosituloja, jotka liikkuivat miljoonissa euroissa. Ruotsalainen golfari, major-voittaja Anna Nordqvist tienasi eniten maiden naisurheilijoista.

Nordqvistin 1,2 miljoonan euron palkintorahat olivat kuitenkin pienet verrattuna maanmies Henrik Stensonin 4,7 miljoonan euron palkintorahoihin. Golfissa naisten palkintorahat voivat olla pienempiä kuin miesten kisoissa.

Myös Norjassa maan kovatuloisin naisurheilija oli golfari, Suzann Pettersen. Suomessa kovimmat yhteistulot olivat ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisellä.

Näin selvitys toteutettiin

Lue myös:

Suomalaisen naisen euro on kolme senttiä – Yle selvitti, kuinka valtaisa palkkaero huippu-urheilussa yhä ammottaa

Mies elättää Suomen kovimman jääkiekkoperheen, vaikka vaimo on se, joka voittaa arvokisamitalit – "Onhan tämä toisaalta ihan pöljää"

Lue NRK:n ja SVT:n jutut tasa-arvoselvityksestä:

Enorme kjønnsforskjeller i toppidretten: Norske menn tjente 100 millioner mer enn norske kvinner (siirryt toiseen palveluun)

Idrettsprofiler rystet over NRK-funn (siirryt toiseen palveluun)

#Idrottslöner – 98,6 procents skillnad mellan män och kvinnor (siirryt toiseen palveluun)

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat