Maajoukkueen kapteeni Tim Sparv haluaa ottaa vastuuta naisten kohtelusta: "On liian helppoa olla hiljaa ja ajatella, että se on heidän ongelmansa"

Yle Urheilun selvityksessä suomalaisen A-maajoukkuenaisen euro oli neljä senttiä Huuhkajien pelaajiin verrattuna. Tim Sparvin mielestä miehet voisivat tehdä enemmän tasa-arvon lisäämiseksi.

Kuva: AOP

Yle Urheilun, NRK:n ja SVT:n laajan tasa-arvoselvityksen mukaan huippu-urheilijamiehet tienasivat kolmessa maassa yhteensä 134 miljoonaa euroa viime vuonna. Naisille lohkesi 7,5 miljoonaa euroa. Suurimmat tuloerot löytyivät palloilulajeista. 

Suomalaisessa jalkapallossa naisen euro oli neljä senttiä, kun verrattiin A-maajoukkueen avauskokoonpanojen pelaajien tienestejä.

– Tämä on ilman muuta ongelma ja kehityskohta urheilulle. Se on valitettavasti niin, että jossain määrin kysyntä ja tarjonta vaikuttavat. Tällä hetkellä esimerkiksi miesten A-maajoukkue kiinnostaa sponsoreita ja yleisöä eniten. Luulen, että naiset saavat liian vähän huomioita mediassa, joten ehdottomasti enemmän medianäkyvyyttä heille, viestitti maajoukkueen kapteenistoon kuuluva Tim Sparv Yle Urheilulle.

– Sitä kautta sponsorit lähtevät mukaan ja kannattajia tulee enemmän stadionille.

On erittäin sääli, että monet naisurheilijat eivät pysty panostamaan täysillä urheiluun, vaan heidän täytyy työskennellä urheilun ohella.

Tim Sparv

Sparv ottaa esimerkiksi tenniksen, joissa naiset ja miehet tienaavat isoimmista turnauksista nykyään saman verran palkintorahoja.

Eri maiden pääsarjoissa erot ovat naisten ja miesten sarjojen välillä suuret. Niin ne ovat myös arvoturnauksien palkintorahoissa. Esimerkiksi Uefan palkintoraha naisten EM-kultajoukkueelle oli tänä vuonna 1,2 miljoonaa euroa. Miesten EM-lopputurnaukseen osallistuvat 24 maata saivat kukin pelkästä osallistumisestaan kahdeksan miljoonaa euroa.

Kuva: AOP

Viime aikoina jotkut suurseurat, kuten Manchester City, ovat alkaneet investoimaan naisiin. Naiset nähdään potentiaalisena sijoituskohteena, jossa on hyödyntämätöntä kasvupotentiaalia. Naisten palkat ovat kuitenkin yhä pääosin pieniä ja osa huippupelaajistakin joutuu tekemään töitä ja opiskelemaan urheilun ohella.

– On erittäin sääli, että monet naisurheilijat eivät pysty panostamaan täysillä urheiluun, vaan heidän täytyy työskennellä urheilun ohella. Nostan hattua heille, jotka vuodesta toiseen jaksavat intohimoisesti harjoitella ja työskennellä, Sparv kommentoi.

– Onko investoitu riittävästi naisten jalkapalloon tai naisten urheiluun ylipäätänsä? En tiedä. Olisi hyvä idea katsoa mihin rahat laitetaan, jotta tiedämme, että varmasti luodaan mahdollisuuksia ja edellytyksiä myös naisurheilijoille.

Uskon, että me voisimme ottaa enemmän vastuuta, jotta sukupuolten välinen tasa-arvo paranee.

Tim Sparv

Suomessa huippu-urheilijamiehet tienasivat viime vuonna 37 miljoonaa euroa. Naiset ansaitsivat yhden miljoonan. Suurimmat tulot miehissä keräsivät jääkiekkoilijat ja jalkapalloilijat. Naisissa jääkiekkoilijat ja jalkapalloilijat kuuluivat puolestaan pienituloisimpien joukkoon. Sparv peräänkuuluttaa solidaarisuutta miesten suunnalta.

– Miesurheilijoiden olisi myös syytä kysyä, miten me voimme auttaa naisia, jotta heidän asemansa ja henkilökohtainen taloutensa paranee. On liian helppoa olla sanomatta mitään ja ajatella, että se on heidän ongelmansa. Uskon, että me voisimme ottaa enemmän vastuuta, jotta sukupuolten välinen tasa-arvo paranee.

Lue myös