Suora

 • Taitoluistelun GP Yhdysvallat: Parien ja miesten lyhytohjelmat
 • Teamgym EM
 • Horse Show 2018, kouluratsastuksen GP
 • Horse Show 2018, esteratsastuksen GP
 • Lentopallon Mestaruusliiga: Savo Volley - VaLePa
 • Team Gym EM
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • NCAA: Washington Huskies - Colorado Buffaloes
 • Taitoluistelun GP Yhdysvallat: parien vapaaohjelma

Olympiakomitean toimitusjohtaja haluaa parantaa naisten asemaa urheilujohtamisessa: "Arvostuksen eteen pitää tehdä työtä ja voidaan kysyä, olemmeko me miehet tehneet sitä riittävästi"

Huippu-urheilun tasa-arvosta keskustelivat Aamu-tv:ssä Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen, tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara ja Yle Urheilun toimituspäällikkö Joose Palonen.

Muu urheilu
Ylen aamu-tv: Sukupuolten välinen tasa-arvo urheilussa
Ylen aamu-tv: Sukupuolten välinen tasa-arvo urheilussa

Toimitusjohtaja Mikko Salosen mukaan Olympiakomiteassa tehdään töitä erityisesti sen eteen, että naisten asema urheilujohtamisessa paranee. Yle Urheilun sekä Norjan ja Ruotsin yleisradioyhtiöiden toteuttama selvitys kertoo, että suomalaisen naisen euro huippu-urheilussa on kolme senttiä.

- Kyllä urheilu on naisten, miesten, tyttöjen ja poikien juttu. Olympiakomiteassa palkkiomaailma on ehkä se, mihin pystymme vähiten vaikuttamaan. Meidän täytyy tehdä vaikuttavaa työtä siinä, että naisten asema urheilujohtamisessa paranee. Naisvalmentajien ja -managerien toimintaedellytykisä pitää turvata. Sitä kautta saadaan asennemaailmaa muuttumaan siihen suuntaan, että ollaan tasa-arvoisia, Salonen kommentoi Aamu-tv:ssä.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara kuvaili sukupuolten välisiä tuloeroja huippu-urheilussa hätkähdyttäviksi.

- Näen, että urheilu ja liikunta ovat hyvin tärkeitä asioita tasa-arvon edistämisessä lapsesta lähtien. On tärkeää saada esikuvia niin miehistä kuin naisista. Liikunassa ja urheilussa sen täytyisi olla fokuksessa. Sitä pitäisi edistää kaikilla tasoilla, Maarianvaara alleviivasi.

Yle Urheilun toimituspäällikön Joose Palosen mielestä suomalaisessa urheilussa näkyy liikehdintää tasa-arvon parantamiseksi, muttei vielä tarpeeksi.

- Jos urheilu on vain miesten ja poikien juttu, on paljon vaikeampaa perustella, että tähän täytyy myös yhteiskunnan satsata. Jos urheiluperhe ottaa täysivaltaisesti naiset ja tytöt mukaan, on helpompaa myydä urheilua ja perustella sen yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Toimitusjohtaja Salonen nosti esiin Olympiakomitean urheilijavaliokunnan puheenjohtajan Emma Terhon sunnuntaisen vierailun Urheiluruudussa.

- Emma sanoi hyvin, että on toki kulttuurieroja, mutta naisten huippu-urheilun historia on monessa lajissa paljon lyhyempi kuin miehillä. Arvostus syntyy monesti ajan kanssa ja sen eteen pitää tehdä työtä. Voidaan kysyä, olemmeko me miehet tehneet sitä työtä riittävästi. Tässäkin paneelissa on pelkästään miehiä.

Tasa-arvovaltuutettu Maarianvaara muistutti, että monissa asioissa on menty viime vuosina eteenpäinkin.

- Joitakin vuosia sitten esimerkiksi Tennisliitolle annettiin noottia palkkioasioissa. He korjasivat palkkioita välittömästi.

Palonen otti puolestaan esimerkin maailmalta jalkapallosta, jossa naisten palkkiot ovat olleet viime vuosina vahvassa kasvussa.

- Isot seurat, kuten Manchester City, Lyon ja PSG, ovat alkaneet tosi isosti panostamaan naisten jalkapalloon. Siellä myös naiset pystyvät elättämään itsensä jalkapallolla. Se on ollut mahdollista jalkapallossa vasta viime vuosikymmenen ajan.

Lue myös:

Norjalainen hiihtotähti naisten ja miesten palkkaeroista: “Tuo summa on pähkähullu”

Suomalaisen naisen euro on kolme senttiä – Yle selvitti, kuinka valtaisa palkkaero huippu-urheilussa yhä ammottaa

"Tarvitsemme osaavia mielipidevaikuttajamiehiä" – katso Urheiluruudun erikoisuus miesten ja naisten palkkaerosta huippu-urheilussa

Mies elättää Suomen kovimman jääkiekkoperheen, vaikka vaimo on se, joka voittaa arvokisamitalit – "Onhan tämä toisaalta ihan pöljää"

Lue NRK:n ja SVT:n jutut tasa-arvoselvityksestä:

Enorme kjønnsforskjeller i toppidretten: Norske menn tjente 100 millioner mer enn norske kvinner (siirryt toiseen palveluun)

Idrettsprofiler rystet over NRK-funn (siirryt toiseen palveluun)

#Idrottslöner – 98,6 procents skillnad mellan män och kvinnor (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme

Tuoreimmat