Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

"Jokainen meistä voi valinnoillaan vaikuttaa" – asiantuntijat esittivät ratkaisumalleja urheilun tasa-arvoistamiseen

Aamu-tv:n Jälkihiki-osuudessa mietittiin, miksi miesten ja naisten palkkaerot ovat yhä valtavia huippu-urheilussa.

Muu urheilu
Jälkihiki: Jälkihiki 11.12.2017
Jälkihiki: Jälkihiki 11.12.2017

Yle Urheilun selvitys huippu-urheilussa maksettavien korvausten epätasa-arvosta puhutti Aamu-tv:n Jälkihiki-osuuden vieraita. Kaj Kunnas, Tero Tiitu ja Bror-Erik Wallenius keskustelivat siitä, miksi miesten ja naisten väliset palkkaerot ovat niin suuria kuin ovat.

- Tasa-arvo ja markkina-arvo eivät kulje käsi kädessä. Luvuthan ovat pöyristyttäviä. Ihmiset ajattelevat helposti, että naisten pelaaminen olisi huonompaa. Asiahan on päinvastoin, jos ajatellaan vaikka jalkapalloa, jossa naiset filmaavat tai tappelevat vähemmän kuin miehet, Kunnas huomautti.

Tiitu painotti sitä, että kaikki lähtee ihmisten jokapäiväisistä päätöksistä. Lähteäkö katsomaan miesten vai naisten urheilua?

- Jokainen meistä voi valinnoillaan vaikuttaa tilanteeseen. Jos 7 000 katsojaa päättäisivät valita HIFK:n miesten jääkiekko-ottelun asemesta mennä katsomaan naisten jääkiekkoa, niin kyllähän palkatkin muuttuisivat nopeasti. Huippu-urheilu on show-bisnestä. Jotkut urheilulajit vain ovat kiinnostavampia kuin jotkut toiset, Tiitu mietti.

Wallenius peräänkuulutti tasa-arvoa vähintään maajoukkuepeleihin.

- Ainakin maajoukkuetasolla korvausten tulisi olla samat niin miehille kuin naisille. Olisi hyvä alku, jos edes siinä suhteessa päästäisiin tasa-arvoiseen tilanteeseen. Miehet ja naiset edustavat silloin maata eivätkä mitään seuroja, Wallenius totesi.

Kunnas huomautti, että Ruotsin jääkiekossa on malli, jota kannattaisi seurata Suomenkin puolella.

- Jos Ruotsissa joukkue haluaa pelata jääkiekon korkeimmalla sarjatasolla SHL:ssä, heillä on pakko olla naistenkin joukkue. Muuten he eivät pääse mukaan SHL:ään. Sen sijaan Suomessa asiat eivät ole näin, HIFK voi pelata jääkiekon SM-liigassa, vaikka heillä ei ole naisten joukkuetta.

Lue lisää:

Suomalaisen naisen euro on kolme senttiä – Yle selvitti, kuinka valtaisa palkkaero huippu-urheilussa yhä ammottaa

Mies elättää Suomen kovimman jääkiekkoperheen, vaikka vaimo on se, joka voittaa arvokisamitalit – "Onhan tämä toisaalta ihan pöljää"

"Pelaatko sä oikeasti jalkapalloa, sähän oot tyttö" – enää Suomen tähtivahtia ei vähätellä, ja tulevaisuudessa kuningaspeli tarjoaa naisillekin miljoonan euron tilin

Olympiakomitean toimitusjohtaja haluaa parantaa naisten asemaa urheilujohtamisessa: "Arvostuksen eteen pitää tehdä työtä ja voidaan kysyä, olemmeko me miehet tehneet sitä riittävästi"

Norjalainen hiihtotähti naisten ja miesten palkkaeroista: “Tuo summa on pähkähullu”

”Tarvitsemme osaavia mielipidevaikuttajamiehiä” – katso Urheiluruudun erikoisosuus miesten ja naisten palkkaerosta huippu-urheilussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat