1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Maajoukkuekorvaukset herättivät epäilyn syrjinnästä – tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvityksen erilaisista palkkioista

Nais- ja miesjalkapalloilijoille maksetaan erilaisia korvauksia, kun he pelaavat maajoukkueissa. Tasa-arvovaltuutettu tutkii, onko kyse syrjinnästä.

Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press

Tasa-arvovaltuutettu on pyytänyt Palloliitolta selvityksen naisten ja miesten eri suuruisista maajoukkuekorvauksista. Palloliitolle on lähetetty selvityspyyntö, jossa liitolta vaaditaan selityksiä sille, miksi naisten A-maajoukkuepelaajille maksetaan maajoukkuetoiminnasta vähemmän korvauksia kuin miehille.

- Meidän tietoon on tullut, että mies- ja naismaajoukkuepelaajilla olisi erilaiset palkkiot ja olemme lähteneet selvittämään, onko näin ja mistä se johtuu, sanoo tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara.

- Me haluamme selvittää, onko tässä mahdollisesti syrjinnästä kysymys. Eli jos miehet ja naiset asetetaan sukupuolen perusteella eri asemaan, silloin syntyy helposti olettama siitä, että syrjitään sukupuolen perusteella. Tätä täytyy selvittää.

Palloliitolta odotetaan vastausta viikon kuluessa. Liiton on perusteltava tasa-arvovaltuutetulle esimerkiksi se, mitkä seikat vaikuttavat korvauksen suuruuteen ja onko kansainvälisellä menestyksellä ja arvokisoihin selviytymisellä merkitystä korvauksen suuruuden arvioinnissa.

Liiton on annettava vastaus myös siihen, onko estettä sille, että naispelaajille maksettava maajoukkuekorvaus olisi samansuuruinen kuin miespelaajille maksettava korvaus.

- Tietysti tähän yksittäistapaukseen en ota sen syvemmin kantaa, koska se on selvittelyssä. Mutta sanotaan näin, että pitää kyllä olla ainakin hyvät perustelut, jos tällaista tapahtuu ja että on erilaiset korvaukset. Katsotaan, mitä selvitys tuo tullessaan.

Kuva: AOP

“Uskoakseni selvityksemme tulee olemaan tyydyttävä”

Miesten ja naisten maajoukkuepalkkiot ovat olleet viime aikoina polttava puheenaihe Euroopassa. Norjan Palloliitto päätti historiallisesti ryhtyä maksamaan vuoden alusta yhtä suuret maajoukkuekorvaukset (siirryt toiseen palveluun) naisille ja miehille.

Suomen Palloliitto nosti syksyllä pelaajaneuvotteluiden jälkeen naisille maksettuja korvauksia aiempaan verrattuna selvästi, minkä myötä ero miesten korvauksiin kaventui jonkin verran.

Tuolloin liiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoi Yle Urheilulle, että naisille voidaan uuden sopimuksen myötä maksaa vuodessa yhteensä kuusinumeroinen summa menestysbonuksia, siis yli 100 000 euroa. Aiemmassa sopimuksessa niitä maksettiin keskimäärin viisinumeroinen summa eli joitakin kymmeniä tuhansia euroja.

- Vastaamme siihen (selvityspyyntöön) ensi viikolla. Vastaamme kuten asia on, viestitti Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande Yle Urheilulle.

Pääsihteerin mukaan ei ole odotettavissa, että selvityspyynnön myötä tehdään uusia päätöksiä maajoukkuekorvauksista.

- Ei. Uskoakseni selvityksemme tulee olemaan tyydyttävä, Casagrande kirjoitti.

Lajiliitoilla velvoite edistää tasa-arvoa

Tasa-arvovaltuutettu antaa liiton vastauksen jälkeen lausunnon liitolle.

- Annamme juridisesti ei sitovia -lausuntoja, mutta kyllä niillä on tietty painoarvo.  Esimerkiksi lajiliitot, joille me olemme aiemmin antaneet vastaavia lausuntoja ovat korjanneet toimintaansa sen mukaisesti, Maarianvaara sanoo.

Tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuolen perusteella. Maarianvaaran mukaan yleiset syrjintäkiellot koskevat myös urheilua ja liikuntaa. Valtionavustusta saavien liikuntajärjestöjen ja lajiliittojen on noudatettava liikuntalakia.

- Yleiset syrjintäkiellot esimerkiksi koskevat myös urheilua ja liikuntaa. Eli ei saa syrjiä sukupuolen tai sukupuoli-identiteetin perusteella ketään, Maarianvaara sanoo.

- Liikuntalaki lähtee siitä, että valtionavustusta saavien jäsenlajiliittojen ja muiden järjestöjen täytyy edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta suunnitelmallisesti. Eli siellä on voimakkaasti myös tämä, ei pelkästään syrjinnän kielto vaan myös edistämisen velvoite olemassa.

Lue myös

"Pelaatko sä oikeasti jalkapalloa, sähän oot tyttö" – enää Suomen tähtivahtia ei vähätellä, ja tulevaisuudessa kuningaspeli tarjoaa naisillekin miljoonan euron tilin

Mies elättää Suomen kovimman jääkiekkoperheen, vaikka vaimo on se, joka voittaa arvokisamitalit – "Onhan tämä toisaalta ihan pöljää"

Suomalaisen naisen euro on kolme senttiä – Yle selvitti, kuinka valtaisa palkkaero huippu-urheilussa yhä ammottaa