1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. tuloerot

Naisleijonien voittamasta MM-pronssista tonni, Leijonille nelossijasta viisi tonnia – "Kuulostaa siltä, että tässä on seuraava selvitettävä asia"

Palloliitto ja Jääkiekkoliitto maksavat maajoukkueissa pelaaville miehille enemmän korvauksia ja palkintorahoja kuin naisille. Kansainvälisen olympiakomitean jäsen Sari Essayah tuomitsee käytännön.

Kuva: Tomi Hänninen

Jääkiekkoliitto maksoi vuoden 2017 MM-kisoissa pronssia voittaneelle naisjoukkueelle 1000 euroa per pelaaja. MM-kisoissa neljänneksi sijoittuneet miehet saivat naisia viisi kertaa suuremman summan, 5000 euroa per pelaaja.

Helsingin Sanomat kertoi lokakuussa jääkiekon palkkiokäytännöistä. (siirryt toiseen palveluun) MM-kullasta naispelaajille olisi kullekin maksettu 2 000 euroa. Miespelaajille maailmanmestaruus olisi tiennyt 13-kertaista summaa, 27 000 euron pelaajakohtaista bonusta.

Kansainvälisen olympiakomitean jäsen Sari Essayah on hämmästynyt Jääkiekkoliiton rahanjaosta.

– Itselleni tämä tieto oli uusi. Siinä mielessä on aika hämmentävää, että näin menetellään. Yksilölajien puolella olisi hyvin kummallista, että vaikkapa maailmanmestaruudesta maksettaisiin miehille eri summa kuin naisille, Essayah sanoo.

Eron selittää Jääkiekkoliiton mukaan se, että Kansainvälinen jääkiekkoliitto maksaa MM-kisoista miehille palkintorahaa, mutta ei naisille. Naisten palkintoraha on kansallisen liiton maksama.

– Tämä ero johtuu suoraan siitä, että Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF maksaa kohtuullisen palkintorahan miesten MM-kisoista. Naisille sitä ei makseta ja raha tulee suoraan liiton kukkarosta. Keskustelua on käyty kansainvälisellä tasolla siitä, että naisille maksettaisiin palkintorahaa, sanoo Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen.

– Maajoukkueleireiltä ei naisille ja miehille makseta palkkaa tai palkkioita. Ansiotyössä käyville naisille korvataan töiden ansionmenetyksiä.

Essayahin mielestä Jääkiekkoliiton perustelut eivät ole riittävät.

– Ei tietenkään (ole riittävä perustelu), koska sehän tukee kansallisesti vääristymää, joka lähtee kansainväliseltä tasolta. Pikemminkin pitäisi olla niin, että sitten tehdään toisinpäin, että tasataan sillä kansallisella. Hyvin erikoista, Essayah sanoo.

Kuva: EPA

Tasa-arvovaltuutettu: “Tällaiset erot vaativat hyvät perusteet"

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara on hämmästynyt naisille ja miehille maksettavien arvokisabonuksien eroista.

– Kuulostaa siltä, että tässä on seuraava selvitettävä asia. Kyllä nämä tällaiset erot totta kai vaativat hyvät perusteet taustalleen, Maarianvaara sanoo.

– Jos me lähdemme tätä asiaa selvittämään, niin kuin nyt vahvasti siltä vaikuttaa, että on syytä selvittää, sitten katsotaan mitä Jääkiekkoliitto meille kertoo. Sen mukaan tehdään johtopäätöksiä asiasta. Kyllähän nämä erot ovat varsin suuret ja niitä täytyy varmasti selvittää.

Ei ole mitään perustetta siihen, että miesten ja naisten korvaukset maajoukkueeseen osallistumisesta olisivat erilaisia.

Sari Essayah

Naiset saavat miehiä vähemmän maajoukkuekorvauksia myös jalkapallossa.

Tasa-arvovaltuutettu lähetti omana aloitteenaan Palloliitolle selvityspyynnön, jossa liitolta vaadittiin selityksiä sille, miksi naisten A-maajoukkuepelaajille maksetaan maajoukkuetoiminnasta vähemmän korvauksia kuin miehille.

Naisten maajoukkue sai uuden sopimuksen lokakuussa, joka kavensi jonkin verran korvauksien eroa. Sen mukaan Helmareille maksetaan esimerkiksi yksittäisistä otteluista menestyksen mukaan kolminumeroinen summa eli satoja euroja, kun miehille maksetaan nelinumeroinen summa.

Pääsihteeri Marco Casagranden mukaan syynä on pitkälti se, että naisten maajoukkuetoiminta on liitolle tappiollista.

Kansainvälisen olympiakomitean jäsen Sari Essayah peräänkuuluttaa lajiliittojen vastuuta. Suomessa toimivia lajiliittoja sitoo kaksi vuotta sitten voimaan tullut liikuntalaki, joka edellyttää, että valtion tukirahaa saava kansallinen liitto edistää toiminnassaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

– Tämä on juuri sellainen asia, jossa lajiliittojen pitää itse puuttua asiaan ja korjata se aivan ehdottomasti. Ei ole mitään perustetta siihen, että miesten ja naisten korvaukset maajoukkueeseen osallistumisesta olisivat erilaisia. Sille ei ole minun mielestäni mitään loogista selitystä.

– Se on todellakin eri asia kun puhutaan sarjoista, katsojamääristä ja sponsorointituloista. Mutta silloin kun ollaan maajoukkuetehtävissä ja lajiliitto on lähettäjänä, niin ehdottomasti täysin tasa-arvoiset korvaukset, Essayah sanoo.

Lue myös

Viranomaisilta tyly päätös olympiamitaleista taisteleville Suomen huippupelaajille: työttömyyskorvaus evättiin jääkiekkoilun takia – "Tämä tuntuu tosi epäreilulta"

Mies elättää Suomen kovimman jääkiekkoperheen, vaikka vaimo on se, joka voittaa arvokisamitalit – "Onhan tämä toisaalta ihan pöljää"

Maajoukkuekorvaukset herättivät epäilyn syrjinnästä – tasa-arvovaltuutettu vaatii Palloliitolta selvityksen erilaisista palkkioista

Suomalaisen naisen euro on kolme senttiä – Yle selvitti, kuinka valtaisa palkkaero huippu-urheilussa yhä ammottaa

"Pelaatko sä oikeasti jalkapalloa, sähän oot tyttö" – enää Suomen tähtivahtia ei vähätellä, ja tulevaisuudessa kuningaspeli tarjoaa naisillekin miljoonan euron tilin

Maajoukkueen kapteeni Tim Sparv haluaa ottaa vastuuta naisten kohtelusta: "On liian helppoa olla hiljaa ja ajatella, että se on heidän ongelmansa"