Suora

  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Pitääkö naisen käyttää ulkonäköään, jotta urheilulla voisi ansaita? Enni Rukajärvi ei suostu keikistelemään: "Mä en ole tullut tänne näyttämään hyvältä"

Yksilölajeissa nainenkin voi ansaita menestyessään paljon ja päästä rahan näkökulmasta tasa-arvoiseen asemaan miesten kanssa. Sponsorimarkkinoilla naisilta saatetaan vaatia eri asioita kuin miehiltä.

tuloerot
Enni Rukajärvi
Tomi Hänninen

– Oho, vähän yllättää, että noinkin iso ero on. Ei se nyt hyvä asia ole.

Vastaus on lumilautailija Enni Rukajärven reaktio Yle Urheilun tekemään selvitykseen, jonka mukaan 56 suomalaista huipputason urheilevaa miestä tienasi viime vuonna 37 miljoonaa euroa ja 50 huipputason urheilevaa naista miljoonan.

Rukajärvi on itse positiivinen esimerkki naishuippu-urheilijasta, joka on pystynyt nousemaan rahan näkökulmasta tasa-arvoiseen asemaan lajinsa miesten kanssa. Olympiamitalisti Rukajärvi on pitkään ollut urheilun yksi parhaiten ansaitsevia suomalaisnaisia.

– Mä olen ainakin pyrkinyt siihen, että en halua jäädä mitenkään miesten varjoon. Lumilautailussakin mä olen aina vain katsonut sitä, että haluan olla yhtä hyvä kuin miehet ja puskenut asioita sitä kautta, Rukajärvi sanoo.

Tasa-arvo on Rukajärven mielestä lumilautailussa jo paremmissa kantimissa, mutta aina näin ei ole ollut. Kaupunkikisoihin naiset eivät ole aina päässeet.

– Ne (kilpailupaikat) voivat välillä olla aika pelottavia ja haastavassa kunnossa. Porukka ei ole luottanut, että me selvitään ja pärjätään siellä. Nyt minun mielestäni on näytetty, että todellakin kuulutaan sinne, Rukajärvi kertoo.

– Kun itse olen käynyt isompia kisoja, niin tosi monessa kisassa on ollut saman verran palkintorahaa naisille ja miehille. Sen puolesta on aika hyvin ollut tasa-arvo kohdillaan. Nyt vihdoin kun olemme päässeet kaupunkien big air -kisoihin, niin sekin on yksi hyvä askel tasa-arvon suuntaan.

enni rukajärvi
EPA

Ulkonäöllä on väliä sponsorimarkkinoilla

Lumilautailun huipputähdet tienaavat erityisesti sponsoreiden kautta hurjia summia. Norjan NRK:n selvityksen mukaan maan tämän hetken huippulautailija, moninkertainen X Games-voittaja Silje Norendal tienasi viime vuonna 142 000 euroa. Hänen maanmiehensä, big airin tämän vuoden maailmanmestari Ståle Sandbech ansaitsi yli 160 000 euroa.

Rukajärvi sanoo, että naiset ja miehet eivät ole täysin samalla viivalla sponsorimarkkinoilla.

– Naisten markkinointi perustuu monesti vähän eri juttuihin kuin miesten markkinointi. Varsinkin vaateyritykset ja tällaiset on enemmän sitä, että sinun pitäisi näyttää hyvältä kuin että olet hyvä siinä mitä teet. Se on vähän niin kuin vinksallaan kuitenkin, Rukajärvi pohtii.

Rukajärven mukaan esimerkiksi Norjan Silje Norendal ja Itävallan Anna Gasser ovat saaneet sponsorituloja myös ulkonäköään hyödyntämällä.

– Kyllä heissä on toinenkin puoli, jolla he saavat enemmän näkyvyyttä.

Silje Norendal Sotshin olympiakisoissa 2014
Silje Norendal Sotshin olympialaisissa 2014.AOP

Tiedän, että jos lähtisin vähän eri linjalle, niin voisin saada ehkä vähän erilaisia sponsoreita ja helpommin jotain juttuja.

Enni Rukajärvi

Esimerkiksi Sotshin olympiahopeavuonna Rukajärvi ylsi yli 200 000 euron ansiotuloihin. Sittemmin tulot ovat pienentyneet, sillä hän on luopunut joistakin sponsoreistaan arvomaailman erojen vuoksi. Hän ei lautaile rahan vuoksi.

– Kyllä ilman (kompromisseja) voi pärjätäkin, mutta jos oikeasti haluaa naisena ja naisurheilijana lyödä todella rahoiksi, niin kyllä se menee vähän sinne puolelle valitettavasti, Rukajärvi kertoo.

– Tiedän, että jos lähtisin vähän eri linjalle, niin voisin saada ehkä vähän erilaisia sponsoreita ja helpommin jotain juttuja. Itse olen alusta lähtien pitänyt sen linjan, että mä teen tätä mun juttua ja mun tavalla, mä en ole tullut tänne näyttämään hyvältä.

Naisten kisat kiinnostavampia

Rukajärvi sanoo suoraan, että naisten laskemista ei arvosteta yhtä paljon kuin miesten laskemista. Tyylien sijaan vertaillaan helposti fyysistä suorituskykyä ja temppujen vaikeutta.

– Onhan se (arvostus) pienempää. Tietenkin siinäkin mielessä, että naislaskijoita on ollut vähemmän. Se on nyt muuttumassa ja naislaskijoita tulee koko ajan lisää. Veikkaan, että se perustuu aika paljon siihen ja totta kai miehet tekevät kovempia temppuja. Senkin myötä heitä arvostetaan enemmän, Rukajärvi sanoo.

Rukajärvestä on vuosien varrella tullut lautailun kansainvälinen kiintotähti, jota arvostetaan lajin sisällä ja ulkopuolella. Hän on tullut tunnetuksi jalat visusti maassa pitävänä huippu-urheilijana.

On paljon kivempi katsoa, kun tehdään vähän helpompia temppuja, mutta ne saattavat näyttää paremmalta.

Enni Rukajärvi

Rukajärven ura lähti nousukiitoon 2010-luvun taitteessa, kun hän voitti TTR-kiertueen kaudella 2009-2010. Seuraavana vuonna hänestä tuli ensimmäinen slopestylen maailmanmestari.

Vuosien varrella lautailijoiden temput ovat vaikeutuneet entisestään. Tämä on puolestaan syönyt tyylin merkitystä, joka näkyy paremmin helpommissa tempuissa. Rukajärvi näkee, että muutosta on tulossa.

– Lumilautailijat kaipaavat, että näkisi yksinkertaisempia temppuja. Nykyään kuulee, että monet ennemmin katsovat naisten kisoja kuin miesten kisoja. Niitä on paljon kivempi katsoa, kun tehdään vähän helpompia temppuja, mutta ne saattavat näyttää paremmalta.

Lue myös

Suomalaisen naisen euro on kolme senttiä – Yle selvitti, kuinka valtaisa palkkaero huippu-urheilussa yhä ammottaa

Mies elättää Suomen kovimman jääkiekkoperheen, vaikka vaimo on se, joka voittaa arvokisamitalit – "Onhan tämä toisaalta ihan pöljää"

Norjalainen hiihtotähti naisten ja miesten palkkaeroista: “Tuo summa on pähkähullu”

"Pelaatko sä oikeasti jalkapalloa, sähän oot tyttö" – enää Suomen tähtivahtia ei vähätellä, ja tulevaisuudessa kuningaspeli tarjoaa naisillekin miljoonan euron tilin

Viranomaisilta tyly päätös olympiamitaleista taisteleville Suomen huippupelaajille: työttömyyskorvaus evättiin jääkiekkoilun takia – "Tämä tuntuu tosi epäreilulta"

Naisleijonien voittamasta MM-pronssista tonni, Leijonille nelossijasta viisi tonnia – "Kuulostaa siltä, että tässä on seuraava selvitettävä asia"

Yli puolet Ruotsin naisten maajoukkuekiekkoilijoista harkinnut lopettamista: "Tämä on noidankehä – olemme liian huonoja saadaksemme lisää rahaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat