Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Jääkiekkokierros
  • Jonatan Johansson jalostaa jalkapalloaivojaan uudessa roolissa Skotlannissa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Polkupyörällä Torontosta New Yorkiin ja Helsingistä Nuorgamiin – pyöräily on Korisliigan ottelukunkun salainen ase

Koripalloilija Timo Heinonen on pelannut pääsarjatasolla lähes kaksi vuosikymmentä, eikä suunnittele lopettamista.

Korisliiga
KORIPALLOILIJA TIMO HEINONEN VENYTTELEE:
Timo Heinonen pelaa kolmatta kauttaan Helsinki Seagullsien riveissä. Retu Liikanen / Yle

Helsinki Seagullsin sisäpelaaja Timo Heinonen, 36, ylitti joulukuun alussa merkittävän rajapyykin. Ottelu BC Nokiaa vastaan oli Heinosen uran 624:s. Sillä hän nousi kaikkien aikojen ykköseksi koripallon pääsarjaotteluiden määrässä. Edellinen ennätys 623 oli vuonna 2000 uransa lopettaneen KTP:n Jarkko Tuomalan nimissä.

– En missään vaiheessa olisi arvannut, että näin käy. En missään vaiheessa tähdännyt siihen – onko tämä nyt 19. kausi – että näin pitkään mennään. Mutta homma on pysynyt hauskana, niin mikä jottei, Heinonen kommentoi vaatimattomana saavutustaan.

Joukkuekaverit ehtivät jo pari vuotta vihjailla, että kohta mies nousee maratontaulukon kärkeen, mutta Heinonen pyöritteli puheille vain silmiään.

– Eihän se sinänsä ole mikään suuri tavoite tai se juju pelata mahdollisimman pitkään. Se on vaan sellainen pieni lisä.

"Välillä bussissa olen miettinyt, onko tässä järkeä"

Heinonen oli ensimmäistä kertaa pääsarjaottelun kokoonpanossa keväällä 2000, jolloin hän edusti kasvattajaseuraansa Vantaan Pussi-Hukkia.

Kahden penkillä vietetyn ottelun jälkeen Heinonen pääsi kentälle 2. helmikuuta pääkaupunkiseudun paikallisottelussa Helsingin NMKY:tä vastaan. Heinoselle kertyi viisi peliminuuttia, joiden aikana hän otti yhden levypallon ja yritti kerran kolmen pisteen heittoa ilman tulosta.

– Ottelusta ei ole oikein mielikuvia. Jos pitäisi arvata, niin jännitti jonkin verran ja mietitytti, että mitenköhän tämä menee. Mutta siitä on tosiaan jo tovi aikaa, Heinonen toteaa.

Heinonen pelasi kahdeksan kautta (1999–2007) Pussi-Hukissa ja siirtyi sen jälkeen viideksi kaudeksi (2007–2012) Torpan Poikiin. Sieltä tie vei kolmeksi vuodeksi (2012–2015) KTP:hen, josta Heinonen palasi Helsinki Seagullseihin kaksi vuotta sitten.

– Joitain hyviä hetkiä ja aikamoisia huonoja hetkiä. Kyllä sitä jollain pitkällä pelireissulla bussissa on miettinyt joukkuekavereiden kanssa, että onko tässä mitään järkeä, kun on tullut turpaan 40 pistettä ja mikään ei tunnu onnistuvan. Mutta on laji antanut myös hyviä hetkiä, paljon ystäviä ja kaikenlaisia kokemuksia, Heinonen toteaa.

Koripalloilija Timo Heinonen Helsinki Seagullsien treeneissä.
Retu Liikanen / Yle

Mieleenpainuvimpiin kokemuksiin kuuluvat varmasti kolme SM-hopeaa. Heinonen on 19 vuotta metsästänyt kirkkainta mitalia, mutta se puuttuu edelleen ja on yksi suuri motivaattori jatkaa.

– Jos olisi 5–6 kultaa tai useita, niin ehkä sellainen nälkä voisi olla tyydytetty. En tiedä, kun ei niitä tosiaan ole. Mutta ihan hauska on jahdata sitä ensimmäistä.

Heinonen on ehtinyt kahden vuosikymmenen aikana nähdä koriksen suuren muutoksen. Laji on kasvanut ja organisaatiot vahvistuneet, yleisön kiinnostus on noussut ja pelikentällä vauhti lisääntynyt. Entä miten vuosikymmenet näkyvät Heinosessa?

– Painoa on tullut lisää. Olen hidastunut ja pelipaikka on siirtynyt takamiehestä kohti sisäpelaajaa. Samalla olen oppinut nauttimaan enemmän koriksesta ja siitä, että saa pelata. Paljon kavereita on jo ehtinyt lopettaa ja he ovat vinkanneet, ettei se työelämäkään aina herkkua ole, joten olen oppinut arvostamaan tätä hommaa.

Timo Heinonen pyöräreissullaan
Timo Heinosen kotialbumi

Pyörällä Helsingistä Nuorgamiin ja Torontosta New Yorkiin

Koriskentän ulkopuolella Heinonen viihtyy parhaiten polkupyörän selässä. Siten hän on matkustanut muun muassa Helsingistä Nuorgamiin, Milanosta Pariisin kautta Rostockiin ja Torontosta New Yorkiin.

– Täytyy sanoa, että se pyörällä New Yorkiin saapuminen oli ihan mielenkiintoista. Kun ekaa kertaa ikinä siellä kävin ja alkoi kaupungin siluetti näkyä siinä, niin oli ihan hauska fiilis.

Heinoselle kertyy vuosittain tuhansia pyöräkilometrejä, joiden hän uskoo olevan myös pitkän koripallouran salaisuus. Peruskunto pysyy kuin huomaamatta hyvänä ja pyöräily toimii myös huoltavana harjoituksena.

Timo Heinonen pyöräilee
Timo Heinosen kotialbumi

– Moni fyysinen valmentaja sanonut, että voisit yrittää tehdä vähän enemmän sellaisia teräviä juttuja, mutta en sitten tiedä, voisiko pyöräilyllä olla vaikutusta siihen, että paikat ovat pysyneet kunnossa, kun ei juuri iskutusta tule.

Tällä hetkellä Heinonen selailee koristreenien ja -otteluiden välissä Japanin karttoja ja suunnittelee uutta pyöräilyreissua.

– Tyttöystävä menee sinne työmatkalle, niin ajattelin pari pyörää ja itseni tunkea mukaan ja lähteä katselemaan, että minkälainen meininki siellä on, Heinonen sanoo.

Suosittelemme

Tuoreimmat