Hyppää sisältöön

Valitsimme kaikkien aikojen 100 parasta suomalaisurheilijaa – katso lista ja kommentoi!

Yle Urheilu valitsi Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi historian 100 parasta suomalaisurheilijaa.

Kuva: Lehtikuva

Yle Urheilu haastoi kuusi urheiluhistorian asiantuntijaa listaamaan 100 kaikkien aikojen suomalaisurheilijasta. Tehtävä on lähes mahdoton, sillä eri vuosikymmenien menestystä ja eri lajien luonnetta on vaikea arvottaa.

Jokaiselta asiantuntijalta pyydettiin henkilökohtaista listausta, joista yhdistettiin 100 urheilijan lista. Tämän jälkeen raati kokoontui vielä keskustelemaan ja lyömään lukkoon lopullisen järjestyksen. Esillä oli yhteensä 214 nimeä.

- Tämä oli todella mielenkiintoinen ja kiehtova tehtävä, vaikea ja oikeastaan kamalakin. Jouduimme jättämään tosi paljon mahtavia, menestyneitä ja suomalaisille tärkeitä urheilijoita pois listalta, raadin jäsen Tuuli Merikoski toteaa.

Ryhmässä huomioitiin urheilullisten saavutusten lisäksi monipuolisesti erilaisia suomalaisille tärkeitä lajeja. Eniten listalla on yleisurheilijoita, 18 kappaletta. Pohjoismaisten hiihtolajien edustajia on 17.

Lopulliselle listalle ylsi 27 naisurheilijaa.

Asiantuntijaryhmässä olivat mukana Ilta-Sanomien urheilutoimittaja ja tietokirjailija Juha Kanerva, Liikuntatieteellisen seuran tutkija ja itsenäisyys100.fi -sivuston toimituspäällikkö Jouko Kokkonen, urheiluhistorian tutkija ja entinen Suomen urheiluhistoriallisen seuran puheenjohtaja Leena Laine, liiketalousopisto Perhon koulutuspäällikkö ja urheilun hallitusammattilainen Tuuli Merikoski, Yle Urheilun toimittaja ja tietokirjailija Jouko Vuolle sekä STT:n urheilutoimituksen esimies Kaija Yliniemi.

Suomen historian 100 parasta urheilijaa (klikkaamalla nimeä siirryt urheilijan Wikipedia-sivulle)

1. Paavo Nurmi, kestävyysjuoksu (siirryt toiseen palveluun)
Aikansa kansainvälinen urheilutähti. Yhdeksän olympiakultaa, kolme olympiahopeaa kolmissa eri kisoissa. Merkittävä suomalaisuuden rakentaja.

2. Lasse Virèn, kestävyysjuoksu (siirryt toiseen palveluun)
Voitti 5 000 ja 10 000 metriä kaksissa peräkkäisissä olympialaisissa. Samaan urotekoon pystyi vasta kestävyysjuoksua hallinnut Iso-Britannian Mo Farah Rion olympialaisissa.

3. Matti Nykänen, mäkihyppy (siirryt toiseen palveluun)
Kolme kultaa Calgaryssa 1988 ja yhteensä viisi olympiamitalia. Dominoi lajia urallaan, maailmancupissa 46 voittoa.

4. Jari Litmanen, jalkapallo (siirryt toiseen palveluun)
Ensimmäinen suomalainen Mestarien liigan voittaja ja turnauksen maalikuningas. Valittiin huippuvuosinaan myös maailman kolmanneksi parhaaksi pelaajaksi kansainvälisesti valtavassa lajissa. Seuroja muun muassa Ajax, Barcelona ja Liverpool.

5. Marja-Liisa Kirvesniemi, hiihto (siirryt toiseen palveluun)
Sarajevon olympialaiset olivat täysosuma: kolme olympiakultaa. Jatkoksi pitkältä uralta tuli neljä olympiamitalia lisää ja kahdeksan MM-mitalia. Kuudet olympiakisat.

6. Veikko Hakulinen, hiihto (siirryt toiseen palveluun)
Kultaa kolmissa eri olympiakisoissa vuosina 1952-1960. Yhteensä 14 arvokisamitalia ajalta, jolloin matkoja oli tasan kolme: kahden henkilökohtaisen kisan lisäksi viesti.

7. Jari Kurri, jääkiekko (siirryt toiseen palveluun)
Ensimmäinen suomalainen Stanley Cupin voittaja, joka vei tittelin Edmonton Oilersin paidassa yhteensä viisi kertaa. Teki NHL:n runkosarjassa 601 maalia ja pudotuspeleissä 106 osumaa.

8. Mika Häkkinen, formula 1 (siirryt toiseen palveluun)
Kaksinkertainen autourheilun kuninkuusluokan maailmanmestari. Nousi suurten joukkoon, vaikka kärsi urallaan rajun loukkaantumisen Adelaidessa vuonna 1995.

9. Hannes Kolehmainen, kestävyysjuoksu (siirryt toiseen palveluun)
"Hymyilevän Hanneksen" kolme kultaa Tukholman olympialaisissa 1912 pidettiin suorituksena, joka nosti Suomen maailmankartalle, vaikka itsenäistä valtiota ei vielä ollut olemassa.

10. Clas Thunberg, pikaluistelu (siirryt toiseen palveluun)
"Jääkenttien Nurmi" voitti viisi olympiakultaa vuosien 1924 ja 1928 olympialaisissa. Hallitsi 1920- ja 1930-lukujen pikaluistelua.

Lue myös