Eric Perrin teki elämäntyönsä SM-liigassa: ”Kanada-maljan voittaminen oli sama kuin Stanley Cup -voitto”

Eric Perrin ei aavistanut lainkaan elokuussa 2000 saavuttuaan ensimmäiselle Suomen visiitilleen, että juuri SM-liigassa hän tulisi tekemään jääkiekkoilijan uransa parhaan "elämäntyön".

Jääkiekon miesten SM-liiga
Eric Perrin kuvassa
Eric Perrin.AOP

TURKU. Laval, Quebec, Kanada.

Montrealin kyljessä oleva kaupunki on monien tunnettujen kiekkonimien synnyinsija. Täältä ovat lähtöisin Stanley Cup-voittajat Mario Lemieux, Martin St.Louis sekä uraansa Suomessa erinomaisella tasolla edelleen jatkava Eric Perrin,42.

- Laval merkitsee minulle suurta ylpeyden aihetta. Olen onnekas, sillä juuri Lavalin alue oli antoisa paikka nuorelle kiekkoilijalle ja se on vaikuttanut paljon urakehitykseeni, Eric Perrin valottaa Yle Urheilulle.

Juuri Quebecin provinssin legendaarisen Montreal Canadiensin pelaajat ovat olleet Perrinin jääkiekkouran suurimpia innoittajia ja pelillisiä esikuvia.

- Guy Lafleur on Canadiensin pelaajista minulle numero yksi. Juuri hänen takiaan olen käyttänyt pelinumeroa 10 läpi urani.

Eric Perrin ei aavistanut lainkaan elokuussa 2000 saavuttuaan ensimmäiselle Suomen visiitilleen, että juuri SM-liigassa hän tulisi tekemään jääkiekkoilijan uransa parhaan "elämäntyön".

- Silloiset agenttini suosittelivat SM-liigaa, jossa voisin saada uuden alun sekä uuden itseluottamuksen uralleni polvileikkauksen jälkeen. He sanoivat, että Suomessa saattaisi vierähtää 2-3 vuotta ja tarvittaisiin kärsivällisyyttä, hän muistelee.

Vakituinen pelipaikka ja rooli nimivahvassa Jokereissa jäivät syksyllä 2000 vain haaveeksi, mutta sitten alkoi tapahtua: siirto Porin Ässiin antoi jo esimakua siitä, millaisesta tehopakkauksesta Eric Perrinin kohdalla on kysymys: 40 tehopistettä kauden 2001 päätteeksi oli lupaava työnäyte. Sama tehokkuus jatkui seuraavallakin kaudella.

- Eric oli avoin ja toi positiivista henkeä koko joukkueeseen omalla persoonallaan. Eki näytti kaikille omalla pelaamisellaan, että hän on kova vahvistus joukkueelle, entinen Ässien ketjukaveri Jari Korpisalo kehuu.

Eric Perrinin siirtyminen lopulta JYPiin oli käänteentekevä. Juuri Keski-Suomessa hän löysi todellisen pelillisen kotinsa. Perrin kirjoitti kahdella eri JYP-visiitillään (2002 -2003, 2010 -2015) nimensä pysyvästi SM-liigan kaikkien aikojen parhaimpien ulkomaalaispelaajien arvostettuun joukkoon.

- JYPin omistaja Jukka Seppänen sanoi minulle aikanaan ensimmäisessä tapaamisessamme, että ”en välitä teetkö sata vai nolla tehopistettä. Haluan, että olet tämän joukkueen johtaja. Sen takia olet JYPissä”, Perrin valottaa JYPiin tuloaan.

Kuin kaksi maljaa

Eric Perrinin uralle mahtuu hetkiä, jotka suodaan vain harvoille jääkiekkoilijoille. Jotkut saavuttavat henkilökohtaisia piste-ennätyksiä ja mainetekoja, mutta suuret voitot jäävät haaveeksi. NHL-paikan lunastanut Perrin sai kokea kesäkuussa 2004 miltä tuntuu olla mukana voittamassa Stanley Cupia Tampan riveissä.

- Muistan sen kuin eilisen, se ei poistu koskaan mielestäni. Se on suuri ylpeydenaiheeni, varsinkin kun muistelen millaisten vaiheiden kautta pääsin voittamaan Stanley Cupia, hän toteaa yli 13 vuotta myöhemmin.

- Mestaruus oli epätodellinen tunne, koska kaikki tapahtui kohdallani niin nopeasti.

Hän sai maistaa hunajaista mestaruusjuhlaa myös Suomessa. Suureksi kansansuosikiksi JYPissä noussut Perrin oli joukkueensa suuri sankari huhtikuussa 2012, kun JYP kannatteli Kanada-maljaa. Juuri Perrin laukoi JYPille mestaruuden ratkaisseen maalin kuudennen finaalin jatkoerässä.

- Kanada-maljan voittaminen oli minulle sama kuin Stanley Cupin voitto. Voisin kuvailla sen voittomaalin syntymisen vaikka vaihe vaiheelta. Mestaruus oli valtavan iso asia joukkueelle kaiken sen kauden aikana koetun jälkeen, Perrin hehkuttaa.

Kaikkiaan kuusi JYPissä vietettyä vuotta ovat Eric Perrinille erityisen unohtumatonta aikaa.

- JYPin joukkueet olivat niin yhtenäisiä, etten ole koskaan kokenut urallani vastaavaa. Pelaajilla oli keskenään niin vahvat siteet toisiinsa. Kaikki olivat myös todella tavallisia kavereita.

One more year?

Eric Perrin tietää, että 42-vuotiaan jääkiekkoilijan ura huipputasolla vetelee jo viimeisiään. Myös miehen sopimus TPS:n kanssa päättyy tähän kauteen.

- Tässä iässä vaikein juttu on se, onko riittävän motivoitunut. Pitää kysyä itseltään: inspiroidutko vielä pelaamisesta ja oletko valmis laittamaan itsesi vielä likoon, Perrin painottaa.

- Voin vastata omalta kohdaltani: kyllä. Minusta on vielä hauskaa pelata jääkiekkoa, hän paljastaa.

SM-liigan kaikkien aikojen tehokkain ulkomaalaispelaaja painottaa, että päätös uran jatkumisesta tehdään perheen ehdoilla.

- Katsomme yhdessä isoa kuvaa. Nyt merkitsee se mitä perheeni ajattelee, sillä olemme menneet minun urani ehdoilla jo 21 vuotta.

- Luulen, että kesäloman jälkeen teemme jonkun ratkaisun, Eric Perrin valottaa Yle Urheilulle.

Lue myös:

Entinen NHL-tähti Martin St. Louis Yle Urheilulle: ”Eric Perrin oli minulle paras mahdollinen pelikaveri – hän teki minusta paremman”

Kommentti: Lavalin Leijona jätti pysyvän jälkensä SM-liigajääkiekkoon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat