Suora

  • Urheilukierros
  • Boulderoinnin SM-kisat
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - CHN
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - JPN
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Kommentti: Mikael Granlundin nerokkuus jää usein paitsioon – osaammeko arvostaa hänen loistoaan?

Olemmeko turtuneet Mikael Granlundin erinomaisuuteen, pohdiskelee Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Mikael Granlund
AOP

Lauantai-iltana se iski vasten kasvojani. Jälleen kerran. Siis Mikael Granlundin erinomaisuus. Toki jokainen Suomessa jääkiekkoa seuraava tietää Granlundin hyväksi pelaajaksi, mutta jäin silti lauantaisen Minnesota-Edmonton-ottelun jälkeen pohtimaan, olemmeko jo turtuneet Granlundin erinomaisuuteen.

Tuntuu nimittäin, että uusi sukupolvi Patrik Laineen johdolla on rynninyt taustalta eturiviin sellaisella rytinällä, että harva huomaa enää panna merkille – tai tuoda esiin - sitä fantastista pelaamisen tasoa, jolla Granlund operoi illasta toiseen. Granlund oli jälleen lauantaina kaukalon kenties paras pelaaja, mutta eipä tuosta kukaan jaksa enää numeroa tehdä.

Olemmeko turtuneet Granlundin loistoon?

Samaan aikaan mietin, että ymmärretäänkö edes Pohjois-Amerikassa laajemmin, millaisesta huippuyksilöstä Granlundin kohdalla puhutaan. Ei ole lainkaan liioiteltua kutsua vasta 25-vuotiasta Mikael Granlundia tällä päivämäärällä yhdeksi jääkiekkomaailman parhaista.

Ja silti tuntuu, ettei Granlundia ole vieläkään päästetty Minnesotassa edes kunnolla irti.

Kun puhutaan Mikael Granlundin nerokkuudesta jääkiekkoilijana, asiaa voi tarkastella monesta kulmasta. Ensimmäinen ja tärkein liittyy luonteeseen ja työmoraaliin. Oululaislähtöisen laitahyökkääjän työmoraali herättää monin paikoin valtavaa kunnioitusta.

Koskaan ikinä milloinkaan ei jää Mikael Granlundin tekeminen kiinni työnmäärästä. Luonteenlaatu ja nöyryys tulee esiin taitopelaajana tunnetussa Granlundissa ennen muuta sammumattomana janona voittaa kamppailuja kulmissa ja laitojen lähellä. Granlund ei kyttää pikavoittoja oikomalla.

Ahtaat välit ja 50-50-kamppailut luovat pohjan Granlundin loistolle.

Jääkiekkomaailma on kuitenkin hyvin tulosorientoitunut ympäristö, joten iso osa Granlundin nerokkuutta jää usein paitsioon. Paitsioon jäävä osa nerokuutta liittyy nimenomaan puolustus- ja kamppailupelaamiseen. On päivänselvää, että Granlund on profiloitunut viime vuosina Mikko Koivun vierellä NHL:n parhaiden puolustavien laitahyökkääjien joukkoon.

Granlund ja Koivu ovat pimentäneet parin edelliskauden aikana monta ykkösketjua.

Kun huomioon otetaan Granlundin vastuu puolustuspelaamisessa, kiekolliset taidot ja hyökkäyspään tehot saavat kokonaan uuden kontekstin. Tämä on taas se osa Granlundin peliä, joka usein huomataan, mutta joka sekin vaatii tarkempaa tarkastelua. Vaikka oululaishyökkääjä tunnetaan sulavista käsistään, helpolla pisteet eivät todellakaan tule.

Jos Granlund onkin noussut huipputason puolustavaksi laituriksi, myös hyökkäyspelin osalta tekeminen hipoo absoluuttista huippua. Granlund on leiponut kauden 2016-17 alusta laskettuna 108 ottelussa huimat 90 (33+57) tehopistettä, mikä oikeuttaa kaikkien supertähtien puristuksessa pistepörssissä sijalle 32.

Anze Kopitarin, Auston Matthewsin, Jamie Bennin ja Johnny Gaudreaun kaltaiset pelaajat taistelevat Granlundin kanssa samoista sijoista.

Ja tässä kohtaa on syytä muistuttaa, että Granlund ei lähde peluutuksen suhteen useinkaan liikkeelle samalta viivalta muiden kanssa. Granlund on nimittäin tehnyt 90 tehopistettään aloittamalla pelin useimmiten omasta päästä – ja lähes aina vastustajan ykkösketjua vastaan. Tällä kaudella Granlund on aloittanut hyökkäyspäästä alle kolme kertaa kymmenestä (28%).

Ja silti, kun Granlund on ollut jäällä, Wild on kirjannut nimiinsä 60,8 prosenttia kaikista maalintekopaikoista. Joukkueen muista kärkihyökkääjistä esimerkiksi Nino Niederreiterin lukema on noin 55 ja Eric Staalin noin 51. Myös vaarallisten maalipaikkojen osalta Granlundin (56,76%) lukema ansaitsee hatunnoston.

Pistepörssin kärkimiehistä vain Jaden Schwartz (65,52%) on kirjannut maalipaikkojen osalta itselleen Granlundia korkeamman lukeman. On kuitenkin syytä huomata, että Schwartz (41%), kuten lähes kaikki liigan eliittihyökkääjät, aloittavat selvästi useammin hyökkäysalueelta kuin Granlund (28%).

Granlundiin verrattavissa olevista pelaajista vain Aleksander Barkov, Jonathan Huberdeau, Nazem Kadri sekä Ryan Getzlaf ovat tällä kaudella aloittaneet Wildin suomalaistähteä harvemmin hyökkäysalueelta.

Olen silti vakaasti sitä mieltä, että Granlundin koneesta olisi ulosmitattavissa enemmänkin. Ensinnäkin kylmä tosiasia on, ettei Wild pysty tällä hetkellä tarjoamaan Granlundille huippusentteriä. Granlund loistaa kiekollisen pelin kapellimestarina illasta toiseen mutta samaa ei voi useinkaan sanoa vieruskavereista.

Toinen kokonaisuuteen isosti vaikuttava asia on aiemmin mainittu peluutus.

On helppo ymmärtää, miksi Selke-tason Mikko Koivu on profiloitunut puolustavaksi keskushyökkääjäksi, mutta onko Granlund köytettävä samaan hihnaan? Miksei Granlund voisi ottaa hyökkäävämmän roolin esimerkiksi Eric Staalin kanssa vierellään Jason Zucker tai Nino Niederreiter?

Tällöin ykkösketjussa pelaisi joukkueen selkeästi parhaat hyökkäävät pelaajat.

Minkä ihmeen takia 41-vuotias Matt Cullen aloittaa keskushyökkääjistä hyökkäysalueella useammin kuin muut?

Mikael Granlund on Wild-koneiston selkeästi vaarallisin osa, joten miksei tarjota tälle useammin helpompia match-upeja ja nimenomaan hyökkäyspäässä? Luulisi tulevan tarpeeseen tilanteessa, missä Minnesota on tehnyt joulukuussa kertaalleen varsinaisella peliajalla enemmän kuin kaksi maalia.

Niin tai näin, Mikael Granlundin loistokkuutta ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä. Vain lajin todelliset huippuyksilöt pystyvät loistamaan molemmissa päissä kenttää iskien samalla taululle kovaa numerotulosta. Ja juuri tätä Mikael Granlund illasta toiseen tekee.

Eikä tämä ole edes vielä parasta Granlundia.

Jatkuva halu kehittymiseen ajaa nuorta suomalaista paremmaksi myös jatkossa. Granlund on joutunut läpi NHL-uransa todistelemaan kykyjään, eikä kesällä tehty kolmivuotinen sopimus tuonut tähän tilanteeseen muutosta. Seura haluaa nähdä vieläkin enemmän ennen kuin se on valmis maksamaan Granlundille oikeasti isosti.

Huolissaan lienee enää kenenkään turha olla. Granlund tulee todistamaan ja Wild lopulta maksamaan.

Isosti.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat