Marja-Liisa Kirvesniemi viidenneksi kaikkien aikojen suomalaisurheilijoiden äänestyksessä: "No hupsista!"

Sarajevon olympialaisten sankari teki pitkän uran hiihdon huipulla. Kirvesniemen mukaan joukkuelajien osalta urheilun tasa-arvossa on vielä tekemistä.

Muu urheilu
Marja-Liisa Kirvesniemi Linnan juhlissa.
Lehtikuva

Marja-Liisa Kirvesniemi nousi viidennelle sijalle, kun Yle Urheilun kokoama asiantuntijaryhmä listasi 100 kaikkien aikojen suomalaisurheilijaa.

Kirvesniemi on listan korkeimmalle yltänyt naisurheilija ja ainoa nainen 20 joukossa.

- No hupsista! Kyllä monenlaisia listoja aina tulee, mutta onhan tämä pitkän uran jälkeen hieno arvostus. Kunnia-asia, että tuollaiselle listalle on valittu ja että on naisten keulilla, Kirvesniemi sanoo.

Kirvesniemen saavutukset pitkältä uralta ovat timanttiset. Ensimmäinen arvokisakulta tuli Lahden MM-kisoista 1978. Uran kohokohta koitti Sarajevossa vuoden 1984, kun kolmen henkilökohtaisen olympiakullan lisäksi kotiintuomisina oli viestipronssi.

Karriääri päättyi Lillehammerissa kymmenen vuotta myöhemmin kahteen henkilökohtaiseen olympiapronssiin.

- Oli kunniakasta lopettaa melkein huipulla. Sain kuudensissa olympialaisissa vielä kaksi henkilökohtaista pronssimitalia, Kirvesniemi pohtii.

- Tiedän menestyksen ja onnistumiset, mutta en ole halunnut väärällä tavalla tulla julkisuuteen. Ei sellaista, että minä, minä, minä. Ei menestyskään tullut sillä tavalla, vaan maltilla ja sitkeydellä.

Keskustelu naisten urheilun arvostuksesta ja taloudellisista realiteeteistä on käynyt kuumana, kun Yle Urheilu nosti asiaa esiin osana pohjoismaisten yleisradioyhtiöiden yhteistä projektia.

Kirvesniemen mukaan hänen omalla urallaan rahanjako meni menestyksen perusteella.

- Jos menestyit kisassa, bonusrahat olivat yhtä hyvät naisilla ja miehillä. Jos kyse oli viestistä, rahat jaettiin tasan neljän kesken, Kirvesniemi toteaa.

Hän myöntää, että joukkuelajeissa tilanne saattaa olla erilainen.

- Samalla tavalla naiset yrittävät yksilö- ja joukkuelajeissa kuin miehetkin. Joukkuelajeissa tulee määrättyjä tähtiä, jotka ovat muita parempia. Ehkä he tulevat sponsorikuvioissakin enemmän esille.

Lue myös

Valitsimme kaikkien aikojen 100 parasta suomalaisurheilijaa – katso lista ja kommentoi!

Suomen kaikkien aikojen ykkösurheilija oli aikansa supertähti – "Paavo Nurmi oli merkittävä suomalaisuuden tekijä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat