Suora

  • Urheiluruutu

Suomen kaikkien aikojen ykkösurheilija oli aikansa supertähti – "Paavo Nurmi oli merkittävä suomalaisuuden tekijä"

Yle Urheilun asiantuntijaryhmä nosti Paavo Nurmen kaikkien aikojen suomalaiseksi urheilijaksi. Myyttinen juoksija oli aikanaan maailmantähti.

Muu urheilu
Paavo Nurmi juoksee
Lehtikuva

Alkuperäinen Lentävä suomalainen, yhdeksän olympiakullan ja 20 maailmanennätyksen Paavo Nurmi nousi jälleen kärkeen, kun Yle Urheilu kokosi kuuden asiantuntijan ryhmän pohtimaan kaikkien aikojen suomalaisurheilijaa.

- Voiko kukaan muu kuin Paavo Nurmi olla Suomen kaikkien aikojen paras? ihmetteli STT:n urheilutoimituksen esimies Kaija Yliniemi perusteluissaan.

Urheiluhistorian tutkija Jouko Kokkosen mukaan Nurmen merkitystä voi olla mahdotonta ylittää tulevaisuudessakaan.

- Paavo Nurmi on ehdottomasti suomalaisen urheilun kärkeä ja varmaan tulee tulevaisuudessakin siihen kuulumaan. Hänen merkityksensä suomalaisuuden tekijänä, ei ainoastaan urheilijana, on ollut niin iso, Kokkonen toteaa.

- Hän on edelleen yksi kaikkein kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisurheilijoita.

Nurmen urheilullisten saavutusten lisäksi juoksijasuuruuden tarina kiehtoo edelleen. Omalaatuisen kansallissankarin legendaan on Kokkosen mukaan tullut myös liioittelua.

- Kyllä häntä pidetään edelleen vähän myyttisenä sankarihahmona, sulkeutuneena ja salaperäisenä. Vaikkei hän täysin sellainen ollut.

- Urheilumenestys loi pohjan Nurmen tunnettuudelle, mutta hän oli myös aikansa ensimmäisiä kansainvälisesti tunnettuja suomalaisia. Hän oli myös ensimmäisiä kansainvälisiä urheilutähtiä, joka tunnettiin silloisessa urheilua seuraavassa maailmassa laajalti. Maine on kantanut tähän päivään saakka.

*Lue myös:
*

Valitsimme kaikkien aikojen 100 parasta suomalaisurheilijaa – katso lista ja kommentoi!

Valitsimme kaikkien aikojen 100 parasta suomalaisurheilijaa – katso lista ja kommentoi!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat