Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut

Suomalaisurheilijat puhuvat kivuliaista tappioistaan: "Vain kahdesti poistuin olematta häviäjä, muuten viikko loppui aina tappioon"

Tappiot ovat välttämätön osa urheilua. Niiden käsitteleminen on urheilijoille arkipäivää.

Muu urheilu
Häviöt ja tappiot
Häviöt ja tappiot

Urheilu-Suomi-dokumenttisarjan kuudes osa käsittelee urheilun tunneskaalasta kivuliainta - tappion tuottamaa pettymystä. Lunastamatta jääneet odotukset, viime hetkillä hävitty kultamitali ja tappion karvas kalkki ovat urheilun arkipäivää.

Jokaista yksittäistä huippusaavutusta kohden on moninkertainen määrä epäonnistumisia. Joidenkin mukaan suomalaiset ovat tappiomielistä kansaa, joka on tottunut pettymään. Ikuinen vertailukohde on läntinen naapurimaa Ruotsi, joka on kouluttanut suomalaisia toistuvasti erityisesti jääkiekossa.

– "Curre" Lindström selitti sen niin, että hyvälle ruotsalaiselle 12-vuotiaalle kiekkoilijalle voidaan sanoa, että luistelu, taklaaminen ja laukaus ovat hyviä puolia, ja jos pelikäsitystä kehitetään vähän, hän on loistava pelaaja. Mustavalkoisesti, Suomessa sanotaan samalle pojalle, että pelikäsitys pitää saada kuntoon, koska se on niin huono, kokenut urheilutoimittaja Kaj Kunnas sanoo dokumentissa.

Moni urheiluihminen on puhunut positiivisuudesta ja yleisesti asennoitumisen tärkeydestä. Ruotsia on samaan aikaan kutsuttu hannuhanhiksi, jotta tärkeillä hetkillä ovat onnettaren suosiossa, ja luonteeltan iloisemmaksi, henkisesti suomalaisia vahvemmaksi kansaksi.

– "Meidän pitää"- ja "meidän täytyy" -ajattelu pitäisi saada käännettyä muotoon "meidän kannattaa". Olemme vähän velvollisuus- ja sääntöorientoitunut maa, pohtii legendaarinen jääkiekkovalmentaja Rauno Korpi.

"Urheilijat vihaavat häviämistä, mutta useimmiten he häviävät"

Itsenäisen Suomen satavuotisessa urheiluhistoriassa riittää suunnattomia pettymyksiä tasapainottamaan kansakuntaa yhdistäviä menestyksen hetkiä. Urheilu välittää voittamisen ja häviämisen koko kirjon jokaiseen kotiin, oli kyse sitten Leijonien kesyttämisestä, Huuhkajien pyrkimyksistä selviytyä arvokisojen lopputurnaukseen tai Juha Miedon ikimuistoisesta yhden sadasosan tappiosta.

Parhaimmillaan kansa kokoontuu seuraamaan suomalaisurheilijoiden menestyksekkäitä otteita kansainvälisillä areenoilla, juhlimaan mestaruuksia toreille, tai ottamaan vastaan kotimaahan palaavia voittajia. Synkimpinä hetkinä urheilupuhe on ankaraa, jopa rumaa.

– Pitäisi rakastaa voittamista vielä enemmän kuin vihata häviämistä. Viha on negatiivinen asia, ja siitä voi seurata puristamista. Lajissa, jossa vaaditaan äärimmäistä suorituskykyä, joka tulee rentouden kautta, viha on kaksiteräinen miekka. Harva sitä on masteroinut, pituushyppääjä Tommi Evilä sanoo.

Positiivinen asennoituminen urheiluun on ironinen ajatus sikäli, että urheilu on jo lähtökohtaisesti jossain määrin epäreilua. Jokaisessa kilpailussa on enemmän häviäjiä kuin voittajia, ja keskimääräinen urheilija kokee häviämistä paljon enemmän kuin voittamista. Urheilijan arki voi olla kovaa ponnistelua tämän lähtökohdan sekä harjoittelemisen ja kilpailemisen vaatiman motivaation välisen ristiriidan kanssa.

– Kun kokee niitä tunteita, osaa arvostaa kolikon toista puolta. Urheilijat vihaavat häviämistä, mutta useimmiten he häviävät. Minä voitin 15 vuodessa kaksi isoa kisaa. Kun viikon jälkeen aina vaihdettiin maisemaa, vain kahdesti poistuin olematta häviäjä. Muuten viikko loppui aina tappioon, tennispelaaja Jarkko Nieminen sanoo.

Urheilu-Suomen uusi jakso aina keskiviikkoisin Yle Areenaan. Televisiossa ensi-esitys keskiviikkoisin klo 21 Yle Teemalla. Sarjan jaksot esitetään myös TV2:lla aina torstaisin klo 19, Yle Teemalla lauantaisin klo 16.20 ja TV2:lla sunnuntaisin klo 21.

Urheilu-Suomen keskusteluohjelma Yle Puheella torstaisin klo 15. Urheilijoiden henkilökuvia lauantaisin klo 12:n jälkeen Radio Suomessa.

Lue myös

Kun yksi kilpailu määrittää koko urheilu-uran – Tero Järvenpää lähti olympiafinaaliin suosikkina, mutta poistui suurena häviäjänä: "Se ihan pieni epäilyksen siemen on todella paha"

Olympiahopea ei tuota Jani Sieviselle iloa, vaan on seinällä vain muita varten – "Siitä ei ole puhuttu isän kanssa tähänkään päivään mennessä"

”Kyllä se koville otti ja ottaa edelleen” – Petra Ollin sydäntäsärkevä tilitys siitä miltä tuntuu kun olympiaunelma karkaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat