Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Lentopallon savolaiset liigaseurat yhdistyvät – uusi seura nousee budjetiltaan heti Suomen suurimpien joukkoon

Sampo Volley ja Leka Volley yhdistyvät Savo Volley -nimiseksi seuraksi tämän kauden päätteeksi.

lentopallo
Leka Volley ja Sampo Volley yhdistyvät
Yle

Lentopallon Mestaruusliigaan tulee ensi kaudeksi uusi savolaisjoukkue. Sampo Volley ja Leka Volley ovat päättäneet yhdistää voimansa ja uusi seura on Savo Volley.

Pielavedellä ja Siilinjärvellä viime vuodet pelannut Sampo sekä kuopiolainen Leka Volley haluavat nostaa savolaisen lentopallon uudelle tasolle. Uusi seura antaa paremmat mahdollisuudet vahvaan taustatyöhön. Tähän asti seuratyö on painottunut molemmissa seuroissa pienen porukan vastuulle.

– Tarvitaan lisää voimavaroja. Esimerkiksi meillä Sammossa toiminta on pyörinyt täysin talkoopohjalta, kertoo Pielaveden Sammon puheenjohtaja Timo Perälä.

Lentopallolla on Pohjos-Savossa ja Kuopiossa vahva ja menestyksekäs historia. Vanhempi kuopiolainen urheiluväki muistaa edelleen miten KuPS-Volley hallitsi kenttiä 1990-luvulla.

KuPS-Volley voitti peräti kuusi mestaruutta peräkkäin vuosina 1991–96. Sen jälkeisinä vuosina tuli vielä kaksi kultaa ja kaksi hopeaa. Seuran viimeistä SM-kultaa juhlittiin Kuopiossa keväällä 2000.

KuPS-Volleyn talous oli kuitenkin retuperällä ja seuran taru päättyi konkurssiin vuonna 2001. Sen jälkeen Savon ehdoton lentopalloykkönen oli pitkään Pielaveden Sampo.

Sampo on voittanut vuosina 2001–2017 kolme SM-kultaa, neljä hopeaa ja kolme pronssia. Seuran toistaiseksi viimeinen SM-kulta on keväältä 2009. Tällä vuosikymmenellä mitalitahti on hiipunut, mutta viime keväänä Sampo sai pronssia.

Savolaiskentille tuli uutta elämää vuonna 2014 kun Kuopioon perustettiin uusi lentopalloseura Leka Volley. Nyt neljättä kauttaan pelaava seura on ollut sarjassa parhaimmillaan neljäs kaudella 2015–16.

Yhteinen iso savolaisseura on jäännyt aiemmin puheasteelle

Savon lentopallopiireissä on käyty epävirallista puhetta yhdestä isosta seurasta pitkin vuosia. Aiemmin ei ole kuitenkaan päästy konkreettisesti eteenpäin vaan Sampo ja Leka Volley ovat kumpikin vetäneet omaa kuviotaan.

– Vakavasti tämä uusi seuraidea lähti liikkeelle loppukesällä. Olemme kiertäneet alueen kuntia ja myös yhteistyökumppaneilta vastaanotto on ollut hyvä, kertoo Perälä.

Savo Volleyn hallituksen puheenjohtaja on Leka Volleyn nykyinen puheenjohtaja Tatu Säisä. Takavuosien huippupelaaja on tyytyväinen seuran valmistelutyöhön.

Säisä kiittelee hyvää henkilökemiaa Pielaveden Sammon puheenjohtajan Timo Perälän ja lentopalloilija Antti Siltalan kanssa. Siltalasta tulee Savo Volleyn urheilutoimenjohtaja.

– Uusi seura ei olisi voinut toteutua, jos olisimme "verivihollisia". Valmistelutyö on mennyt yllättävän jouheasti. Mitä pidemmälle idea on edennyt, sitä kovemmalta jutulta tämä tuntuu, sanoo Tatu Säisä.

Omalla pelaajaurallaan kolme SM-kultaa ja kaksi hopeaa voittanut Tatu Säisä luonnehtii seuravalmistelua mukavaksi poluksi. Toiminnan vahvistaminen, menestys ja eurokentille pääsy vaatii suuremmat hartiat.

– Yleensähän uusi seura syntyy "pakkoraossa" sellaisessa tilanteessa, että ainakin toinen vanha seura on vaikeuksissa. Lekalla ja Sammolla menee molemmilla ihan hyvin nykyisin, muistuttaa Säisä.

Kotipelit kiertävät eri kunnissa

Savo Volley haluaa vahvasti koko Pohjois-Savon lentopallojoukkueeksi. Suunnitelmissa on pelata jo ensi kaudella kotiotteluja ainakin seitsemällä eri paikkakunnalla, Varkaudessa, Leppävirralla, Kuopiossa, Siilinjärvellä, Pielavedellä, Iisalmessa ja Vieremällä. Seuran kotipaikka on Kuopio.

Savo Volley tavoittelee yleisöä uudenlaisella lipunmyynti-idealla. Paikalliset urheiluseurat yli lajirajojen voivat myydä lippuja seuran kotiotteluihin. Lipunmyyjäseura saa omaan junioritoimintaansa puolet myymistään lipputuloista.

– Lipunmyyntitapamme on poikkeuksellinen kotimaan urheilusarjoissa. Lippumyynti tuo tuloja junioriseuroille. Lippujen hintahaitariksi on kaavailtu 10–15 euroa, arvioi Tatu Säisä.

Uuden seuran toimintaa pyörittää jatkossa kolme päätoimista työntekijää ja toimisto on Kuopion keskustassa. Sammon pitkäaikainen taustahahmo ja manageri Timo Perälä aloittaa seuran toimitusjohtajana ensi toukokuussa.

Uusi seura ei olisi voinut toteutua, jos olisimme "verivihollisia".

Tatu Säisä

Myyntipäälliköksi tulee jo tammikuun alussa aiemmin muun muassa Kokkolan Tiikereissä työskennellyt Petteri Ervasti. Savo Volleyn tapahtuma- ja markkinointipäällikkönä on aloittanut Raine Siltala.

Savo Volley tavoittelee ensi kaudeksi 750 000 euron budjettia. Sillä summalla uusi savolaisseura nousee Suomen suurimpiiin lentopalloseuroihin.

Timo Perälän mukaan Sammolla ja Leka Volleylla on tällä kaudella yhteensä 160–180 yhteistyökumppania. Savo Volley tavoittelee myös useita uusia kumppaneita.

Tatu Säisä kertoo seuran rakentavan kotiotteluidensa ympärille värikästä menoa. Yleisölle halutaan tarjota kiinnostava urheilutapahtuma ja paljon muutakin kuin pelkkä perinteinen ottelu.

– Savo Volley ei ole minkään paikkakunnan "oma" joukkue, mutta haluamme rikkoa seuran ns. juurettomuutta uudenlaisella lipunmyyntijärjestelmällä, itse ottelutapahtumalla sekä tuotteella. Joukkueen on oltava kova ja siinä pitää olla esikuvia junioreille, miettii Säisä.

Juniorilentopallo jatkaa omillaan

Uusi seura ei tuo muutoksia savolaiseen juniorilentopalloon. Esimerkiksi Pielaveden Sampo ja Puijo Wolley jatkavat omaa juniorityötään normaalisti. Farmiseurayhteistyötä Savo Volley aikoo tehdä Pielaveden Sammon kanssa.

Puheenjohtaja Tatu Säisän lisäksi Savon Volleyn hallituksessa on useita tuttuja nimiä Sammon ja Leka Volleyn nykyisistä taustavoimista. Savo Volleyn hallituksessa ovat Vili Härkönen, Antti Siltala, Antero Asikainen, Tuomo Rissanen, Kimberly Hoppes, Mauri Roivainen, Riitta Maininki ja Timo Tenhunen.

Savo Volleyn pelaaja- ja valmentajakuviot tarkentuvat keväällä pelikauden jälkeen. Uusi seura aikoo pitää kiinni Sammon ja Lekan nykyisistä pelaajasopimuksista.

Myös seuran valmentajakysymys on mielenkiintoinen. Nähdäänkö Savo Volleyn peräsimessä Leka Volleyta tällä kaudella valmentava Jukka Tuovinen ja Sammossa ensiaskeleitaan miesten liigavalmentajana ottava Timo Tolvanen?

– Joukkue ja valmennus julkistetaan myöhemmin. Haluamme nyt taata nykyisille seuroille työrauhan tälle kaudelle. Sampo ja Leka Volley pelaavat molemmat mitalista keväällä, uskovat Tatu Säisä ja Timo Perälä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat