Suora

  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

"Urheilijan etu tuli aina ensin" – Jani Tanskanen ja Jari Mönkkönen muistelevat menestysvalmentajaansa

Keskiviikkona menehtynyt voimisteluvalmentaja Mika Holopainen teki merkittävän työn suomalaisen telinevoimistelun eteen.

urheilu
Jani Tanskanen.
AOP

Mika Holopaisen valmennettaviin kuuluivat muun muassa MM-kultaa rekillä vuonna 1997 voittanut Jani Tanskanen ja vuotta myöhemmin rekin EM-hopeaa saavuttanut Jari Mönkkönen. Nykyvoimistelijoista maajoukkuevalmentaja Holopaisen valmennuksessa oli muun muassa tällä kaudella kansainväliseen kärkeen murtautunut Heikki Saarenketo.

Holopainen löysi yleisurheilua harrastaneet Tanskasen ja Mönkkösen 1980-luvun puolessa välissä Jyväskylän monitoimihallin telinesalista leikkimästä. Holopainen houkutteli lahjakkaat pojat telinevoimistelun pariin ja loppu on historiaa. Tanskasen valmennussuhde Holopaisen kanssa kesti 25 vuotta, sen jälkeen jatkuivat ystävyys ja yhteistyö voimistelun parissa.

- Päivittäin olimme tekemisissä usempia tunteja. Mika oli läsnä urheilu-uralla ja koko elämässä. Niitä ei voi erottaa. Meillä on paljon yhteisiä kokemuksia. Kiersimme vuosia kolmikkona kisoja ja leirejä, minä, Mika ja Jari. Mika oli korvaamaton urani kannalta ja siinä, millaiseksi olen kasvanut ihmisenä, Tanskanen muistelee liikuttuneena.

Loukkaantumisen myötä kovia kokenut Jari Mönkkönen muistelee valmentajaansa lämpimästi. Holopainen valmensi Mönkköstä vuosina 1985-2004, siihen asti kun Mönkkönen muutti Helsinkiin. Ja taustavalmentajana ja tukena sen jälkeenkin.

- Mika oli kuin toinen isä minulle. Hän oli maailman kiltein ihminen, ystävällinen kaikille ja äärimmäisen luotettava. Huumorintajuinen ja hauskaa seuraa. Suomen voimistelu menetti mahtavan valmentajan ja persoonan, Mönkkönen suree.

Tanskanen toimii nykyään Voimisteluliitossa miesten telinevoimistelun lajipäällikkönä. Hänen mukaansa Holopainen teki merkittävän työn suomalaisen voimistelun hyväksi.

- Mikan merkitys suomalaiselle telinevoimistelulle on todella suuri. Hän teki ison työn valmentajana ja nosti telinevoimistelun menestykseen pitkän tauon jälkeen, Tanskanen arvioi.

- Tärkeintä on muistaa se, millainen Mika oli ihmisenä. Hän ei koskaan ajatellut omaa etuaan eikä työmäärää laskettu. Urheilijan etu tuli aina ensin.

Lue myös:

KSML: Voimisteluvalmentaja Mika Holopainen on kuollut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat