Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Mäkiviikon Suomi-toivo Antti Aalto herkutteli joulutauolla vain yhtenä päivänä: "Nyt on palautunut olo"

Suomen nuoreksi ykköstykiksi kauden aikana noussut Antti Aalto yllättyi vuosi sitten Keski-Euroopan mäkiviikon yleisömäärästä. Nyt hän tietää mitä kiertue tuo tullessaan.

urheilu
Antti Aalto
Antti AaltoTomi Hänninen

*LAHTI. *Hoikkaakin hoikempi nuori mies pyöräyttää kuminauhan vyötäisilleen. Hän nousee pienen puisen laatikon päälle, asettaa kädet lanteilleen ja kyykistyy. Kohta jalat ojentuvat ja voimakas ponnistus nostaa hänet kohti kattoa. Kuminauha ottaa vastaan alastulossa.

– Aamupäivällä oli mäkiharjoitus ja nyt iltapäivällä fysiikkaharjoitus. Teen näitä kolme toistoa ja sitten lisää muita liikkeitä. Harjoittelen nopeutta ja herättelen kehoa, sanoo joulutauon jälkeen Lahden suurmäen alakerrassa harjoitteleva Antti Aalto.

Aallolla on käynnissä viimeistelyharjoitukset perjantaina alkavaa Keski-Euroopan mäkiviikkoa varten. Takana on muutaman päivän joulutauko, jolloin pieni herkuttelu oli yhtenä päivänä sallittua.

– Jouluaattona söin kunnolla. Yhtenä päivänä voi syödä huoletta ja suklaakonvehditkin maistuivat. Lepäilin ja olin perheen kanssa. Nyt on palautunut olo, Kiteeltä kotoisin oleva Aalto hymyilee.

Keski-Euroopan mäkiviikko on Aallolle tuttu vuoden takaa. Tuolloin hänet valittiin legendaariselle kiertueelle hiukan yllättäen Continental cupin- otteiden perusteella. Aallolla oli takanaan vain yksi maailmancupin osakilpailu vuodelta 2016.

– Lähtökohdat ovat nyt aika erilaiset. Silloin ei oikein tiennyt millainen se mäkiviikko on hyppääjälle. Siellä oli sellainen hälinä. Tietysti se oli odotettavissa, mutta kun pääsi paikalle niin huomasi, että siellä on aika paljon meteliä ja porukkaa paikalla. Nyt on helpompi lähteä.

22-vuotias Aalto on noussut kuluneen vuoden aikana Suomen mäkimaajoukkueen ykköstykiksi. Muun joukkueen tulokset ovat jääneet vaisuiksi, eikä maailman kärkimiesten metreihin ole vielä joukkueella asiaa.

Aallonkin parhaat vuodet ovat vielä edessä, vaikka kehitystä on tapahtunut jokaisella osa-alueella.

– Täytyy sanoa, että henkilökohtaisella tasolla Antti on mennyt ihan huimasti eteenpäin vuoden aikana. Hän on saavuttanut tällä kaudella uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet, sanoo maajoukkueen kakkosvalmentaja Lauri Hakola.

– Moni perusasia on ominaisuuksissa mennyt jo hyvälle tasolle. Toki vielä on ominaisuuksia mitä on varaa kehittää ja sitä kautta kasvattaa kilpailukykyä hyppyrimäessä. Fysiikassa on paljonkin kehitettävää, vaikka toki sekin on parantunut 10-20 prosenttia kesäkauden aikana. Myös tekniikassa ja suoritusvarmuudessa on kehitettävää.

"Se tuli selkärangasta"

Mäkihyppy on tunnetusti laji, jossa pienet marginaalit ratkaisevat ja kaikki on mahdollista. Aalto näytti enteitä potentiaalistaan voittamalla viime keväänä Lahden MM-kisojen suurmäen karsinnan.

– Sen muistan, että se tuli aika selkärangasta. Siitä hypystä mikään yksityiskohta ei jäänyt mieleen. Se oli aika rutiininomainen suoritus. Siihen sitä pyrkii, että tekee samoin kuin harjoituksissa, ei se käytännössä muuta vaadi, Aalto kertoo.

Aalto osallistuu mäkiviikolle Eetu Nousiaisen ja Jarkko Määtän kanssa. Kuopiosta kotoisin olevalle Nousiaiselle kiertue on uran ensimmäinen, kun taas Määttä on kokenut Keski-Euroopan kiertäjä.

Suurimmat odotukset kohdistuvat luonnollisesti Aaltoon, jonka kauden päätavoite siintää talviolympialaisissa.

– Lähden hakemaan tasaista kiertuetta, että saisin sieltä jonkin verran pisteitä jokaisesta osakilpailusta. En yritä tehdä mitään erikoista, vaan koetan säilyttää sen oman tasoni. Se tasaisuus mahdollistaa sen, että pystyn välillä hyppäämään paremminkin. Koitan tehdä sen parhaani siellä, sitten katsotaan mihin asti siellä mennään.

Lue myös:

Suomalaiskolmikko maltillisella tavoitteella mäkiviikkoon – jos kahdeksan kisahyppyä saisi hypätä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat