1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Jarkko Ruutu auttaa nyt muita toteuttamaan unelmiaan – ”Ranska on niin sanotusti jääkiekon kehitysmaa”

Pelivuosinaan mielipiteitä jakaneen kiekkoilijan urapolku hakee vertaistaan. Tästä kokemuspankista Jarkko Ruutu ammentaa tietoa ja tukea Columbuksen NHL-lupausten hyväksi.

Jarkko Ruutu vastaa nykyään Columbus Blue Jacketsin Euroopan pelaajakehityksestä. Kuva: AOP

Hakametsän alakäytävällä kuhisee tavalliseen tapaan. Ilves ja KalPa ovat saaneet liigamittelönsä päätökseen. Käytävällä pyörivät tutut toimittajat, kuvaajat ja hallityöntekijät.

Tästä johtuen tavallisesta poikkeava hahmo iskee silmään, vaikka tämä ei itsestään numeroa yritä tehdäkään. Jarkko Ruutu on saapunut paikalle töihin – ja nimenomaan yhtä pelaajaa varten.

– Seurailen vähän, mihin poika on menossa. Aika paljon hänelle on tullut uutta lautaselle yhden vuoden aikana, rauhallisesti sanansa tapaileva Ruutu selvittää.

Konkari vastaa NHL-seura Columbus Blue Jacketsin Euroopan pelaajakehityksestä. Ruudun sanat koskettavat KalPan ranskalaishyökkääjä Alexandre Texieriä. Vasta 18-vuotias grenoblelainen on Columbuksen menneen kesän toisen kierroksen varaus.

Nuorukainen pelaa vasta ensimmäistä kertaa kotimaansa ulkopuolella. Lautanen on totisesti täynnä uusia asioita kalakukkoa mainitsemattakaan.

– Ranska on vielä niin sanotusti jääkiekon kehitysmaa. Siellä harjoittelun taso ei ole yleisesti niin kovaa, Ruutu muistuttaa.

Juuri fyysiset ominaisuudet ovat niitä, joita kehittämällä Columbuksen General Manager Jarmo Kekäläinen toivoo Texierin kehittyvän osaksi Blue Jacketsin tulevaisuutta.

Ruudun rooli kaikkien aikojen ranskalaislupauksen matkalla on äärimmäisen tärkeä.

KalPan nuori lupaus Alexandre Texier on paukuttanut kaudella 32 ottelussa tehot 8+5=13. Kuva: AOP

Valmentaja ja tukipilari

Ruutu toimii Columbuksen kehitysvalmentajana kolmatta kautta. Viimeisen täyden pelisesonkinsa 42-vuotias helsinkiläinen pelasi Jokereissa kaudella 2013–2014. Kannuksensa nykyistä pestiä varten Ruutu ansaitsi kuitenkin kaikkiaan yhdentoista NHL-kauden aikana.

Ruutu ei ollut superlupaus, jonka varaan hänet varannut Vancouver Canucks olisi rakentanut tulevaisuutta. Laiturin 652 NHL-ottelua kestänyttä uraa voikin pitää osoituksena työmäärästä ja sopeutuvuudesta, joiden avulla Ruutu teki itsestään seuroilleen arvokkaan yhä uudestaan ja uudestaan.

Ruutu tietää, mitä NHL-unelman saavuttamiseen vaaditaan. Nykyinen työ kuulostaa kuitenkin pelkistettynä hyvin yksinkertaiselta.

– Katselen pelejä paikan päällä ja videolta. Välillä saatan nähdä yhdeltä pelaajalta kolmekin peliä viikossa. Puhumme tapaamisissa yleisesti pelaamisesta ja erilaisista tilanteista, Ruutu kuvailee.

– Yritän auttaa eteenpäin ihan kaikilla osa-alueilla, harjoittelusta ja jään ulkopuolisista asioista lähtien, hän jatkaa.

Ruudun roolina on siis yhtä aikaa potkia Columbuksen lupauksia eteenpäin, mutta myös tukea näitä. Helsinkiläisen sanat ovat niitä, joiden pitää pumpata nuorukaisiin uskoa siitä, että organisaatio luottaa näihin – niin helppoina kuin vaikeina aikoina.

Jarkko Ruutu pelasi ammattilaisuransa viimeiset vuotensa Jokereissa. Kuva: Tomi Hänninen

Paineeton kielikylpy Kuopiossa

Tukeminen korostuu esimerkiksi Texierin tapauksessa. Taituri ei ole Kuopiossa kasvamassa vain pelaajana, vaan myös ihmisenä. Millainen kasvualusta KalPa on nuorelle lupaukselle?

– Ammattimainen ja hyvä paikka, jossa ei kasaudu liikaa paineita. Tämä on hänelle jo iso muutos on itsessään, kun kyse on ranskalaisesta pojasta, joka ei juuri englantia puhunut. Nyt hän hallitsee jo sitäkin, Ruutu kertoo.

Uskoa oman ruutunsa hoitamiseen Ruutu hakee onnistumisista. Palkitsevinta työssä onkin nähdä pelaajien nousevan NHL-ympyröihin.

Tähän mennessä Ruutu on tehnyt töitä kahden puolustajan kanssa, jotka ovat jo osa Columbuksen miehistöä. Ruotsalainen Gabriel Carlsson ei ole vielä vakiinnuttanut rooliaan Blue Jacketsin ryhmityksessä, mutta Markus Nutivaara lähestyy jo sadan runkosarjapelin rajapyykkiä.

– Itse olen saanut pelata siellä ja elää sitä unelmaa. Siksi tässä työssä hienointa on auttaa muita saavuttamaan omansa. Se antaa sen tyydytyksen, Ruutu kuvailee.

Rupattelun päätyttyä Ruutu jatkaa töitään. Texier saapuu pukukopin uumenista ja kaksikko vetäytyy sivuun. Hävitystä pelistä huolimatta ranskalainen kuuntelee keskittynyt ilme kasvoillaan, mitä Ruudulla on sanottavanaan.

Lue myös:

KalPassa tällä kaudella kiekkoillut ranskalaishyökkääjä on sensaatio, joka oli eturintamassa järjestämässä NHL-kevään muhkeinta yllätystä