Hyppää sisältöön

Uutisia lyhyesti

Talousvaliokunta: Jatkossa kaivoslupa voidaan peruuttaa, jos toiminnan arvioidaan vaarantavan maanpuolustusta

Jatkossa malminetsintälupa ja kaivoslupa voidaan peruuttaa, jos toiminnan arvioidaan vaarantavan esimerkiksi maanpuolustusta tai huoltovarmuutta, sanotaan talousvaliokunnan mietinnössä.

Asiasta kertoi talousvaliokunnan jäsen Mari Holopainen (vihr.). Hänen mukaansa muutos korjaa lainsäädännön ilmeisimpiä riskejä.

Talousvaliokunta on tänään saanut valmiiksi mietintönsä, jonka pohjalta eduskunnan täysistunto päättää asiasta.

Holopaisen mukaan mietintö oli lopulta yksimielinen, mutta oppositio ei kannattanut tekstimainintaa Suomen sitoutumisesta suojelemaan vähintään 30 prosenttia maa- ja vesialueista luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

STT

Olli-Pekka Sulasma

Marin odottaa huippukokoukselta vahvaa viestiä Ukrainan tuen jatkolle

Pääministeri Sanna Marinin, sd., mukaan presidentti Volodymyr Zelenskyin Brysselin vierailulla on iso merkitys. Zelenskyi keskustelee Brysselissä kokoontuvien EU-johtajien kanssa pidettyään aiemmin puheen Euroopan parlamentille.

- On erittäin tärkeää, että Zelenskyillä on nyt mahdollisuus vedota kaikkien maiden päämiehiin sen puolesta, että yhteisesti voimme toimittaa riittävän määrän kalustoa Ukrainaan jolla he pystyvät puolustamaan omaa maatansa ja työntämään venäläisiä joukkoja omalta alueeltaan, Marin sanoi ennen kokousta.

Marin odottaa kokoukselta vahvaa viestiä Ukraina asetoimituksiin, Venäjän vastaisiin pakotteisiin ja Ukrainan EU-jäsenyyteen liittyen. Hänen mukaansa Ukrainalle on viitoitettava selkeää polkua jäsenyyden saavuttamiseksi.

Marinin mukaan EU:ssa on myös keskusteltava puolustusteollisuuden edellytyksistä vastata Ukrainan sodan myötä kasvaneeseen kysyntää.

- Meidän pitäisi pystyä vauhdittamaan eurooppalaista puolustusteollisuutta tässä tilanteessa niin, että voimme varastoista aseita Ukrainaan ja samalla sitten täydentää varastojamme.

Ukraina on toivonut länneltä lisää tukea, esimerkiksi pitkän kantaman aseiden ja hävittäjien muodossa.

- Varmasti hävittäjäkysymys on sellainen, josta tulemme tulevaisuudessa keskustelemaan, Marin kommentoi.

Rikhard Husu, Bryssel

Suomi haluaa tuottaa vähintään kymmenen prosenttia EU:n vihreästä vedystä

Suomi asettaa kovat tavoitteet vetytalouden kehitykselle. Hallituksen tänään hyväksymä periaatepäätös vedystä linjaa, että Suomella on edellytykset tuottaa vähintään kymmenen prosenttia EU:n päästöttömästä vedystä vuonna 2030.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan vety on merkittävin teollisuuden murroksen veturi sekä Suomessa että maailmalla. Suomi haluaa valmistaa vetyä ja sähköpolttoaineita ennen kaikkea kotimaisen teollisuuden, liikenteen ja energiajärjestelmän tarpeisiin.

STT

Tatu Kuukkanen

Sanoma hävisi oikeusjutun Kimi Räikköselle lumiukkokuvan julkaisusta

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on hävinnyt formulakuski Kimi Räikkösen somekuvien julkaisua koskevan oikeusjutun, Helsingin Sanomat kertoo.

Lehden mukaan markkinaoikeus katsoo, ettei Sanomalla ollut oikeutta julkaista Räikkösen Instagram-palvelussa ollutta kuvaa Helsingin Sanomien verkkojutussa.

Sanoma joutuu maksamaan Räikköselle 7 000 euroa tekijänoikeuslain mukaisena hyvityksenä ja korvaamaan myös Räikkösen oikeudenkäyntikulut, jotka ovat lähes 111 000 euroa, lehti kertoo.

Helsingin Sanomien mukaan markkinaoikeus myös määräsi lehden poistamaan jutun yleisön saatavilta.

Tatu Kuukkanen

Tuulivoimaa tuotetaan tänään ennätysmäärä

Navakka tuuli on siivittänyt Suomen 1 400 tuulivoimalaa tahkoamaan sähköä ennätystahtiin.

Tuntikohtainen tuulivoiman tuotantoennätys rikottiin eilisiltana: 4 734 megawattituntia (MWh). Edellinen tuntiennätys 4 429 MWh tuotettiin vajaa kuukausi sitten 11. tammikuuta.

Tänään syntyy uusi tuulivoiman vuorokausiennätys, koska koko päivälle on ennustettu kovaa tuulta etenkin länsirannikolle ja pohjoiseen, jossa Suomen tuulivoimalat pääasiassa ovat.

– Ennusteen mukaan tänään tuotetaan 106 560 MWh eli noin 106 GWh, arvioi strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä kantaverkkoyhtiö Fingridistä.

Lue lisää jutustamme.

Kuolemat tieliikenteessä vähenivät

Suomen tieliikenteessä kuoli viime vuonna 204 ihmistä, kertoi Onnettomuustietoinstituutti (Oti) torstaina. Määrä perustuu liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien vuoden 2022 ennakkotietoihin.

Kaikkiaan kuolemaan johtaneita tieliikenneonnettomuuksia tapahtui 188. Määrä jäi ensimmäistä kertaa 2000-luvulla alle kahdensadan, Otin tiedotteessa sanotaan.

Eniten edellisvuodesta vähenivät yksittäisten moottoriajoneuvojen onnettomuudet, joista tyypillisimpiä ovat Otin mukaan tieltä suistumiset.

STT

Anna Näveri

Katri Kulmunin ex-avustajalle tuomio viestintäkoulutus-jupakassa

Käräjäoikeus on tuominnut keskustan entisen puheenjohtajan Katri Kulmunin (kesk.) entisen erityisavustajan Kari Jääskeläisen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Jääskeläinen sopi Kulmunille hankitusta viestintäkouluksesta ja -palveluista Kulmunin toimiessa elinkeinoministerinä ja valtiovarainministerinä.

Kuluista syntynyt kohu johti Kulmunin eroon valtiovarainministerin tehtävästä kesäkuussa 2020.

Lue koko juttu täältä.

Anna Näveri

Huumeiden käyttöhuonekokeilu siirtyy seuraavan hallituksen pöydälle

Hallituksen sote-ministerityöryhmä sai tänään selvityksen huumeiden käyttöhuonekokeilusta.

Virkamiesselvityksen mukaan käyttöhuonekokeilu vaatisi sen, että lakiin tulisi säätää poikkeus huumeiden hallussapidon ja käytön kieltoa koskeva poikkeus. Selkeintä tämä olisi selvityksen mukaan toteuttaa erillislakina, joka olisi voimassa tietyn määräajan.

Selvityksen tilasi viime syksynä sosiaali- ja terveysministerinä sijaistanut Aki Lindén (sd.). Asiaa ei ehditä edistää enää tällä hallituskaudella, vaan kokeilu jää seuraavan hallituksen pohdittavaksi.

Lue koko juttu täältä.

Juha Vuohelainen

Zelenskyi kertoi europarlamentille Ukrainan puolustavan eurooppalaisia arvoja

Zelenskyi kiitti puheessaan Eurooppaa tuesta sodan aikana.

Europarlamentaarikot ottivat Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vastaan raikuvin aplodein ja seisaalleen nousten.

Zelenskyin toivotti tervetulleeksi europarlamentin puhemies Roberta Metsola. Hän vakuutti, että EU:n tuki Ukrainalle tulee jatkumaan ja että Ukrainan paikka on EU:ssa.

Metsola sanoi, että Ukraina tarvitsee Euroopan tuen sodan voittamiseksi. Seuraava askel on tarjota Ukrainalle pitkän kantaman aseita.

Metsola päätti puheensa sanoihin: "Slava Ukraini", kunnia Ukrainalle.

Zelenskyi ylisti puheensa aluksi eurooppalaisia arvoja, ja rajojen koskemattomuutta.

Venäjän käymä "totaalinen sota" ei Zelenskyin mukaan koettele vain rajoja, vaan merkitsee myös hyökkäystä arvoja vastaan.

Tässä taistelussa Ukraina puolustaa eurooppalaisia arvoja, sanoi Zelenskyi.

Lue koko juttu täältä.

Metsä Groupilla takana hyvä vuosi

Metsäyhtiö Metsä Groupin vertailukelpoinen liiketulos kasvoi loka-joulukuussa 311 miljoonaan euroon edellisvuoden 220 miljoonasta.

Liikevaihto kasvoi yli 11 prosenttia 1,741 miljardiin euroon. Metsä Groupin liiketoiminta-alueista sekä puu, sellu että kartonki tekivät ennätystulokset.

Myös koko vuoden tasolla liiketulos ja liikevaihto kasvoivat tuntuvasti.

STT