Hyppää sisältöön

Uutisia lyhyesti

Verohallinto: Yritykset voivat nyt ilmoittaa kotitalousvähennystietoja asiakkaan puolesta

Verohallinto on avannut yrityksille mahdollisuuden ilmoittaa kotitalousvähennykseen oikeutettuja työsuoritteita verottajalle asiakkaan puolesta.

Aiemmin yritykset eivät ole voineet tehdä ilmoitusta kotitalousvähennykseen oikeutetusta työstä, vaan kuluttajien on pitänyt hakea vähennystä itse.

Maanantaina lähettämässään tiedotteessa Verohallinnon rajapintakehitystä koordinoiva Mika Hyyrynen arvioi, että muutos on helpotus esimerkiksi ikääntyneille ihmisille.

Verohallinto muistuttaa, että asiakkaan ja yrityksen pitää sopia keskenään ilmoituskäytännön muutoksesta. Hyyrysen mukaan yrityksen pitää ilmoittaa asiakkaan puolesta vastaavat tiedot, jotka asiakkaan itsensä pitäisi ilmoittaa.

Ilmoittaminen voi myös vaatia muutoksia yrityksen käyttämiin taloushallinto-ohjelmistoihin.

STT

Tiina Forsberg

Cannonballin lakkautus pysyy voimassa

Moottoripyöräjengi Cannonballin ja sen alajärjestö Squad 32:n lakkautus jää voimaan.

Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa moottoripyöräjengi Cannonballille tai sen alajärjestölle, joten Päijät-Hämeen käräjäoikeuden kesäkuussa tekemä lakkautuspäätös pysyy voimassa.

Myöskään Itä-Suomen käräjäoikeus ei ollut valituslupaa myöntänyt.

Järjestöt lakkautettiin, sillä niiden katsottiin "täyttävän yhdistyslaissa kielletyksi säädetyn yhdistyksen tunnusmerkistön, niiden toimivan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja ja myös yleisen edun vaativan niiden lakkauttamista".

Lue koko juttu aiheesta.

Yrjö Kokkonen

Syntymäpäiväjuhliin tunkeutuneet ampujat tappoivat kahdeksan Etelä-Afrikassa

Ohikulkijoita kerääntyi Gqeberhassa Etelä-Afrikassa katsomaan poliisinauhan takaa paikkaa, jossa joukkoampuminen tapahtui. Kuva: Luvuyo Mehlwana / AFP

Ainakin kahdeksan ihmistä sai surmansa ja kolme muuta haavoittui, kun kaksi syntymäpäiväjuhliin tunkeutunutta aseistettua miestä avasi tulen Gqeberhan satamakaupungissa Etelä-Afrikassa sunnuntaina, kertoi poliisi maanantaina.

Poliisin mukaan asemiehet ampuivat ihmisiä sattumanvaraisesti. Syntymäpäiviään viettänyt talon omistaja oli yksi kuolleista.

Veritekojen motiivi oli maanantaina edelleen epäselvä ja tekijöitä etsittiin.

Etelä-Afrikan eteläosassa sijaitseva Gqeberha tunnettiin aiemmin nimellä Port Elizabeth.

Joukkoampumisia tapahtuu verrattain usein Etelä-Afrikassa, jonka henkirikosluvut kuuluvat maailman korkeimpiin.

Viime vuonna Etelä-Afrikan joukkoampumisissa sai surmansa kymmeniä ihmisiä. Ampumisia tapahtui muun muassa maan suurimman kaupungin Johannesburgin lähiöissä sekä maan itäosassa sijaitsevassa Pietermaritzburgin kaupungissa.

STT

Kuluttajien luottamus elpyi tammikuussa, mutta oli yhä heikolla tasolla

Kuluttajien luottamus on noussut tammikuussa joulukuun ennätysheikoista lukemista, mutta taso on edelleen hyvin heikko, kertoo Tilastokeskus.

Saldoluku oli -12,7, kun se joulukuussa oli -18,5. Viime vuoden tammikuussa lukema oli -1,7.

Arviot omasta taloudesta ja odotukset omasta sekä Suomen taloudesta vuoden kuluttua pysyivät edelleen hyvin heikolla tasolla.

Yrityspuolella luottamus pysyi ennallaan tammikuussa, ilmenee EK:n suhdannebarometrista. Yritysten odotukset ovat kuitenkin vähemmän synkkiä kuin syksyllä.

STT

Yrjö Kokkonen

Australiassa katosi vaarallinen säteilevä kapseli – 8-millistä esinettä etsitään 1 400 kilometrin matkalta

Kaivosyhtiö Rio Tinto on pahoitellut hukkaan joutunutta radioaktiivista kapselia.

Kapseli säteilee voimakkaasti beta- ja gamma-säteitä. Säteilyn voimakkuus on samaa tasoa, kuin jos ihmisestä otettaisiin röntgen-kuva aina kuuden minuutin välein.

Yhtiö kehottaa kapselin löytäviä ihmisiä pysyttelemään siitä vähintään viiden metrin etäisyydellä. Oleskelu sen lähellä aiheuttaa nopeasti säteilysairauden. Kapseli kuuluu laitteistoon, jolla mitataan rautamalmin tiheyttä.

Kapselin löytäminen on erittäin haastavaa. Se on kooltaan ihmisen pikkusormen kynttä pienempi, vain 8 kertaa 6 milliä.

Kapseli putosi kuorma-auton lavalta, kun se ajoi Länsi-Australian Perthistä 1 400 kilometrin matkan Newmanin kaivoskaupunkiin.

Kapselia säilytettiin sille tehdyssä pakkauksessa, joka kuitenkin rikkoutui ilmeisesti tärinässä, kun auto ajoi huonokuntoista tietä. Kaivosyhtiön epäonneksi auton pohjasta oli irronnut pultti, jonka jättämästä reiästä kapseli putosi matkan varrelle.

Etsintäpartiot kulkevat nyt pitkin erämaatien reunoja käsissään säteilytunnistimet. Käytössä on myös autoihin liitettyjä säteilytunnistimia, joilla voidaan havaita, jos kapseli on jäänyt tielle.

Lähde: AFP

Syyttäjiä uhkaillaan aiempaa enemmän

Syyttäjiin kohdistunut uhkailu, häirintä ja maalittaminen ovat lisääntyneet. Näin kertoo juuri valmistunut Suomen Syyttäjäyhdistyksen jäsenkysely.

Painostus ja uhkailu näkyy esimerkiksi syyttäjistä tehtyinä perusteettomina kanteluina ja rikosilmoituksina, mutta pahempiakin asioita tapahtuu.

Suurin osa häirinnästä tapahtuu sosiaalisessa mediassa tai sähköpostitse.

Yhdeksän kymmenestä syyttäjästä on sitä mieltä, että maalittaminen pitäisi säätää rikoslakiin omana erillisnimikkeenä. Tällöin siihen olisi helpompi puuttua.

Lue koko juttu täältä.

Yrjö Kokkonen

Intian sähköviranomainen: Yhtään hiilivoimalaa ei pidä sulkea

Intia ei aio sulkea yhtään hiilivoimalaa ainakaan ennen vuotta 2030.

Maan hallitus julkaisi viime toukokuussa suunnitelman, jonka mukaan seuraavien neljän vuoden aikana 81 hiilivoimalan tuotantoa rajoitetaan. Lisäksi tavoitteeksi otettiin maan luopuminen fossiilienergiasta, joskin tavoitteelle ei asetettu aikaraajaa.

Hallituksen neuvonantajana toimiva Sähköviranomainen (CEA) ilmoitti runsas viikko sitten, ettei se suosittele yhdenkään hiilivoimalan alasajoa ainakaan ennen vuotta 2030. CEA:n mukaan voimaloiden toiminta on turvattava huollon ja modernisoinnin avulla.

Intiassa on nyt 179 hiilivoimalaa, ja maa on maailman toiseksi suurin ilmaston lämpenemistä aiheuttavan hiilivoiman käyttäjä.

Intian sähkönkulutus on noussut rajusti viime vuosina. Viime huhtikuussa maassa koettiin raju sähköpula ankaran lämpöaallon nostettua viilennykseen käytetyn sähkön kysyntää.

Lähde: Reuters

Tiina Forsberg

Tutkija: Suomen ja Ruotsin on osoitettava, ettei Erdoğanin pompotteluun suostuta

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin sunnuntaiset puheet Suomen ja Ruotsin Nato-teiden eriyttämisestä eivät palvele Naton intressejä millään lailla, kommentoi Nato-asiantuntija Iro Särkkä Ulkopoliittisesta instituutista Ylen aamussa maanantaina.

Särkän mukaan on olennaista, että Suomi ja Ruotsi pysyvät nyt lujina ja yhtenäisinä, ja osoittavat ettei tällaiseen pompotteluun suostuta.

– Olisi tärkeää saada Natolle se viesti läpi, että me olemme kaksi maata, jotka hakevat erikseen, mutta kummatkin täyttävät jäsenyyskriteerit. Ei voi olla niin, että yksi Nato-maista alkaa keksiä uusia jäsenyystavoitteita, koska sellaisia ei Naton perustamiskirjassa ole edes olemassa, Särkkä sanoo.

Lue lisää täältä.

Tiina Forsberg

Metsäliike palasi Aalistunturin hakkuutyömaalle

Elokapinan Metsäkapina, Luonto-Liiton metsäryhmä ja Greenpeace haluavat suojella Lapinjärven Latokartanon alueen metsän hakkuilta. Luontoaktivistit mm. ripustavat yhteensä 500m huomioköyttä metsän puihin, 10m korkeuteen, estääkseen tai ainakin hidastaakseen puiden kaatoa. Kuva: Sannika Michelsson / Yle

Metsäliikkeen aktivistit ovat palanneet Aalistunturin hakkuutyömaalle ja keskeyttäneet hakkuut kolmantena maanantaina peräkkäin, kertoo Elokapina tiedotteessa.

Aktivistit kävelivät yön aikana kahdeksan kilometriä, ja pystyttivät leirin hakkuutyömaalle vievälle talvitielle Laukkujärventien itäpäähän.

Mukana on myös Ruotsin metsäkapinan Skogsupproretin aktivisteja.

Lue koko juttu täältä.

Superhalpojen valtionlainojen aika ohi

Valtion rahoittamisessa on tapahtumassa iso suunnanmuutos. Ilmaisen ja lähes ilmaisen lainarahan kausi on päättymässä kun Euroopan keskuspankki kääntää rahoitushanaansa tiukemmalle.

Nyt yhä suurempi osuus valtion lainarahasta on saatava sijoittajilta eli käytännössä vakuutus- ja eläkeyhtiöiltä. Mutta niille nolla-korkoiset valtion lainaehdotukset eivät kelpaa.

Tilanne on muuttunut ratkaisevasti. Viime vuodet keskuspankit ovat ostaneet markkinoilta valtioiden lainapapereita, vaikka niistä saatu korkotuotto on jäänyt jopa miinukselle. Ostot ovat kasvaneet vuodesta toiseen, mutta nyt kehitys näyttää lopulta taittuvan.

Lue koko juttu täältä.