Hyppää sisältöön

Uutisia lyhyesti

Riikka Kajander

Työntekijä haastoi Walmartin oikeuteen, vaatii 50 miljoonaa dollaria

Kauppaketju Walmartin työntekijä on nostanut tiistaina syytteen Walmartia vastaan viime viikon tapauksessa, jossa esimies ampui kuusi työntekijää Virginian Chesapeakessa.

Joukkoammuskelusta selvinnyt työntekijä sanoo hänen ja usean muun varoittaneen johtoa esimiehen "ilkeästä ja julmasta" käytöksestä jo aiemmin, mutta asiaan ei oltu puututtu.

Työntekijä vaatii Walmartilta oikeudessa 50 miljoonaa dollaria.

Lähde: Reuters

Olli-Pekka Toivanen

HOAS sulkee saunat kiinteistöissään alkuvuodeksi

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö (Hoas) tiedottaa poistavansa yhteiskäyttöiset saunat käytöstä kaikissa kiinteistöissään 1.1.-31.3.2023. Hoas haluaa näin tukea sähkön yleistä riittävyyttä.

Saunoja lämmitetään tällä hetkellä yhteensä noin 5 700 tunnin ajan viikossa ja ne kuluttavat samassa ajassa noin 38 000 kilowattituntia.

Käyttökatkon aikana saunat pestään ja huolletaan. Katkosta ei voi hakea hyvitystä.

Saunat ovat normaalisti käytössä ja varattavissa vuoden 2022 loppuun asti myös asukastoimikuntien joulusaunoja varten, Hoas kertoo.

Korjattu kilowattitunteja 38:sta 38 000:n 29.11. kello 21.36.

Olli-Pekka Toivanen

Kaukolämmön jakelussa laajoja ongelmia Tampereella

Kaukolämmön jakelussa on tällä hetkellä laajoja häiriöitä Tampereen alueella. Jakeluhäiriöt koskevat alueita Lielahdesta itään ja keskustasta Pirkkalaan.

Kaukolämmön ja lämpimän käyttöveden ennakoidaan palaavan normaaleiksi noin kello 22.

Tampereen sähkölaitos tiedotti asiasta vikapalvelusivustollaan.

Asiasta uutisoi ensin Aamulehti.

Lue koko juttu täältä

Muokattu 29.11. kello 21.02.

Valko-Venäjän vangittu oppositiojohtaja Maryja Kalesnikava joutui tehohoitoon

Valko-Venäjän vangittu oppositiojohtaja Maryja Kalesnikava on joutunut tehohoitoon sairaalassa.

Kalesnikavaa hoidetaan Homelin sairaalan teho-osastolla, kertoi oppositiopoliitikko ja ex-pankkiiri Viktar Babarykan lehdistöpalvelu tiistaina.

Lehdistötiedotteen mukaan Kalesnikava oli ollut leikkauksessa ennen teho-osastolle siirtämistä, mutta tarkempia tietoja ei ole toistaiseksi annettu.

40-vuotias Kalesnikava oli yksi kolmesta naisesta, jotka johtivat historiallisia mielenosoituksia Valko-Venäjän itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa vastaan kaksi vuotta sitten. Hän on kolmikosta ainoa, joka yhä on maassa, mutta hän kärsii 11 vuoden vankeustuomiota roolistaan mielenosoituksissa.

STT-AFP

Riikka Kajander

Viisi palestiinalaista kuoli ja sotilas haavoittui Länsirannan väkivaltaisuuksissa

Israelilaiset joukot ampuivat neljä palestiinalaista Israelin miehittämällä Länsirannalla tiistaina, palestiinalaisviranomaiset kertoivat uutistoimisto AFP:n mukaan. Armeija vahvisti joukkonsa ampuneen "mellakoitsijoita", jotka hyökkäsivät sotilaita kohti ​​kahdessa erillisessä yhteenotossa Länsirannalla yön aikana. Armeijan mukaan 20-vuotias naissotilas loukkaantui yhteenotossa ja kuoli myöhemmin sairaalassa. Länsiranta on kärsinyt tänä vuonna lähes päivittäisistä väkivaltaisuuksista. Israelin armeijan hyökkäykset ovat johtaneet lukuisiin kuolemiin myös siviilien keskuudessa.

Lähde: AFP

Stoltenberg: Putin yrittää käyttää talviolosuhteita hyväkseen

Venäjän presidentti Vladimir Putin yrittää käyttää talviolosuhteita aseena hyökkäyssodassaan, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuutensa aluksi.

Pääsihteerin mukaan Nato-maat toimivat yhtenä tiiviinä rintamana Ukrainan tukena.

Stoltenberg uudisti Naton lupauksen toimittaa Ukrainalle lisää aseita ja auttaa sitä Venäjän tuhoaman energiainfrastruktuurin korjaamisessa.

Tärkeintä on tarjota Ukrainalle mahdollisimman pian sen tarvitsemaa apua, Stoltenberg totesi.

Hänen mukaansa Ukrainan armeija on edistynyt huomattavasti alueiden vapauttamisessa.

Lue koko juttu täältä.

Riikka Kajander

Venäjä syyttää Yhdysvaltojen "vihamielisyyttä" aseneuvottelujen peruuttamisesta

Venäjä syytti tiistaina Yhdysvaltojen "myrkyllisyyttä ja vihamielisyyttä" keskeisten asevalvontaneuvottelujen lykkäämisestä, kertoo uutistoimisto AFP.

Maanantaina Venäjä sanoi, että Kairossa 29. marraskuuta ja 6. joulukuuta suunnitellut asevalvontaneuvottelut järjestetään myöhemmin.

Kreml kieltäytyi kommentoimasta, mutta Venäjän ulkoministeriö syytti Yhdysvaltoja viitaten maiden välisiin "erittäin negatiivisiin" suhteisiin.

Lähde: AFP

DNA helpottaa puhelinliittymän keston kertovan tekstiviestin saamista

Teleoperaattori DNA on kertonut helpottavansa puhelinliittymän keston kertovan tekstiviestin saamista.

DNA kertoi asiasta viikkoja sen jälkeen, kun liikenne- ja viestintävirasto Traficom vaati uhkasakon nojalla teleoperaattoria korjaamaan käytäntöä, jolla asiakkaat ovat voineet tarkistaa liittymänsä sopimuksen keston tekstiviestillä.

Uhkasakko oli aluksi 100  000 euroa korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätöksen mukaisesti. Lokakuun lopussa sakkoa nostettiin 50  000 eurolla jokaiselta kahdelta viikolta.

KHO:n viimeisimmän ratkaisun myötä tekstiviestipalvelu tulee oletusarvoisesti päälle DNA:n liittymiin 9.12. alkaen.

STT

Varusmiehiä kuljettanut kuorma-auto suistui tieltä Nurmeksessa

Maavoimien pääsotaharjoitukseen osallistuvien varusmiesten kuorma-auto suistui tieltä Nurmeksessa tiistaina. Autossa oli neljä varusmiestä. Pelastuslaitos sai hälytyksen Rautavaarantielle puoli viideltä iltapäivällä.

Sotaharjoituksen viestinnästä kerrottiin STT:lle, että varusmiehet eivät saaneet onnettomuudessa fyysisiä vammoja. Heidät on viety Puolustusvoimien omalle ensihoitopaikalle tarkistettavaksi, mikä on viestinnän mukaan normaali toimenpide.

Onnettomuuden syytä tutkitaan. Maavoimien pääsotaharjoitus Kontio 22 jatkuu Pohjois-Karjalassa 2.12. asti.

STT

Riikka Kajander

Tiukkoja koronarajoituksia vastustavat protestit hiljenivät toistaiseksi Kiinassa

Äärimmäisen tiukkoja koronarajoituksia vastustavat mielenosoitukset hiljentyivät tänään tiistaina Kiinan suurkaupungeissa.

Poliisi on ollut vahvasti läsnä kaduilla muun muassa Pekingissä ja Shanghaissa estääkseen protestien jatkumisen.

Tuntematon määrä mielenosoituksiin osallistuneita on pidätetty ja valvontaa on kiristetty entisestään. Poliisi on ottanut yhteyttä protesteihin osallistuneisiin.

Lue koko juttu täältä.