Hyppää sisältöön

Uutisia lyhyesti

"Aito kohtuuttomuus" voisi olla avain kalliin sähkösopimuksen vangeille, arvioi yksityisoikeuden professori

Määräaikaisen sähkösopimuksen sovittelu ja kohtuullistaminen voisivat olla helpotuskeino kuluttajille, jotka ovat jääneet kalliin sähkösopimuksen vangiksi.

Suomen sopimusoikeudessa on mahdollisuus puuttua jälkikäteen kohtuuttomiin sopimusehtoihin, perustelee yksityisoikeuden professori Ville Pönkä.

Olennaista on se, onko kohtuuttomuus niin sanotusti aitoa. Pöngän mukaan näin voisi olla, jos olosuhteet ovat olleet hyvin poikkeukselliset ja ihmiset joutuneet kiireessä tekemään päätöksiä ja hintaerot ovat olleet räikeitä.

Pönkä arvioi STT:n pyynnöstä työ- ja elinkeinoministeriön esittämiä vaihtoehtoja kuluttajien tilanteen kohtuullistamiseksi. Ministeriön selvityksen on määrä valmistua toukokuun loppuun mennessä.

STT

Kai Jääskeläinen

Texasin parlamentti äänesti osavaltion oikeusministerin virkasyytteeseen asettamisen puolesta

Yhdysvalloissa Texasin parlamentin alahuone on äänestänyt osavaltion oikeusministerin Ken Paxtonin virkasyytteeseen asettamisen puolesta.

149-paikkaisen alahuoneen äänet jakautuivat 121 puolesta ja 23 vastaan. Kaksi edustajaa pidättäytyi äänestämästä ja kolme oli poissa.

Paxton poistetaan väliaikaisesti tehtävästään osavaltion senaatissa järjestettävän oikeudenkäynnin ajaksi.

Texasin parlamentin tutkintakomitea suositteli torstaina, että Paxton asetetaan virkasyytteeseen useista erilaisista rikkomuksista. Niistä osa saattoi olla rikoksia.

Republikaanien johtama tutkintakomitea päätti yksimielisesti, että Paxton pitäisi asettaa syytteeseen muun muassa lahjonnan, virkaan sopimattomuuden ja yleisen luottamuksen väärinkäytön perusteella.

Lähteet: AP, Reuters

Aiheesta lisää: Skandaalinkäryistä Texasin oikeusministeri Ken Paxtonia uhkaa virkasyyte

Turkissa äänestetään tänään presidentinvaalien toisella kierroksella

Turkissa järjestetään tänään presidentinvaalien toinen ja ratkaiseva kierros.

Turkkilaiset äänestävät siitä, haluavatko he presidentti Recep Tayyip Erdoğanin jatkavan yli parikymmentä vuotta kestänyttä valtakauttaan.

Erdogania haastaa ensimmäisellä kierroksella toiseksi tullut opposition ehdokas Kemal Kılıçdaroğlu, joka johtaa kuuden oppositiopuolueen liittoumaa ja on saanut myös Turkin suurimman kurdipuolueen tuen.

Vaalit siirtyivät toiselle kierrokselle, kun yksikään ehdokkaista ei saanut vaadittua äänienemmistöä ensimmäisellä kierroksella 14. toukokuuta. Tuolloin kolmanneksi tullut turkkilaisnationalisti Sinan Oğan on asettunut tukemaan Erdogania.

STT

Kai Jääskeläinen

Sudanissa RSF-joukot valmiita keskustelemaan tulitauon jatkamisesta

Sudanin puolisotilaalliset RSF-joukot ilmoittivat lauantaina olevansa halukkaita keskustelemaan mahdollisuudesta jatkaa tulitaukosopimusta Sudanin armeijan kanssa. Tulitauon on määrä päättyä huomenna maanantaina.

Tiedotteessaan RSF kertoo olevansa täysin valmis jatkamaan neuvotteluja tulitauon kahden viimeisen päivän aikana keskustellakseen tulitaukosopimuksen ja humanitaaristen järjestelyjen jatkosta.

Sudanissa taistelevat osapuolet allekirjoittivat viime maanantaina seitsemän päivän tulitauon, jonka tarkoituksena oli turvata humanitaarisen avun turvallinen kulku ja johtaa laajempiin neuvotteluihin Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välityksellä.

Lauantaina Sudanin pääkaupungissa Khartumissa kerrotaan olleen rauhallisempaa, vaikka yksittäisistä yhteenotoista onkin kantautunut tietoja iltapäivän ja illan aikana.

Lähde: Reuters

Poliisi otti kiinni yli 1500 ilmastoaktivistia Hollannissa

Hollannin poliisi otti lauantaina kiinni runsaat 1  500 ilmastomielenosoittajaa Haagissa. Extinction Rebellion- eli Elokapina-liikkeen aktivistit tukkivat kaupungissa pätkän moottoritietä osoittaessaan mieltään fossiilisten polttoaineiden tukia vastaan.

Mielenosoitukseen osallistui useita hollantilaisia julkisuuden henkilöitä, muun muassa Game of Thrones -hittisarjasta tunnettu näyttelijä Carice van Houten.

Poliisi kertoi joutuneensa käyttämään vesitykkejä hajottaakseen mielenilmauksen. Poliisin mukaan 40 mielenosoittajaa asetetaan syytteisiin muun muassa ilkivallasta.

Kansainvälinen ympäristöliike Elokapina vaatii tiukkoja päästövähennyksiä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

STT-AFP

Topias Peltonen

Kuolleet lehdet voitti Cannesissa tuomariston palkinnon

Aki Kaurismäen ohjaama elokuva Kuolleet lehdet on voittanut Cannesin elokuvajuhlilla tuomariston palkinnon Prix du Juryn.

Prix du Jurya pidetään yleisesti juhlien kolmospalkintona. Kultaisen palmun voitti Justine Trietin ohjaama elokuva Anatomy of a Fall.

Lue koko juttu täältä.

Jussi Nurminen

Britannian lentokenttien automaattinen passintarkastus toimii taas

Britannian sisäministeriön mukaan maan lentokenttien passintarkastuksen sekoittanut ongelma on korjattu.

Automaattinen passintarkastu katkesi aamulla ja aiheutti kentille ruuhkia matkustajien siirtyessä perinteisiin, työntekijöiden hoitamiin passintarkastuspisteisiin.

60–80 prosenttia matkustajista käyttää tavallisesti passiautomaattia.

Yleisradioyhtiö BBC:n tietojen mukaan syynä ongelmiin oli tietotekninen vika.

Lähde: AFP, Reuters

Jussi Nurminen

Tukholman lentokenttäjuna ei kulje ehkä viikkoon onnettomuuden vuoksi

Tukholman pohjoispuolella varhain aamulla raiteilla suistunut Arlanda express -juna on aiheuttanut raiteille niin suuret vauriot, että junayhteys Arlandan lentokentälle voi olla poikki jopa viikon.

Kilometrin verran kiskoja ja kolme tai neljä vaihdetta on uusittava vaurioiden takia, uutisoi Ruotsin televisio SVT.

Kaksi ihmistä sai lieviä vammoja turmassa, jonka syytä tutkitaan yhä.

– Olemme kiitollisia siitä, ettei käynyt pahemmin. Olisi voinut käydä paljon paljon pahemmin, kun tällaista tapahtuu 150 kilometriä tunnissa kulkevalle junalle, sanoo Arlanda expressin toimitusjohtaja Magnus Zetterberg SVT:lle.

Topias Peltonen

Henriksson: Suurin osa RKP:n ehdotuksista hyväksyttiin

Anna-Maja Henriksson.
Anna-Maja Henriksson piti tiedotustilaisuuden RKP:n puoluetoimistolla launtai-iltapäivänä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen puolueensa saamiin muutoksiin hallitusneuvottelujen maahanmuuttolinjauksiin.

– Emme saaneet kaikkea toivomaamme, mutta riittävästi tässä vaiheessa, kertoi parhaillaan kotiinsa Pietarsaareen matkalla oleva Henriksson puhelinhaastattelussa Yle Uutisille.

Henriksson totesi päivän olleen pitkä ja raskas, mutta hän oli tyytyväinen hallitusneuvotteluiden jatkumiseen.

Yle seuraa hallitusneuvotteluita tässä jutussa.

Topias Peltonen

Cannesin palkintogaala alkaa kello 21.30 – Kaurismäki yksi ennakkosuosikki

Ohjaaja Aki Kaurismäki Cannesissa.
Aki Kaurismäki hassutteli Cannesissa tiistaina. Kuva: LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / LOIC VENANCE

Cannesin elokuvajuhlat huipentuvat tänään illalla palkintogaalaan, joka alkaa kello 21.30 Suomen aikaa. Gaalaa voi seurata suorana lähetyksenä Youtuben kautta englanniksi tämän linkin kautta.

Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet on ehdolla festivaalin pääsarjassa. Elokuva on ollut kriitikoiden ykkössuosikki Kultaisen palmun saajaksi heti maanantaisen ensi-iltansa jälkeen.

Kaurismäki itse on jo palannut Suomeen. Cannesissa ovat kuitenkin yhä muiden muassa elokuvan päätähdet Jussi Vatanen ja Alma Pöysti.

Lue koko juttu täältä.