Hyppää sisältöön

Uutisia lyhyesti

Toni Joukanen

Lakko pysäyttää pääkaupunkiseudun julkista liikennettä torstaina

Torstaina uhkaava SAK:n lakko vaikuttaa todennäköisesti laajasti julkiseen liikenteeseen myös pääkaupunkiseudulla.

HSL:n viestinnän asiantuntija Johannes Laitila kertoo Ylelle, että vielä ei tarkalleen tiedetä, miten lakko vaikuttaa julkiseen liikenteeseen torstaina.

Hänen mukaansa julkista liikennettä käyttävien on varauduttava siihen, että torstaina lähijunat, metrot tai raitiovaunut eivät liikennöi. Suuri osa bussiliikenteestä ei myöskään kulje, mutta Laitilan mukaan on kuitenkin mahdollista, että osa bussivuoroista ajetaan. Lue koko juttu täältä.

YK:n ilmastopomo kehottaa maita kunnianhimoisuuteen Dubain kokouksessa

YK:n ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen pääsihteeri Simon Stiell kehottaa maita pysymään kunnianhimoisina Dubain ilmastokokouksessa ja poistamaan tarpeettomat esteet neuvottelujen tieltä.

Puhuessaan toimittajille Stiell nosti esiin tarpeen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen ja vähemmän kehittyneiden maiden siirtymän tukemiseen.

Stiellin mukaan jokainen askel taaksepäin kunnianhimoisimmasta tavoitteesta maksaa miljoonia ihmishenkiä.

YK:n ilmastokokouksen Dubaissa on määrä päättyä huomenna.

STT-AFP

Toni Joukanen

Ranualla kuolemaan johtanut liikenneonnettomuus

Ranualla menehtyi yksi ihminen ulosajossa, tiedottaa Lapin poliisi. Poliisi sai varhain maanantaiaamuna ilmoituksen, jonka mukaan Ranualla Posiontiellä on tapahtunut liikenneonnettomuus. Poliisin alustavan tutkinnan mukaan henkilöauto ajautui toistaiseksi tuntemattomasta syystä tieltä ulos. Henkilöauton kuljettaja menehtyi tieltä suostumisen johdosta.

Henkilöautossa ei ole ollut muita henkilöitä kuljettajan lisäksi. Poliisi jatkaa tapahtuman selvittelyä. Lue koko juttu täältä.

Mikko Leppänen

Yhdysvaltain F-16-hävittäjä putosi Etelä-Koreassa

Yhdysvaltalainen F-16-hävittäjälentokone putosi maanantaina harjoituslennolla Etelä-Koreassa, kertoo Yhdysvaltain asevoimat tiedotteessaan.

Tiedotteen mukaan onnettomuus tapahtui Keltaisenmeren yläpuolella. Koneen lentäjä käytti heittoistuinta.

Etelä-Korean joukot pelastivat lentäjän. Hänen kerrotaan olevan hyvässä kunnossa.

Yhdysvaltain ilmavoimien mukaan turma johtui lennon aikana sattuneesta hätätilanteesta. Hätätilanteen syy on toistaiseksi epäselvä.

Lähteet: AFP, Reuters

Kaksi kuoli Punaisen Ristin saattuetta vastaan tehdyssä hyökkäyksessä Sudanissa

Sudanissa kaksi ihmistä kuoli ja seitsemän loukkaantui Punaisen Ristin saattuetta vastaan sunnuntaina tehdyssä hyökkäyksessä maan pääkaupungissa Khartumissa. Loukkaantuneista kolme oli avustusjärjestön työntekijöitä.

Kolmesta Punaisen Ristin ajoneuvosta ja kolmesta linja-autosta koostuneen saattueen oli määrä evakuoida yli sata siviiliä al-Shajaran kaupunginosasta.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean tiedotteen mukaan evakuointitehtävä oli sovittu ja koordinoitu Sudanin aseellisen konfliktin osapuolten kanssa.

Viimeisin konflikti sisällissotien runtelemassa Sudanissa alkoi huhtikuun puolivälissä, kun erimielisyydet puolisotilaallisten RSF-joukkojen sulauttamisesta maan asevoimiin kärjistyivät avoimeksi yhteenotoksi.

STT-AFP

Toni Joukanen

Yritysten saattohoitoon linkittyy yhä useammin talousrikollisuutta

Yritysten saattohoito on Suomessa laillista, mutta siihen voi liittyä myös erilaisia väärinkäytöksiä ja talousrikoksia.

Harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttisen mukaan saattohoitobisnekseen kytkeytyy muun muassa kirjanpitorikoksia, velallisen rikoksia ja verorikoksia sekä niiden törkeitä tekomuotoja.

Tänä vuonna kahdeksassa prosentissa poliisille jätetyistä tutkintapyynnöistä oli pesänhoitajan toimesta nostettu esille saattohoitaja-menettely. Myös yritysten saattohoitoon liittyvien rekisterimerkintärikosten määrä on vuodessa tuplaantunut. Lue koko juttu täältä.

Anni Kavander

Tutkijat huolestuivat silakoiden vähentymisestä Itämerellä

Silakan tilanne vaikuttaa koko Itämereen. Ruotsalaistutkijoiden mielestä suomalaisten troolikalastus on osasyy lajin kriisiin.

Silakoiden määrä Itämerellä on vähentynyt 90-luvulta asti. Ilmiö on saanut osan tutkijoista huolestumaan: paitsi, että silakkakannat ovat heikentyneet, myös silakan koko on pienentynyt.

Vuosina 2021–2022 silakat näkivät nälkää. Nääntyminen näkyi selkeästi Luonnonvarakeskuksen ottamista valokuvista. Koska silakka on muun muassa harmaahylkeen ruokaa, myös hylkeet laihtuivat.

Ruotsalaistutkijoiden mukaan osasyy silakkakriisiin on suomalaisten troolikalastus Pohjanlahdella. Ruotsalaistutkijat suosittelevatkin kalastuskieltoa.

Yle MOT selvitti, miten silakka voi.

Lue koko juttu täältä.

Anni Kavander

Ilmasotakoulun harjoituksista syntyy melua Keski-Suomessa

Ilmasotakoulu lentää tällä viikolla yöharjoituksia Keski-Suomessa. Harjoittelun aiheuttama lentomelu voi aiheuttaa häiriöitä.

Hawk-suihkuharjoituskoneella tehtäviä lentoja on luvassa maanantaista keskiviikkoon. Lentotoiminta päättyy iltaisin kello 23:een mennessä.

Lue koko juttu täältä.

Anni Kavander

Lastensuojelun uudistus toi uusia ongelmia

Lastensuojelun siirtyminen hyvinvointialueiden vastuulle vuoden alussa pahensi alan ongelmia.

Uudistus loi organisaation, jossa esimiehet ovat etäällä arjesta, byrokratia viivästyttää päätöksiä ja työntekijöiden vaihtuvuus on yhä suurta.

Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyselytutkimuksesta, jossa kartoitettiin sosiaalialan työntekijöiden kokemuksia.

Myös Yle pyysi lastensuojelun työntekijöiltä kokemuksia muutoksista. He kertovat, että muutos on tuonut tullessaan uusia ongelmia, eivätkä vanhat haasteet ole ratkenneet.

Lue koko juttu täältä.

YK:n humanitaarinen apu Sudanille vaarassa loppua

YK:n rahoitus sisällissotien runtelemassa Sudanissa on vaarassa loppua, sanoo järjestön humanitaarisesta avusta maassa vastaava Clementine Nkweta-Salami. Hänen mukaansa tilanne Sudanissa on katastrofaalinen ja järjestö on saanut kuluvalle vuodelle tarvitsemistaan varoista alle 40 prosenttia.

YK arvioi, että Sudanissa on avun tarpeessa lähes 25 miljoonaa ihmistä, joista vain neljälle miljoonalle on pystytty toimittamaan humanitaarista apua.

Nkweta-Salamin mukaan rahoituksen puutteen myötä tätäkään apua ei välttämättä pystytä jatkossa turvaamaan.

Sudanin viimeisin aseellinen konflikti alkoi huhtikuussa. Taisteluissa on kerrottu kuolleen yli 12  000 ihmistä.

STT-AFP