Hyppää sisältöön

Uutisia lyhyesti

Elsa Osipova

EU: Venäjän öljylle hintakatto

Öljyn ja kaasun tuotantolaitos.
EU päätti asettaa Venäjän öljylle hintakaton, joka on 60 dollaria tynnyriltä. Kuva: Yegor Aleyev / Tass / AOP

Euroopan unioni on päässyt sopuun Venäjän öljyä koskevasta hintakatosta.

EU päätti asettaa öljylle hintakaton 60 dollaria tynnyriltä.

EU pääsi asiasta sopuun perjantaina, kun Puola hyväksyi EU:n ehdotuksen. EU-maat olivat erimielisiä siitä, pitääkö öljylle asettaa matala vai korkea hintakatto. Esimerkiksi Puola jarrutti päätöstä, koska se kannatti matalaa kattoa.

Seuraavaksi EU käynnistää kirjallisen menettelyn sopimuksen hyväksymiseksi.

Hintakatto tarkoittaa sitä, että yhtiöt eivät saa kuljettaa tai vakuuttaa EU:n alueella kalliimpaa venäläisöljyä, kun EU on määrännyt.

Lähteet: AFP, Reuters

Ulosottolaitos peruu Polar Aviationin lentokoneiden takavarikoinnin

Yle uutisoi kaksi viikkoa sitten kolmen yksityislentokoneen takavarikosta. Takavarikon perusteena oli epäily siitä, että suomalaisen Polar Aviationin operoimat koneet ovat pakotelistalla olevien tahojen omistuksessa tai käytössä.

Ulosottolaitos teki viime viikolla uuden päätöksen, jossa takavarikko raukesi. Syytä takavarikon kumoamiseen ei julkisessa päätöksessä avata.

Ulosottolaitos vastasi MOT:lle, ettei se salassapitovelvollisuuden vuoksi kommentoi yksittäistä ulosottoasiaa.

Lue koko juttu aiheesta.

Hallituksen jatkoa ratkotaan näillä näkymin keskiviikkona, kertoo hallituslähde STT:lle

Valtiovarainministeri Annika Saarikko infotilaisuudessa eduskunnassa 9.11.2022
Annika Saarikko (kesk.) on Brysselissä EU-kokouksissa maanantain ja tiistain, joten hallituksen puheenjohtajaviisikko on näillä näkymin koolla keskiviikkona. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Hallituksen puheenjohtajaviisikko on näillä näkymin koolla keskiviikkona, kertoo hallituslähde STT:lle.

Usea hallitusvaikuttaja ennakoi tapaamisen menevän ensi viikon puolelle, vaikka tarkkaa päivää ei vielä muista lähteistä arvioida.

Tapaamisen järjestämistä vaikeuttavat puoluejohtajien työmatkat. Pääministeri Sanna Marin (sd.) saapuu Australiasta varhain sunnuntaina. Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) puolestaan on Brysselissä EU-kokouksissa maanantain ja tiistain.

Keskustassa arvellaan, että pääministeri haluaa tietää, miten keskusta aikoo jatkossa toimia. Puolue muutti eduskunnan valiokunnassa hallituksen esitystä uudeksi luonnonsuojelulaiksi opposition kanssa.

Puolueesta vakuutetaan, että muissa esityksissä mennään sovitun mukaan ja eduskunta voi tarvittaessa tehdä muutoksia normaaleilla pelisäännöillä.

Lue koko juttu aiheesta.

STT

WHO tyytyväinen Kiinan koronarajoitusten höllentämiseen

Maailman terveysjärjestö WHO sanoo olevansa tyytyväinen Kiinan koronarajoitusten lieventämiseen.

Järjestö sanoo olevansa mielissään siitä, että Kiinan viranomaiset ovat muuttamassa nykyistä strategiaansa ja yrittävät nyt todella tarkistaa valvontatoimiensa vaikutukset ihmisten elämään, toimeentuloon ja ihmisoikeuksiin.

STT–AFP

Yhdysvalloissa syntyi marraskuussa odotettua enemmän työpaikkoja

Yhdysvalloissa syntyi marraskuussa odotettua enemmän työpaikkoja huolimatta maan keskuspankin pyrkimyksistä jäähdyttää taloutta.

Työministeriön tilastojen mukaan uusia työpaikkoja syntyi marraskuussa 263  000. Työttömyysaste pysyi ennallaan 3,7 prosentissa, ja yksityisen sektorin työntekijöiden keskiarvoinen tuntipalkka nousi hieman.

Viimeisten 12 kuukauden aikana palkat ovat nousseet 5,1 prosentilla.

STT–AFP

Tiina Forsberg

Helsingin poliisi tutkii epäiltyä henkirikosta, mutta ei kerro asiasta juuri mitään muuta

Helsingin poliisi kertoo tutkivansa epäiltyä henkirikosta.

Helsingin käräjäoikeus on tänään vanginnut 1971 syntyneen miehen todennäköisin syin epäiltynä taposta.

Poliisin kryptisessä tiedotteessa asiasta ei kerrota juuri mitään muuta. Käräjäoikeus on määrännyt käsittelyn oikeudenkäyntiasiakirjat lukuun ottamatta ratkaisun lopputulosta ja sovellettuja lainkohtia salassa pidettäviksi.

– Kyse on vakavasta rikosepäilystä, ja esitutkinta on herkässä vaiheessa. Tämän takia emme pysty tässä vaiheessa avaamaan tutkinnan sisältöä enempää. Tällä hetkellä emme voi kertoa enempää epäillystä tai uhrista, koska se voisi vaarantaa koko esitutkinnan, perustelee rikostarkastaja Jari Koski tiedotteessa.

Elsa Osipova

Venäjän riippumattomiin medioihin lukeutuvaa Dožd-kanavaa epäillään terrorismin rahoittamisesta

Televisiokanava Dožd toimi aikaisemmin Venäjällä. Arkistokuva syyskuulta 2021. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Latviassa toimiva venäläinen riippumaton televisiokanava Dožd on menettämässä toimilupansa, kertoo Latvian mediaa valvoa elin.

Tänään Latvian sähköisen median neuvosto antoi Dožd-kanavalle 10 000 euron sakon siitä, että kanava oli käyttänyt jutussaan karttaa, jossa Krimin niemimaa näkyi osana Venäjää.

Sääntelyviranomainen on myös käynnistänyt tutkinnan yhdessä maan turvallisuusviranomaisen kanssa kanavan toiminnasta.

Doždin epäillään syyllistyneen terrorismin rahoittamiseen kehottamalla yleisöään hankkimaan varusteita rintamalla oleville venäläissotilaille.

Doždin päätoimittaja Tikhon Dzjadko kiisti syytteet ja sanoi, ettei Dožd tarjoa Venäjän armeijalle minkäänlaista tukea.

Latvian lain mukaan tv-kanava voi menettää toimilupansa, jos se rikkoo lakia kolme kertaa vuoden aikana.

Kanava ilmoitti maaliskuussa keskeyttävänsä toimintansa Venäjällä.

Lähde: AFP

2.12. klo 17.17 Korjattu. Kanava ilmoitti keskeyttävänsä toimintansa Venäjällä maaliskuussa, ei perjantaina.

Valtio tavoittelee 0,5–1,3 miljardia sähköyhtiöiden voitoille langetettavasta verosta

Valtiovarainministeriö kertoi perjantaina tarkempia tietoja energiayhtiöiden lisäverosta.

Vuodelle 2023 säädettävä väliaikainen vero leikkaisi 33 prosenttia yhtiöiden sähköliiketoiminnan nettotuloksesta – siltä osin kuin se ylittää tuohon liiketoimintaan sitoutuneen oman pääoman viiden prosentin tuoton.

Verotettava summa on valtiovarainministeriön arvion mukaan 0,5-1,3 miljardia euroa.

Valtiovarainministeriön ehdotus sähkömarkkinoiden ja fossiilisten polttoaineiden alan väliaikaisista voittoveroista lähti juuri lausuntokierrokselle. Se päättyy 12. joulukuuta.

Lue koko juttu täältä.

Xi sanoi kiinalaisten olevan turhautuneita – koronarajoitusten höllentäminen jatkui Kiinassa

Mielenosoittajia kadulla Kiinassa.
Mielenosoittajia Pekingissä 28. marraskuuta 2022. Kuva: Noel Celis / AFP

Koronarajoitusten varovainen höllentäminen jatkui Kiinassa perjantaina, kun useat kaupungit kertoivat lieventävänsä testaus- ja karanteenikäytäntöjään.

Kiinan presidentti Xi Jinping on myös vihjannut Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Charles Michelille, että koronan omikronmuunnoksen takia Kiinassa voidaan lieventää koronarajoituksia. Asiasta kertoivat EU:n virkailijat perjantaina.

Heidän mukaansa Xi oli sanonut Michelille kiinalaisten olevan turhautuneita kolme vuotta jatkuneen koronaepidemian takia. Michel tapasi Xin torstaina.

Mielenilmaukset koronarajoituksia vastaan jatkuivat kuitenkin edelleen ainakin joillain Kiinan alueilla. Perjantain vastaisena yönä sosiaalisessa mediassa julkaistiin kuvia ja videoita ihmisistä, jotka ottivat yhteen suojapukuihin pukeutuneiden terveydenhuollon työntekijöiden kanssa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan videoiden paikannus vahvisti niiden olevan Yichengistä, Hubein maakunnasta Kiinan keskiosassa.

STT–AFP

Puolustusvaliokunta haluaa ulkomaalaisten kiinteistökaupat tiukempaan syyniin

Eduskunnan puolustusvaliokunta puoltaa hallituksen antamaa lakiesitystä, jonka mukaan ulkomaalaisten kiinteistökaupat voitaisiin tutkia etukäteen aiempaa tarkemmin.

Valiokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä hallituksen esityksestä.

Lakimuutosten jälkeen valtiolla olisi etuosto-oikeus, jos se olisi tarpeen kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi. Lisäksi puolustusministeriö saisi muun muassa selvittää, mistä kiinteistökauppaan aiotut rahat ovat peräisin.

Nyt käsiteltävänä olevat lakimuutokset koskevat vain kiinteistökauppoja, eivät esimerkiksi asunto-osakkeiden myyntiä.

STT