Hyppää sisältöön

Uutisia lyhyesti

Tilastokeskus muuttaa ikäryhmää, josta työllisyys lasketaan

Tilastokeskus tekee muutoksen siihen, mistä ikäryhmästä työllisyysaste ensisijaisesti lasketaan. Työllisyysaste ilmoitetaan tästä lähtien 20–64-vuotiaista aiemmin käytetyn 15–64-vuotiaiden sijaan.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Taskinen perustelee muutosta sillä, että Euroopassa käytetään ensisijaisesti 20–64-vuotiaiden työllisyysastetta, joten kansainvälinen vertailtavuus parantuu. 15–19-vuotiaat ovat enemmän opiskelemassa kuin työelämässä.

Jatkossakin työllisyysastetta voi tarkastella myös 15–64-vuotiaissa.

STT

Teemu Juhola

USA eristi alueen, jonne epäilty vakoilupallo putosi

Yhdysvaltain rannikkovartiosto on eristänyt laivaliikenteeltä alueen, johon alasammutun kiinalaisen ilmapallon osat putosivat.

Rannikkovartiosto määräsi kymmenen merimailin turva-alueen Surfside Beachin edustalle Etelä-Carolinassa. Alueelle ei pääse ilman viranomaisten antamaa lupaa.

Väliaikainen turva-alue perustettiin siltä varalta, että pallon jäänteistä olisi vaaraa yleisölle.

Yhdysvallat ampui lauantaina alas ilmapallon, jonka se epäilee olleen vakoilutehtävissä. Kiinan mukaan kyseessä oli reitiltään harhautunut säähavaintopallo.

Reuters

Teemu Juhola

Nepalin turmakoneen moottorit olivat ilmeisesti ”sammuksissa” ennen maahansyöksyä

Nepalissa tammikuussa tuhoutuneen matkustajakoneen moottoreissa ei ollut työntövoimaa juuri ennen maahansyöksyä. Asiasta kertoo turman tutkijaryhmä.

72 ihmistä kuoli, kun kone syöksyi maahan juuri ennen laskeutumista Pokharan kaupunkiin tammikuun puolivälissä.

Turmakone oli nepalilaisen Yeti Airlinesin kaksimoottorinen ATR 72 -potkuriturbiinikone.

Reuters

Kirkon Ulkomaanapua myöntää 200 000 euroa Syyrian maanjäristysalueelle

Kirkon Ulkomaanapu on myöntänyt katastrofirahastostaan 200 000 euroa Syyriaan, kertoo järjestö tiedotteessa. Raha myönnetään maanjäristyksestä kärsineiden lasten ja heidän perheidensä auttamiseksi.

Tämänhetkisten tietojen mukaan Syyriassa ainakin 1 300 ihmistä on loukkaantunut ja yhteensä yli 800 kuollut varhain maanantaina tapahtuneessa maanjäristyksessä ja sen jälkijäristyksissä.

Kirkon Ulkomaanapu on työskennellyt Syyriassa vuodesta 2017.

STT

Anni Huttunen

YK:n pääsihteeri pelkää maailman olevan matkalla kohti laajempaa sotatilaa

Pääsihteeri Antonio Guterres linjasi YK:n seuraavan vuoden tärkeimmiksi painopisteiksi Venäjän hyökkäyksen, ilmastokriisin ja äärimmäisen köyhyyden. Kuva: Dominic Favre / EPA

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoi tänään maanantaina pelkäävänsä, että Venäjän hyökkäyssodan todennäköinen kärjistyminen tarkoittaa sodan laajenemista.

Guterresin mukaan rauhaisat tulevaisuudennäkymät vaikuttavat aiempaa epätodennäköisemmiltä, kun taas lisääntynyt verenvuodatus ja konfliktin kiristyminen ovat odotettavissa.

– Pelkään, että maailma ei kävele laajempaan sotaan unessa. Pelkään, että se tekee sen silmät avoinna, Guterres sanoi Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokoukselle.

Lähde: AFP

Marika Harjumaa

Lakot näkyisivät työpaikkaruokaloiden ja koulujen ruokalistoissa

Ateriapalveluyhtiöt varautuvat elintarvikkeiden saatavuuden heikentymiseen mahdollisten lakkojen aikana. Ruokalista saattaa muuttuu esimerkiksi työpaikkaruokaloissa, kouluissa ja sairaaloissa.

Esimerkiksi Helsingissä, Vantaalla, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä ateriapalveluja tarjoava Palmia on varautunut niin, että raaka-aineita löytyy asiakkaiden lautasille yhtiön omista varastoista muutamaksi päiväksi.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on ilmoittanut kauppoja ja logistiikka-alaa koskevista lakoista. Lue koko juttu täältä.

Anni Huttunen

Kymmenen kuollut viikonlopun lumivyöryissä Alpeilla

BBC:n mukaan kymmenen ihmistä on kuollut viikonlopun aikana Sveitsissä ja Itävallassa sattuneissa lumivyöryissä. Surmansa saaneet olivat laskettelemassa olleita turisteja.

Kuolleiden joukossa kerrotaan olevan ainakin Uuden-Seelannin, Kiinan ja Saksan kansalaisia.

Itävallassa viranomaiset olivat asettaneet alueelle lumivyöryvaroituksen rankkojen lumisateiden ja kovien tuulien takia. BBC kertoo, että varoituksista huolimatta laskettelukeskukset Itävallassa olivat täynnä koulujen lomien takia.

Turkin maanjäristykset rekisteröitiin myös Suomen seismografiasemilla

Turkin aamuyöllä tapahtuneen voimakkaan maanjäristyksen ja sen suurimman jälkijäristyksen signaalit näkyivät selvästi myös suomalaisilla seismografiasemilla, kertoo Helsingin yliopiston Seismologian instituutti nettisivullaan.

Maanjäristyksen keskus on ollut noin 20 kilometrin syvyydessä.

Kaakkois-Turkissa on instituutin mukaan tapahtunut tuhoisia maanjäristyksiä parinkymmenen viime vuoden aikana. Alueella sijaitsee Arabian ja Anatolian laattojen välinen yli 500 kilometriä pitkä Itä-Anatolian sivuttaissiirros.

STT

Marika Harjumaa

Fiskars lomauttaa henkilökuntaansa

Fiskars on saanut päätökseen muutosneuvottelut tehtaillaan Billnäsissä ja Sorsakoskella.

Yhtiö lomauttaa henkilökuntaansa määräaikaisesti. Lomautukset koskevat Billnäsissä 210:tä ja Sorsakoskella 78:aa henkilöä. Lomautukset kestävät enintään 90 kalenteripäivää.

Fiskars kertoo tiedotteessaan, että tilapäinen sopeuttamistarve johtuu yhtiön suurista varastoista.

Elsa Osipova

Turkkia ja Syyriaa ravistelleissa maanjäristyksissä kuollut yhteensä yli 2 300 ihmistä

Turkin pelastusviranomaiset kertoivat iltapäivällä, että tänään tapahtuneiden kahden maanjäristyksen jäljiltä on löydetty jo 2 308 ruumista.

Turkissa vahvistettuja uhreja on 1 498. Syyriassa ainakin 810 ihmisen kuolema on vahvistettu Turkin maanjäristyksen seurauksena.

Toinen voimakas maanjäristys iski keskipäivän jälkeen Turkissa.

Maanjäristys, jonka magnitudiksi ilmoitettiin 7,8 aiheutti valtavia tuhoja Turkin eteläosissa sekä Syyriassa varhain aamulla. Keskipäivän jälkeen Turkkiin iski toinen maanjäristys.

Turkissa yli 7 000 ihmistä on loukkaantunut. Syyriassa loukkaantuneita on noin 1000.

Uhriluvut voivat vielä kasvaa, sillä satojen ihmisten pelätään olevan loukussa raunioissa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters