Hyppää sisältöön

Uutisia lyhyesti

Minja Viitanen

Turkissa on tapahtunut maanjäristys

Turkin eteläosassa on tapahtunut varhain maanantaiaamuna maanjäristys.

Asiasta kertovat uutistoimistot Reuters, AP ja AFP.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan järistyksen voimakkuus oli 7,8 ja Saksan geologian tutkimuskeskuksen mukaan sen voimakkuus oli 7,9.

Turkin katastrofivirasto AFAD kertoi järistyksen voimakkuuden olleen 7,4.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan toinen 6,7 vahvuinen järistys seurasi ensimmäistä noin 15 minuutin kuluttua.

Järistys osui maan eteläosassa sijaitsevan Gaziatepin kaupungin läheisyyteen. Järistys tapahtui Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen mukaan lähes 18 kilometrin syvyydessä.

AFP:n kirjeenvaihtajien mukaan järistyksen vapina tuntui myös Libanonissa, Syyriassa ja Kyproksella.

Turkin viranomaiset eivät ole raportoineet kuolemista tai loukkaantumisista, mutta sosiaalisissa medioissa julkaistuissa videoissa näkyy vaurioituneita rakennuksia.

Turkki on yksi maailman aktiivisimmista maanjäristysalueista.

Minja Viitanen

Peru jatkaa ja laajentaa hätätilaa

Perussa on päätetty jatkaa ja laajentaa mielenosoitusten takia julistettua hätätilaa.

Maan hallituksen ilmoituksen mukaan hätätila jatkuu maan eteläosassa seitsemällä alueella seuraavan 60 päivän ajan. Laajennus ei koske pääkaupunki Limaa, joten siellä hätätilan on määrä päättyä helmikuun puolessa välissä.

Hätätila antaa maan asevoimille valmiuden tukea poliisia järjestyksen palautamisessa. Se myös keskeyttää perustuslailliset oikeudet, kuten liikkumisvapauden ja kokoontumisvapauden.

Mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen välisissä yhteenotoissa on kuollut lähes 50 ihmistä.

Perussa on järjestetty lähes päivittäin mielenosoituksia joulukuun alusta alkaen. Levottomuudet alkoivat, kun silloinen presidentti Pedro Castillo pidätettiin kun hän yritti hajottaa maan kongressin.

Lähde: AFP

Kaupan alan sekä AKT:n ja Satamaoperaattorien sovittelut jatkuvat tänään

Palvelualojen ammattiliiton PAM:n ja Kaupan liiton sovittelua jatketaan tänään.

Myös Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja työnantajajärjestö Satamaoperaattorit jatkavat työriitansa sovittelua tänään.

Kaupan alalle on suunniteltu useita lakkoja, jos sopuun ei päästä. Helmikuun 9.–11. päiville on annettu lakkovaroitus, ja lakko kohdistuisi muun muassa useisiin hypermarketteihin. Vielä suurempi markettilakko olisi toteutumassa 16.–18. helmikuuta. PAM on asettanut kaupan alalle ylityökiellon, joka alkoi viime keskiviikkona.

AKT puolestaan jätti viime viikolla useita varoituksia lakoista, jotka alkaisivat 15. helmikuuta. Satamien ahtaustyön lakko olisi voimassa toistaiseksi. Lisäksi myös ahtausalalla alkoi ylityökielto keskiviikkona.

STT

Venäjän pönkittämä Malin sotilasjuntta karkotti YK:n ihmisoikeusjohtajan

Länsi-Afrikan Malia johtava sotilasjuntta karkottaa YK:n rauhanturvaoperaatio Minusman ihmisoikeusjaoston johtajan maasta. Malin ulkoministeriö julisti, että Guillaume Ngefa Atonodok Andalilla on kaksi vuorokautta aikaa poistua maasta.

Karkotuspäätös tehtiin malilaisen ihmisoikeusaktivistin Aminata Cheick Dickon YK:n turvallisuusneuvostolle viime viikolla pitämän puheen vanavedessä. Puheessa aktivisti tuomitsi Malin juntan uudet venäläiset sotilaskumppanit ihmisoikeusrikkomuksista.

YK:n mukaan Malin asevoimia tukevan venäläisen Wagner-ryhmän palkkasotilaiden epäillään osallistuneen satojen ihmisten teloituksiin viime vuoden maaliskuussa.

STT

Chilessä päiviä jatkuneissa maastopaloissa kuollut ainakin 24 ihmistä

Ainakin 24 ihmistä on saanut surmansa ja liki tuhat on loukkaantunut viisi päivää jatkuneissa maastopaloissa Chilen keski- ja eteläosissa. Jopa 800 kotia on niin ikään tuhoutunut paloissa, joita lietsoo yli 40 asteen helle ja kova tuuli.

Palot ovat tuhonneet jo pitkälti yli neljännesmiljoona hehtaaria maastoa alueella, joka sijaitsee viitisensataa kilometriä etelään maan pääkaupungista Santiagosta.

– Se oli helvettiä. On ihme, että edes jotkin talot säästyivät, mutta nyt pelkäämme sitä, että tulipalot palaavat. Mihin me pääsemme turvaan? Entä koska ja miten, kyseli Maria Ines, 55, Santa Juanan kaupungista, joka sijaitsee palojen riivaamalla Biobion alueella.

Sunnuntaina ja maanantaina sään odotettiin hieman viilenevän, mikä helpottaisi hieman sammutustöissä ahkeroivien 5 300 palomiehen urakkaa.

Viranomaiset ovat ottaneet kiinni kymmenen ihmistä epäiltynä palojen sytyttämisestä.

STT

Elsa Osipova

Hakkerit kaapanneet tuhansia palvelemia viikonlopun aikana – myös Suomeen isketty

Italian kansallinen kyberturvallisuusvirasto (ACN) kertoo, että tuhannet tietokonepalvelimet ympäri maailmaa ovat joutuneet hakkereiden kohteeksi viikonlopun aikana.

Italialaisen uutistoimisto Ansan mukaan iskuja on tehty esimerkiksi Ranskaan, Suomeen, Kanadaan ja Yhdysvaltoihin.

Enemmistö hyökkäyksistä on on ollut niin kutsuttuja ransomware-hyökkäyskiä, eli hakkerit ovat yrittäneet kiristää organisaatioita ja yrityksiä haittaohjelmilla ja vaatineet lunnaita palvelimien vapauttamiseksi.

Yhdysvaltain kyberturvallisuusviranomainen ilmoitti sunnuntai-iltana, että se selvittää parhaillaan iskujen vaikutuksia ja laajuutta.

Lähde: Reuters

Elsa Osipova

Tanskassa puolustettiin pyhäpäivää – hallitus aikoo viedä kansalaisilta vapaapäivän

Tuhansia ihmisiä kokoontui sunnuntaina Kööpenhaminan kaduille vastustamaan hallituksen esitystä pyhästä luopumiseksi.

Tanskan hallitus ehdottaa yhden vapaapäivän poistamista kalenterista maan tuottavuuden parantamiseksi.

Lue koko juttu täältä.

Lähteet: Reuters, AFP

Irakissa osoitettiin mieltä isänsä kuristamaksi joutuneen tyttären puolesta

Irakissa korkeimman oikeuden eteen kerääntyneet kymmenet mielenosoittajat vaativat sunnuntaina lähisuhdeväkivaltaa suitsivaa lakia sen jälkeen kun isä oli kuristanut Youtube-videoita tehneen 22-vuotiaan tyttärensä.

Turkissa asuva Tiba al-Ali oli käymässä kotonaan, kun hänen isänsä tappoi hänet tiistaina. Oikeusministeriön mukaan tyttären ja tämän sukulaisten välistä "perhekiistaa" oli yritetty turhaan sovitella ennen veritekoa.

Isä on antautunut poliisille ja tunnustanut teon.

Ali oli asunut Turkissa vuodesta 2017. Hän kertoi sosiaalisen median videoissaan jokapäiväisestä elämästään, usein yhdessä sulhasensa kanssa.

YK:n Irakin edustusto tuomitsi Alin "kammottavan murhan" ja kehotti Irakia nopeasti säätämään lain, "joka yksiselitteisesti tuomitsee sukupuoleen perustuvan väkivallan".

STT–AFP

Hanna Hanhinen

Hämeenlinnanväylällä onnettomuus, haittasi liikennettä Helsingin suuntaan

Hämeenlinnanväylällä Helsingin Kannelmäessä tapahtui sunnuntaina illalla liikenneonnettomuus, kertoo Helsingin poliisi Twitterissä.

Poliisin mukaan onnettomuus tapahtui etelään vievillä kaistoilla. Fintrafficin mukaan ajokaista oli onnettomuuden vuoksi suljettu ja tapahtunut aiheutti haittaa ajosuunnassa Helsinki.

Poliisi kertoi hieman ennen iltakahdeksaa Twitterissä, että liikenne väylällä sujuu jälleen normaalisti.

Elsa Osipova

Kyproksen presidentinvaalit toiselle kierrokselle

Kyproksen saarella äänestettiin tänään presidentinvaaleissa. Kisassa oli mukana 14 ehdokasta. Yksikään ehdokas ei saavuttanut yli 50 prosentin kannatusta, joten vallit menevät toiselle kierrokselle.

Äänestysprosentti oli noin 72 prosentin luokkaa.

Vaalien toinen kierros järjestetään 12. helmikuuta.

Istuvan presidentin Nicos Anastasiadesin toinen presidenttikausi on päättymässä. Politicon mukaan sunnuntaina vaaleissa eniten kannatusta, 34 prosenttia, sai maan entinen ulkoministeri Nikos Christodoulides.

Lähde: AFP