Piispanvaalit: tuoreimmat

Jolkkonen haastaa kristittyjä keskusteluun ateistien kanssa

Piispainkokouksen pääsihteeri, teologian tohtori Jari Jolkkonen on viiden lapsen isä ja 41-vuotiaana Kuopion piispanvaalin kuopus. Hän on syntynyt Ilomantsissa ja toiminut Itä-Suomessa pappina useissa seurakunnissa. Jolkkosta on pyydetty piispaehdokkaaksi kahdesti aiemmin, mutta mukaan hän lähti vasta nyt, koska pitää Kuopiota erityistapauksena. Jolkkosen mukaan kristittyjen ei pidä pelätä ateisteja vaan rohkaistua perustelemaan uskoaan myös älyllisesti. Hän ruokkisi avointa keskustelua myös kirkon sisällä.

Piispanvaalit

Nuutinen muuttaisi kirkon roolia totuuden torvena

Kuopion hiippakunnan piispaksi pyrkivä Tapani Nuutinen on 58-vuotias teologian tohtori Joensuusta. Hän on toiminut lähes 20 vuotta Pielisensuun kirkkoherrana. Nuutinen harrastaa muun muassa musiikkia, liikuntaa, vaappujen tekemistä ja keilailua. Hän osaa leipoa myös karjalanpiirakoita. Tapani Nuutisen mielestä kirkon perussanoman on pysyttävä kirkkaana mutta muutoksen paikka on siinä, miten asiat ihmisille kerrotaan. Nuutinen muuttaisi erityisesti kirkon roolia totuuden torvena.

kirkkokunnat

Ekoteologi näkee kirkon roolin ympäristöasioissa keskeisenä

Kuopion piispaksi pyrkivä kontiolahtelainen Pauliina Kainulainen on 43-vuotias teologian tohtori ja tutkija. Kainulainen oli vuonna 2007 ehdokkaana eduskuntavaaleissa, ja joulukuussa hän sanoi YLE Uutisten kyselyssä, ettei ole varma, uskooko paholaiseen. Ekoteologina Kainulainen pitää kirkon ja kristinuskon roolia keskeisenä ympäristöystävällisemmän tulevaisuuden luomisessa. Kainulainen kuuluu uraanivastaiseen kansanliikkeeseen.

piispat

Häkkinen ei ole varma edellytyksistään jatkaa Ruokasen tai Jolkkosen alaisena

Kuopion piispanvaalissa ehdolla oleva Sakari Häkkinen on kymmentä kieltä puhuva hiippakuntadekaani Kuopiosta. Hän kuuluu seksuaali- ja sukupuolivähemmistön oikeuksia kirkossa puolustavan Yhteys-liikkeen johtoon. Sakari Häkkisen veli Seppo Häkkinen toimii piispana Mikkelin hiippakunnassa. Sakari Häkkinen ei ole varma, olisiko hänellä mahdollisuus jatkaa työtään hiippakunnan tuomiokapitulissa, jos uudeksi piispaksi valittaisiin Miikka Ruokanen tai Jari Jolkkonen.

hiippakunnat